Gość Fantaziro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Stało się Pierwsza "kolizja". Asia położyła się brzuchem do góry. Na szczęście nic nikomu się nie stało. Obyło się bez policji, a samochód zabrała laweta. Sytuacja miała miejsce 2,5 tyg temu tak więc dziś w południe zapadł wyrok - odszkodowanie AC. Treść "wyroku" : "Powszechny Zakład Ubezpieczeń SA Regionalne Centrum Likwidacji Szkód Grupy PZU uprzejmie informuje, że z uwagi na zakres uszkodzeń pojazdu, jego naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przewidywane koszty naprawy pojazdu przekraczają bowiem jego wartość i PZU SA nie pokryje kosztów ewentualnej naprawy pojazdu. W związku z powyższym rozmiar szkody został określony jako różnica między wartością pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem a jego wartością po zdarzeniu, czyli wartością pojazdu uszkodzonego tj.: wartość pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem (Brutto) - 23100.00 PLN wartość pojazdu po zdarzeniu (Brutto) - 13365.00 PLN wysokość odszkodowania (Brutto) - 9735.00 PLN (słownie: dziewięć tys. siedemset trzydzieści pięć zł.) W celu ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym został on skierowany na specjalną platformę internetową, gdzie podmioty specjalizujące się w obrocie uszkodzonymi pojazdami składają oferty zakupu pojazdu. Tryb ten zapewnia pełną anonimowość pojazdu jak i jego właściciela i gwarantuje ochronę danych osobowych w zakresie przewidzianym przez ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm). Wartość rynkowa pojazdu uszkodzonego została oszacowana poprzez dodanie do najwyższej oferty kwoty 1215.00 zł tj. szacunkowej marży w wysokości 10%, będącej wynikiem różnicy pomiędzy ceną zakupu przez pośrednika, a ceną odsprzedaży dla finalnego nabywcy. W ten sposób ustalona została cena, za którą możliwe jest samodzielne zbycie pojazdu bez skorzystania z usług wyspecjalizowanego pośrednika. Celem zapewnienia Pani/Panu/Państwu pomocy w zagospodarowaniu uszkodzonego pojazdu, tak aby nie poszukiwali Państwo nabywcy we własnym zakresie, PZU SA oferuje możliwość sprzedaży pojazdu podmiotowi, który wygrał licytację. W takiej sytuacji wysokość odszkodowania zostanie powiększona o wartość wynikającą z uwzględnienia w rozliczeniu niższej ceny zakupu. W przypadku podjęcia przez Panią/Pana/Państwa decyzji o zbyciu pojazdu za w/w kwotę (12150.00 zł) należy powołując się na numer aukcji************" Opel Astra GTC 1.3cdti ... nie całe 80tys przebiegu. Jako, że PZU obowiązuje cena rynkowa w RP to od razu udałem się na alledrogo ... Cena auta to w granicach 30 tys ... nie mówię o rozbitkach. Znajomy powiedział mi, żeby luknąć na eurotax.pl gdyż stamtąd nie którzy ubezpieczyciele biorą wartość rynkową ... szok 24 100zł. Pytam się skąd ta kwota ? Dalej, rozumiem że te nie całe 10tys odszkodowania to chyba 1 rata? Gdzie ja wyklepie 70% samochodu i pomaluje 90%(dachowanie)? Domontuje lusterka i inne połamane p i e r d o ł y? W dodatku silnik nie pali ... jeszcze nie było sprawdzane dlaczego, ale to dobrze nie wyrokuje. Wartość wraku ... 13tys. zł. Dobra niech będzie, z łezką w oku idzie pójść na ugodę... w sumie wrak wart jest tyle ile za niego ktoś daje. Wartość AC miałem na 27,500. Teraz pytanie do Was, moi drodzy. Macie jakiś pomysł jak mi pomóc? Znajomy poradził powołać się na zaniżoną wartość rynkową ... ale to chyba nie wyjdzie. Inny kazał zrobić kosztorys naprawy w jakimś ASO i przedstawić go PZU... A może starczy zwykłe odwołanie i sypną coś więcej? Chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do 100%owej kwoty AC ... Ehh mam lekką załamkę. P.S. dorzucam parę zdjęć samochodu. I czekam na wpisy   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 na naprawe 100% z AC nigdy nie dostaniesz prog szkody calkowitej to przewaznie 70 % wartosci auta i do tej wartosci bys mogl naprawiac ( o ile wycena warsztatu sie zmiesci ) jak nie to szkoda calkowita w tym momencie nie daj sie wbic na mine ze zostawia Ci wrak i dadza marne grosze niech sobie go zabiora a Tobie wyplaca odpowiednie odszkodowanie w wysokosci 100 % zanizanie to normalka w ubezpieczalniach popros ich o wycene auta co wliczali a co nie czesto przebieg mniejszy od zakatalogowanego w wycenie podnosi wartosc auta o wyposazeniu nie wspomne zapomna np o dodatkowych poduszkach czy aulsach i juz cena w dol leci   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fantaziro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Dzięki Gawlak za szybką odpowiedź. Ja nie chce wraku ... myślisz, że jak powalczę i oddam im wrak w cholerę... to mogę dostać te 27 500zł?