Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość borys1966

Ostatnio zauważyłem spadek mocy silnika i podczas jazdy gdy dodaję gazu lekkie szarpanie tak jak by brakowało paliwa albo gubił gdzieś iskrę. Rozrząd jest nowy ,świece zmienione , ERG wyczyszczony. Pewne wątpliwości budzi jeszcze listwa DIS którą kupiłem na szrocie bo stara się spaliła.

Niepokoi mnie też ten czujnik MAP Sensor gdyż wyczytałem żeby go sprawdzic należy

Cytat:

czy jest możliwość sprawdzenia go???

Wkłuwasz się woltomierzem (+) w zielony kabel, minus do masy.

W pozycji zapłon ok.5V

Na wolnych obrotach ok. 1.2V

W miarę wzrostu obrotów silnika napięcie rośnie od 1.2 do 4.9V. "

Wszystko jest OK tylko w miarę jak dodaję gazu napięcie silnika nie rośnie a utrzymuje się na poziomie ok 2 V. nieraz spada poniżej. Założyłem drugi czujnik niestety też ze szrotu i jest identycznie to samo . Jaka może być przyczyna że napięcie nie wzrasta, może ktoś wie na których stykach jest podłączony do ECU sprawdził bym czy jest w ogóle przejście. oczywiście wężyki są całe i szczelne.

https://forum.opel24.com/topic/31954-pytanie-o-map-sensor-czujnik-ci%C5%9Bnienia-bezwzgl%C4%99dnego/

B14 B13 masa

Na pewno masz wszystko szczelne?

I tak ma być - czym wieksze podcisnienie w kolektorze tym mniejsze napiecie.

Masz dobre napiecie na biegu jałowym (podcisnienie 0,6 - 0,7 bar, co daje napiecie około 1,4V)

Czym bardziej zwiekszasz obroty, tym bardziej otwierasz przepustnice, wiec zmniejszasz podcisnienie, wiec napiecie powinno rosnąc. Pozniej puszczajac gaz, zamykasz przepustnice i podcisnienie się zwiększa - wiec napiecie powinno spadac ponizej 1V.

tu jest link z informacjami: http://www.robietherobot.com/storm/mapsensor.htm

To nie czesto sie psuje :drunk:

Pozdrawiam

Możecie mi podpowiedzieć przy okazji, gdzie znajduje się czujnik map sensor w silniku C14SE i czy w tym silniku powinien mieć takie same parametry jak tu opisujecie??