Skocz do zawartości

Uszkodzona pompa (sterownik) ??? Zero błędów na TECHU...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pejczer

Witam wszystkich ponownie (poprzednie mój nick to piotr28 - konto z uwagi na dłuższą nieobecność zostało usunięte). Mój problem jest typowy, ale objawy już nie do końca...Otóż podczas wolnej jazdy na parkingu, na 1 biegu, silnik się wyłączył, i już nie zagrał....Rozrusznik kręci....ale to tyle. Po pierwsze obejrzałem wszystkie przewody gumowe, nic.... Po podłączeniu TECHa nie wykazuje żadnych błędów - co mnie bardzo zastanawia. Podejrzewam, że padło sterowanie na pompie (mam nadzieje, że nie sama pompa), ale czy jest możliwe, że w takim wypadku TECH nie wyrzuciłby żadnych błędów ?!?! Mechanior, do którego wstawiłem autko, mówi coś o otwartym zaworze na pompie który niby, normalnie powinien być zamknięty (ale to już dla mnie zbyt tajemna wiedza żeby zrozumieć o co mu chodzi). Czy jest możliwość aby faktycznie była walnięta pompa (sterownik) a TECH nie pokazuje żadnego błędu ? Panowie (Panie) proszę o pomoc...

https://forum.opel24.com/topic/30856-uszkodzona-pompa-sterownik-zero-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-na-techu/

poczytaj temat vp44

jesli jest spalony jakis element elektroniczny to moze nie pokazywac bledow... zdarza sie tak...

Gość pejczer

...to na X17DTL w Astrze G jest pompa vp44 ?!?!?...byłem przekonany że vp30. Autko jest z 1998 r. Różnica niby niewielka, ale ponoć VP 44 są mniej podatne na takie uszkodzenia mechaniczne, które po wymianie tranzystora w sterowniku, uwalają ten tranzystor przy pierwszym uruchomieniu na nowo...

nie pisalem ze auto ma pompe vp44, tylko zeby przeczytac ten temat. Bardziej mi chodzilo ze moze byc problem tego samego rodzaju

tak czy siak trzeba sprawdzic czy pompa pracuje, czy zasilanie jest podawane na pompe...

Gość kisiel_krzychu

czesc jestes pewnien ze pompa? mi samochod zgasl i tez nie chcal odpalac ( krecil rozrusznikiem) zadnych bledow w techu i co?? przekaznik w skrzynce przy silniku ( z tego co pamietam to odpowiadal za cos zwiazanego z napieciem) jak masz kogos kto ma astre toi podmien i zobacz czy to to.

pzdr

Gość pejczer

...nie omieszkam jutro sprawdzić :wesoly: Dzięki...

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 23:43 ]

...no więc jednak uwalony sterownik....A zatem miała miejsce wymiana tranzystora :) , do baku 1 literek oleju husqvarna do pilarek (zielonego) ponoć na lepsze smarowanie pompy...i jak narazie dzisiaj przejechałem 100 km bez problemów. Zobaczymy co dalej...