Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekzegarek

Witam serdecznie. duzo postów przeczytałem- z niektórych wyciagnałem jednoznaczne wnioski a z niektórych domysły - problem jak na razie istnieje nadal. Tak jak w temacie chodzi o duze spalanie w astrze clasic z 99r (robionej w gliwicach-choć program podaje , ze clasic to tylko gliwice) silnik na 100% 1,4nz ale jaki? wszystkie dane katalogowe podają że to x14nz a po fotkach na różnych forach wychodzi że c14nz, jak ktoś będzia miał ochotę popatrzec to wrzucę fotki. Objawy pali od strzału w zimę słabo się grzeje-po wymianie termostatu poprawa ale nie do końca, nigdy nie wywalił checka, jak się dobrałem do kodów po wymianie lambdy (2 godziny bez akumulatora a potem paca na jałowym aż ruszył wentylator) to pokazuje w kólko 12 czyli nic. przełacznik oktanów na 95-czyli właściwie, auto czasami muli powyzej 3 biegu tzn wchodzi na obroty po odpuszczeniu "gwałtownego gazu" i ponownym wciskaniu na spokojnie, ale to masa bez koni to też się nie spodziewam za dużo, filtry pozmieniałem wszystkie, powietrza wczoraj jeszcze raz-poprzedni chyba był za wysoki i poobrywało mu brzegi - może obudowa nie byla dociśnieta i gdzieś na poziomie filtra brało powietrze, niby tez z pod maski ale moze zimniejsze. nie wiem czy dobrze sparwdziłem kable wn- w nocy odpaliłem auto i poszedłem zaglądać pod maskę- może tak być , czy chodzi o sam moment uruchomienia-tzn musi odpalać druga osoba?. jak domowym sposobem sprawdzac przewody pod katem lewego powietrza. może ktoś ma jakieś pomysły bo założeniu nowej oryginalnej lambdy nie mam już sił - a wlewanie w lato 10l/100 nawet jak się jeździ po miejscu na pewno nie jest w porządku. sorki za długi wywód ale chciałem przedstawić cały problem jak ktoś ma jakiś pomysł prosze o pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/30584-du%C5%BCe-spalanie-c14nz-nowa-lambda/

Gość jarowielki

lambda nowa, a dużo pali? może wogule nie ma napięcia we wtyczkach prowadzących do lambdy. mi jak sprawdzali to najpierw patrzyli czy jest napięcie bo po co lambda nowa skoro i tak prąd do niej nie idzie. zobacz to i przy okazji jak piszesz że ci auto muli i tez pali duzo to może masz przestawiony rozrząd tez polecałbym sprawdzić

https://forum.opel24.com/topic/30584-du%C5%BCe-spalanie-c14nz-nowa-lambda/#findComment-76530

Gość marekzegarek

spotkałem się z opinią o pomiarze napiecia od strony sterownika, ale większość opinii mówi, że lambda to ogniwo, które na podstawie róznicy w stężeniu tlenu w wydechu i na zewnatrz wytwarza prąd więc od strony sterownika zasilanie jej niepotrzebne-stara lambda na ciepłym silniku miała 0,1v, a na zimnym w sumie też dlatego ją wymieniłem . po dzisiejszym zagladaniu pod maskę zauwazyłem wilgoć pod wtryskiem, tuż przy jego podstawie sa ślady jakby coś wyciekało, wycierałem na nowo nie cieknie, byc moze proces jest powolny, co dziwne na kolektorze dolotowym nie ma sladu wilgoci, ale może zdąży odparować a podstawa wtrysku jest zimniejsza? i tam widać ze jest mokro. przy okazji mam jeszcze dylemat co do egr- tak jak pisałem nie wiem co to dokładnie za silnik (numerów albo nie mogę znaleźć, albo są zatarte) a x14nz tak w uproszczeniu to c14nz tylko z egr (nie bijcie za skrót myslowy!!!) u mnie kolektor wylotowy przechodzi od razu w wydech i kieruje sie do katalizatora i po drodze nie ma zadnych rozgałęzień chyba, że coś odchodzi pod osłoną na kolektorze ale muszę się połozyć pod auto żeby na 100% sparwdzić, a skoro egr to zawór recyrkulacji spalin to musi być zamontowany na wydechu-czyli jak go nie mam to mam c14nz-może ktoś potwierdzi, bardzo proszę. podczas przewalania różnych stron na ten temat znalazłem coś o jakimś filtrze węglowym w kształcie krążka z dwoma wejściami z jednej strony i jednym z drugiej montowanym na wysokości wtrysku pod plastikową osłoną pod podszybiem- tylko za diabła nie pamiętam co to jest ale wiem że to mam- może to zdechło. gdzie jeszcze mogę szukać ?

https://forum.opel24.com/topic/30584-du%C5%BCe-spalanie-c14nz-nowa-lambda/#findComment-76498

• 1 miesiąc temu...

Na pewno masz silnik X14NZ. C14NZ produkowali do '94 roku. W instrukcji podają spalanie w mieście na poziomie 10,6l (sedan). W trasie koło 7,5l z tego co pamiętam. Ostatnio na pełnym baku w cyklu mieszanym przejechałem 650km. Jak rozwiążesz sprawę z obrotami to napisz co było nie tak.

https://forum.opel24.com/topic/30584-du%C5%BCe-spalanie-c14nz-nowa-lambda/#findComment-64711