Skocz do zawartości

Problem z zapaleniem, Palec Rozdzielacza się nie kręci :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jechałem dziś do pracy, auto mi nagle zgasło i już nie mogłem odpalić, zacząłem od paliwa i dochodzi ale iskry brak, i w końcu gdy zdjąłem kopułkę okazało się że przy kręceniu rozrusznikiem palec rozdzielacza się nie kręci, ręką też się nie chce przekręcić, Co napędza ten palec rozdzielacza i gdzie szukać usterki ? Wcześniejsze auta miałem z elektroniczną cewką i o aparacie zapłonowym nic nie wiem ;-)

https://forum.opel24.com/topic/33513-problem-z-zapaleniem-palec-rozdzielacza-si%C4%99-nie-kr%C4%99ci/

Napęd jest od wałka rozrządu,

a ten poprzez pasek od wału korbowego

Sprawdź chronologicznie co działa/pracuje podczas kręcenia

- wałek, badaj choćby przez korek

- pasek

jeśli ten też stoi

to zostaje - klin na dolnym kole zębatym

Wziąłem się za badanie i wałek rozrządu stoi, odkręciłem więc obudowe filtra górną obudowe rozrządu i okazuje się że pasek luźny i poprostu kręcąc rozrusznikiem przeskakuje, jedynie alternator napędza przez pasek klinowy. Czyli pewnie poszła ta rolka napinająca pasek rozrządu, dół rozbiorę jak załatwię nasadkę torx, ale z tego co widzę nie będzie z wymianą rozrządu problemu w tym autku, mam tylko nadzieje że nic się nie stało silnikowi ;-)

ale z tego co widzę nie będzie z wymianą rozrządu problemu w tym autku

nie ma z tym problemów ;-)

ja wymieniałem w trawie przy szybkiego ruchu :D

mam tylko nadzieje że nic się nie stało silnikowi

;-)

jeżeli głowica nie była planowana i nie wymieniałeś upg i te c16nz masz oryginalne to nie martwiłbym się bo przyjmuje się ze jest to bezkolizyjny motor

mi pasek pękł na trasie przy ok 100km/h założyłem nowy pasek i od lipca do teraz auto działa ;-) czyli bez kolizyjny :D

Czyli pewnie poszła ta rolka napinająca pasek rozrządu

zależy :D

są c16nz w których za naciąg paska odpowiedzialna była pompa wody i to nią się regulowało pasek

ale były tez c16 które miały napinacz

jak tam włożysz głowę to zobaczysz jaka wersje masz :drunk:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

wyłączyłem linki/zrób je tak aby nie było zastrzeżeń odnośnie łamania praw autorskich/DAROMV6

Dzięki za te rysunki, bo górny znak i wcięcie w obudowie rozrządu zobaczyłem ale co do znaku na dolnym kole myślałem że on jest u samego dołu i też będzie wcięcie w obudowie bo gdzieś tak na forum czytałem a tu według twoich rysunków jest znak w innym miejscu.

Mam pytanie do Ciebie jeszcze, możesz zdradzić z jakiego programu są te schematy ?

Aaa i jeszcze jedno;) bo przestawiłem Sobie aparat zapłonowy, wiesz może gdzie i jak się ustawia zapłon w tym silniku ? stroboskob gdzieś mi leży w szafie ;-)

Dzięki za te rysunki, bo górny znak i wcięcie w obudowie rozrządu zobaczyłem ale co do znaku na dolnym kole myślałem że on jest u samego dołu i też będzie wcięcie w obudowie bo gdzieś tak na forum czytałem a tu według twoich rysunków jest znak w innym miejscu.

nie zwróciłem uwagi przepraszam.

rysunek miał przedstawić obraz silnika z napinaczem i bez.

tam widać taka "igle" do ustawienia kola pasowego od korbowodu. i takie coś chyba było w 1.8 i 2 litrokach( tak pisze w sam naprawiam)

u nas jest znak wybity pod kołem na obudowie silnika(tak jak ty mówisz) ściągniesz obudowę to zobaczysz. sory za pomyłkę

Dołączona grafika

Mam pytanie do Ciebie jeszcze, możesz zdradzić z jakiego programu

są te schematy ?

są z google. naszego forum. i screeny z "Sam naprawiam Opel Astra F"

Aaa i jeszcze jedno;) bo przestawiłem Sobie aparat zapłonowy, wiesz może gdzie i jak się ustawia zapłon w tym silniku ? stroboskob gdzieś mi leży w szafie ;-)

musisz popuścić te specjalne śruby żebyś mógł obracać aparatem

trzeba tez rozgrzać silnik

hmm zasilanie dla stroboskopu bierzesz z aku

zacisk kabla indukcyjnego zapinasz na kabel od 1 świecy( 1 od rozrządu)

Dołączona grafika

pisze ze ustawia sie wg kola od korbowodu. ale wygodniej jest ustawiać wg kola od rozrządu.

-kierunek A to kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara

-kierunek B to przeciwny do ruchu wskazówek zegara

żeby ci było łatwiej możesz sobie znak na kole rozrządu rozjaśnić np pomalować białym makerem

ja sam nie ustawiałem zapłonu wiec niestety pomogę ci jedynie kopiując tekst z manualna do tego wozu ^^ mam nadzieje ze pomorze

jeżeli tu gdzieś jest błąd to przepraszam i proszę o kolegów z większa wiedza o poprawienie mnie.

http://www.youtube.com/watch?v=sPTbMpuR0IM tutaj pan coś tworzy a zapłonem

wyłączyłem linki/zrób je tak aby nie było zastrzeżeń odnośnie łamania praw autorskich/DAROMV6

Jednak jeszcze potrzebuje pewnej informacji, otóż rozebrałem dół, jednak mam wersję z napinaczem, pompa chodzi lekko jest ok, ale nie daje mi spokoju to koło od wałka rozrządu to górne koło, otóż ręką jest je bardzo trudno przekręcać a kluczem da rade ale chodzi takimi skokami.... czy to jest normalne ? bo wiadomo jakieś krzywki itp tam są czy poszło mi coś z rozrządem ?

Z górą to normalne, tak ma być.

Tylko zwróć uwagę, żeby 1. tłok był u góry:D

Wałek ma tylko jedno ustawienie ale wał już dwa, na jednym symbolu mogą być albo zewnętrzne albo środkowe tłoki u góry:D

Odkręć świecę i popatrz:D

Przy okazji rozmów o aparacie zapłonowym zapytam Forumowiczów o aparacik do astry z C14NZ. Występowały w niej aparaty "duże czarne"(lucas) i "małe czerwone"(bosch).

Czy możne stosować je przemiennie? Potrzebuję podmienić u siebie swój mały aparat na próbę a pod ręką mam tylko duży:/