Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sledzik1102

to daj znać za jakiś czas ja się ma sprawa.

Dzis pojeżdziłem trochę i od razu jak się tylko trochę silnik zagrzał to wyskoczył CHECK, po sprawdzeniu błąd 44 uboga mieszanka. Paliwa PB98 nadal nie dolewałem ale niedługo bede musiał bo ubywa go bardzo szybko ze zbiornika, na przejechane do tej pory 260 km z baku ubyło prawie 25l przy palacym się checku. Dziś pożyczyłem multimetr do pomierzenia sondy lambda ale coś mi nie bardzo wychodziło więc wróciłem do domu poczytać jak to zrobić prawidłowo i jutro spróbuje zmierzyć kolejny raz sonde.

Z tego co mi się udało odczytać (nie wiem czy zrobiłem to dobrze) to napiecie na sondzie było na początku 0,4-0,6V, po lekkim dodaniu gazu 0,8-0,9V a po chwili miernik pokazywał ujemny wynik -1,1V itp. wyczytałem ze bogata mieszanka po dodaniu gazu to ok 0,8-0,9V a uboga to 0,1V, na wolnych obrotach powinno byc około 0,5V a co oznacza ujemne wskazanie jak to miało miejsce u mnie??? jutro sprawdzę jeszcze raz sonde miernikiem i nagrzeje auto do 90stopni bo dziś jak mierzyłem to nie był mocno ciepły.

z tego zakresu pracy sondy wynika że chyba ona działa bo napiecie sie zmienia ale czemu pokazuje ujemne wskazania??

Pozdrawiam

Dodano Sro Sty 26, 2011 20:16

czy ten ujemny wynik oznacza że wymiana sondy na nową będzie wskazana?? jeśli tak to w jakiej firmy sonde zainwestować ?? Delphi (niby oryginał GM) Bosch czy NGK??

Dodano Czw Sty 27, 2011 10:14

Z tego co mi się udało odczytać (nie wiem czy zrobiłem to dobrze) to napiecie na sondzie było na początku 0,4-0,6V, po lekkim dodaniu gazu 0,8-0,9V a po chwili miernik pokazywał ujemny wynik -1,1V itp. wyczytałem ze bogata mieszanka po dodaniu gazu to ok 0,8-0,9V a uboga to 0,1V, na wolnych obrotach powinno byc około 0,5V a co oznacza ujemne wskazanie jak to miało miejsce u mnie??? jutro sprawdzę jeszcze raz sonde miernikiem i nagrzeje auto do 90stopni bo dziś jak mierzyłem to nie był mocno ciepły.

z tego zakresu pracy sondy wynika że chyba ona działa bo napiecie sie zmienia ale czemu pokazuje ujemne wskazania??

jak się okazuje odczyt zrobilem dobrze tylko źle przeliczyłem, sonda nie pracuje w zakresie 0-1V tylko -0,11 do 0,09V

na wolnych obrotach mam 0,04-0,06V (40-60mV)

po dodaniu gazu 0,08-0,09V (80-90mV czasem wyjdzie ponad 120mV) a potem spada napięcie do zera a nawet -0,11V i dlatego wywala cały czas ubogą mieszanke.

rozgladam się już za nową sondą tylko jakiej firmy polecacie?? (numer katalogowy sondy 0855333)

Dodano Czw Sty 27, 2011 11:38

zamówiłem już sonde Boscha, na jutro ma być, niestety o 150zł uszczupli się portfel :?:

używaj opcji Edycja /scaliłem posty/DAROMV6

https://forum.opel24.com/topic/31757-kod-44-sonda-lambda-falowanie-obr%C3%B3tow/page/2/#findComment-10510

Gość sledzik1102

Witam,

nowa sonda już zamontowana, autko lepiej przyspiesza i co najwazniejsze wskazówka paliwa znacznie wolniej opada niż wczesniej gdy komputer dostawał informację o ubogiej mieszance. Poprzednia sonda padła po 45tyś km-trochę szybko no ale teraz mam nadzieję że Bosch wytrzyma troszkę dłużej.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/31757-kod-44-sonda-lambda-falowanie-obr%C3%B3tow/page/2/#findComment-9082