Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,jestem tu nowy,mam nadzieję że uda mi się uzyskac od szanownych kolegów pomoc a mianowicie od kilku dni mam problem z prawidłową pracą silnika w mojej aterce 1.4 i benzyna(bez gazu)

Silnik wyglada że jest w pełni sprawny,mogę bez problemu go uruchomić czy jest zimny czy ciepły,na postoju na luzie gdy odpalony silnik przyciskajac pedał gazu uzyskuję pełne obroty silnika (około 6tys obr/min) ...problem następuje gdy wrzucam bieg i ruszam do przodu,po kilku metrach gdy zaczynam zmieniac bieg z 1 na 2 i kolejne wzwyż, zaczyna szarpać silnikiem,nastepuje gwałtowny spadek mocy autko zachowuje sie jakby zaraz miało zgasnąc.Nie ma takiego problemu(lub tak mi sie wydaje,gdy jade do tyłu :) )NIE zapala sie kontrolka check,nie ma zadnych objawów ze jest jakis bład.Od czasu do czasu występuje efekt strzału z rury wydechowej ,ale zdarza sie to bardzo sporadzycznie. Wymieniłem juz filtr paliwa,świece,filtr powietrza.Byłem u mechanika,ktry sprawdził cisnienie pompy paliwa (cisn.wynosiło około 0.8 bara)czyli w normie,więc chyba pompe można wykluczyć? Sprawdziłem impedancje wtryskiwacza,tez jest w normie.Byłem u innego mechanika,a ten podłaczył kompa i stwierdził bardzo duzo błedów.... lecz gdy ponownie sie podłaczyl nie wykrył juz zadnego?? :) za to zaczął wymyslac ze napewno sonda lambda (u niego 100zl) czujnik temperatury cieczy ten od sterownika,ceny juz nie podał. Najbardziej zszokował mnie twierdzac ze pompa paliwa napewno uszkodzona bo stwiedził to sciskajac szczypcami przewod paliwowy (powrót) a jego kolega ze za male jest cisnienie bo powinno byc jakies 3 atm :( Z tego co sprawdziłem w necie cisnienie powinno wynosic 0.7-0.8 bar(a takie poprzednie było u innego mechanika na manometrze)

Podejrzewam że opis jest nie dokładny,ale cóż nie wiem jak opisac bardziej szczegółowo ten problem z silnikiem.

Bardzo proszę szanownych kolegów o pomoc z moim problemie z autkiem.Z góry dziekuje.

https://forum.opel24.com/topic/32367-brak-mocy-w-silniku-14-benzyna-astra-f/

• 2 miesiące temu...

Ja również mam taka astre ale nigdy takich objawów nie miałem :lol: Objawy dość dziwne a już sporo robiłem przy mojej :lol: Możliwe ze komputer może wariować, bo skąd były by strzały z rury jak komputer steruje wtryskami. Jeszcze bym sprawdził kopułke zapłonu, są tam 4 styki do których palec może dotykać. Tak miałem gdy wilgoć się tam dostała i przysciandziały styki od kopułki.

https://forum.opel24.com/topic/32367-brak-mocy-w-silniku-14-benzyna-astra-f/#findComment-43229