Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Prosze o pomoc-Ostatnio podczas jazdy vectra 1.6 2001r benzyna przestal mi dzialac pedal gazu.Jestem laikiem wiec prosze o wyrozumialosc..po poruszaniu kablami przy wtrysku gaz znowu zaczal dzialac (samochod nawet na moment nie zgasl)Popytalem miejscowych mechanikow-mowili ze skoro spadl snieg to raczej wilgoc.Wszystkie koncowki przy wtrysku wysuszone i odsniedzione,znaleziona uszczelka przy wtrysku byla zaolejona i uszkodzona -wymieniona,przy okazji popmpa paliwowa..Niestety problem pozostal -przejezdzam kilka,kilkanascie kilometrow i pedal gazuu przestaje dzialac,dalsza podroz juz tylko na jedyneczce i wolnych obrotach.Prosze o pomoc -czy to moze cos z elektryka?Mam jeszcze druga vectre 98 na czesci ale zdaje sie ze nic nie pasuje.Prosze o pomoc. Ps jesli ktos jest w ie to ta druga vectra do wziecia za free   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/26209-pedal-gazu-nie-dziala/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 ja bym pojechał po kabelkach przy przepustnicy jest wtyczka, która przekazuje informacje z położenia pedału gazu - przy nim jest potencjometr można powiedzieć możliwe, że przy pedale coś nie styka, możliwe że obłamał się kabelek we wtyczce, może gdzieś od wibracji się przetarło generalnie: - dostać się do wtyczki przy pedale i przemierzyć, czy pedał nie ma "martwego pola" cyli w związku z przetarciem potencjometru rozwiera się obwód i nie podaje nic - sprawdzić, czy we wtyczce przy przepustnicy pojawia się zmiana wartości na skutek naciskania pedału przyspieszenia oczywiście multimetr by trzeba mieć, starczy taki z marketu za 9,99 jeśli wyjdzie na to, że za każdym razem we wtyczce przepustnicy jest ok, sygnał nie ginie i zmienia się z ruchem pedału gazu, to silnik przepustnicy zdycha i trza wymienić przepustnicę - z tego co wiem to jest nierozbieralne   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/26209-pedal-gazu-nie-dziala/#findComment-116254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 dziekuje ArKos- jutro postaram się to sprawdzić i dam znać [ Dodano: Wto Gru 22, 2009 23:35 ] Problem rozwiązany .Szkoda tylko że zacząlem od drugiej strony i mam teraz zapasową przepustnice Winny by potencjiometr.Jeszcze raz dziekuje Ci ArKos za szybka i fachowa podpowiedz.PZDR i Wesolych Swiat [ Dodano: Nie Gru 27, 2009 17:02 ] Witam ponownie -problem jednak sie nie rozwiazal .Czy teraz powinienem wymienic komputer?Znalazlem na zlomie dosc nowa zafire z kluczykiem wiec chyba powinno pasowac?No chyba ze jeszcze jest cos innego co moze powodowac ten dziwny problem?Prosze o rade.Pzdr   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/26209-pedal-gazu-nie-dziala/#findComment-116253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi