Skocz do zawartości

pęknięcie węża od chłodnicy!!! opel astra 1992r 1.4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś rano pompowałem opone i nagle usłyszałem dziwne odgłosy i strzał przy silniku. Okazało się że strzelił mi wąż górny od chłodnicy. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się stało bo ponoć z reguły same z siebie nie strzelają. raczej nie było to spowodowane zamarznięciem płynu chłodniczego.

https://forum.opel24.com/topic/26108-p%C4%99kni%C4%99cie-w%C4%99%C5%BCa-od-ch%C5%82odnicy-opel-astra-1992r-14/

guma się zestarzała?

jak by się zestarzała to wydaje mi się że poprostu by pękła a to był raczej strzał z hukiem tak jakby opona strzeliła(ale sprawdzałem to nie opona)

no to co... pękł ci ten wąż czy nie?

sprawdzałeś czy nie pękła opona...

leje ci się płyn z układu chłodzenia?

co sie dzieje?

tak pękł mi wąż z bardzo dużym hukiem tak jakby wylot z jednej strony był zapchany. płyn się wylał. Zastanawiam się czy mógł mieć z tym coś wspólnego mróz i mógł uszkodzić coś więcej a pęknięcie węża było tego skutkiem czy poprostu tak się dzieje dość często ze zwykłego zużycia

moim zdaniem wygląda to tak:

w układzie chłodzenia była woda

woda została spuszczona i uzupełniono układ płynem

mróz spowodował powstanie korka lodowego który uniemożliwił obieg płynu

wąż jako najsłabszy element pękł

samochód do garażu ciepłego, jak wszystko odtaje to spuścić z układu wszystko, zalać koncentratem do -35* lub niżej, odpalić i zagrzać i ponownie spuścić

znów zalać koncentratem i dopiero jeździć

Kolego usuń CAPSLOCKA z tytułu postu, nie wiesz że nie piszemy duzymi literami ?

Następnym razem z gory Cię informuję, że Twój post trafi do kosza i to bez możliwości pisania w temacie ! Tak trudno przeczytać regulamin i się stosować ?

Co Ci daje ten CAPSLOCK ?

do kogo to piszesz i o co ci chodzi??

[ Dodano: Sob Gru 19, 2009 14:30 ]

poprawione następnym razem troszke jaśniej

A czy ktoś poza Tobą w tym temacie użył TYTUŁU z dużej litery postu ?

[ Dodano: Sob Gru 19, 2009 14:30 ]

poprawione następnym razem troszke jaśniej

Następnym razem zamknę temat i rzucę do kosza. Czy Użytkownik zapoznał się z regulaminem ?