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holcu Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 To już jest grubsza sprawa, dlatego skorzystaj z CITO www.cito.szczecin.pl Dogodne warunki i z opinii znajomych wiem, że gość się nie patyczkuje. Idzie ostrą linią. Znajomy miał szkodę wycenioną na 4 tys. zł. Po interwencji CITO wycenili na 10700.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 na 27500 raczej nie licz to suma z poczatku ubezpieczenia ile czasu minelo od zawarcia umowy ?? jak wiecej niz pol roku to mozesz pomazyc masz wykupiona ochrone ceny ubezpieczenia ?? jak nie masz to nie ma bata na ta kase   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fantaziro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Minęło 7 miesięcy ... nawet nie wiem, co to jest ta ochrona ceny ubezpieczenia... więc zapewne jej wykupionej też nie mam. "CITO" ... ciekawe jaką mają prowizję ... wpierw spróbuje samemu potem ewentualnie poproszę o pomoc specjalistów ... Najgorsze jest to, że potrzebuje samochodu od 1 października i nie mogę za długo się bujać z tym PZU ... bo coś trzeba kupić. A tak wrócę jeszcze wyżej, jak patrzycie na te zdjęcia .. to te nie całe 14 tys zł za wrak ... to jest już max? Czy może ktoś by się znalazł co dałby więcej? wiadomo jedno oko widzi to czego inne nie dostrzega.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość huri_khan Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Ubezpieczalnie bazują na Eurotaxie i niestety ale tam samochody są w niższych wartościach. Moja Astra warta na rynku około 10-12 tyś w eurotaxie stoi 8 tyś. Jakie są warunki ubezpieczenia AC ? Jest zapis że szkoda całkowita jest orzekana po 70% ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fantaziro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 niestety... "15) szkoda całkowita – uszkodzenie pojazdu w takim zakresie, że koszty naprawy ustalone wg zasad określonych w § 21 ust. 7 pkt 3 przekraczają 70% wartości pojazdu;" Z tym eurotaxem to trochę nie fair ... niech mi kupią taki samochód za 23 100zł, a żadnych pretensji mieć nie będę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Wartość rynkowa pojazdu uszkodzonego została oszacowana poprzez dodanie do najwyższej oferty kwoty 1215.00 zł tj. szacunkowej marży w wysokości 10%, będącej wynikiem różnicy pomiędzy ceną zakupu przez pośrednika, a ceną odsprzedaży dla finalnego nabywcy.tego nie rozumiem, co ich k... obchodzi co dalej z autem bedzie...PZU auto sprzedaje 12150... i to powinna byc cena po wypadku to jest AC... przeczytaj zakres umowy i ograniczenia popatrz wg jakich katalogow cena pojazdu w momencie ubezpieczenia zostala wyznaczona... z tego co slyszalem to ubezpieczyciele robia trik - do ubezpieczenia uzywaja jednego katalogu, gdzie ceny wyzsze, do szkod drugiegoi gdzie nizsze no i powalcz o wartosc rynkowa pojazdu... ze wartosc zanizona...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fantaziro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Dzięki kicaj, popytam o te "różne" katalogi. Dziś zbieram informacje, tutaj oraz ciągle odbieram telefony od znajomych. W nocy siadam do pisania pisemka do PZU. O wszystkim będę informował na bieżąco. Zapewne przyda się w przyszłości innym. Teoretycznie żeby wyjść na zero jedyna szansa teraz to wyhaczyć jak najwięcej od PZU czyli tą kwotę 9735zł podnieść maksymalnie jak się da... i znaleźć kupca na wrak na własną rękę, bo uważam jednak że te 12 150zł to jakoś nie powala. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/33132-zani%C5%BCona-warto%C5%9B%C4%87-odszkodowania-ac-pzu/#findComment-52960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi