Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sporo "na luzie" jesli jest okazja

Podstawowy błąd.Na luzie silnik zawsze pobiera paliwo,natomiast na piegu z zamkniętą przepustnicą w sprzyjającym zakresie obrotów dostęp paliwa jest odcinany.

https://forum.opel24.com/topic/33684-zbyt-du%C5%BCe-spalanie-benzyna/page/2/#findComment-41873

Z tym odcinaniem dopływu też ciekawa historia. Zastanawiałem się, czy na gaźniku/monowtrysku jest tak, że też odcina. Jedni mówią tak, drudzy mówią nie.

Może ktoś jest w stanie więcej powiedzieć na ten temat?

Z tym większym spalaniem przez 1.4 niż przez 1.6 to jest prawda, bynajmniej taka jest moja opinia.

Nawiązując do zasad ekonomicznej jazdy chciałbym dodać coś od siebie, a dokładniej jedno pytanie.

Przeglądając dziesiątki tematów na temat w/w jazdy, napotkałem radę, która polega na jak najszybszym osiągnięciu żądanej prędkości.

Może ktoś potwierdzić taką radę? :?:

Ktoś tu bardzo fajnie napisał, żeby nie jeździć na zbyt wysokim biegu przy niskich prędkościach. Na początku mojej przygody z samochdem jeździłem do 2 tys. obrotów i zmiana biegów (czyli stała prędkość utrzymywała się przy obrotach niższych niż 1.5), gdy chciałem przyśpieszyć automatycznie wciska się bardziej pedał gazu, aby samochód jakoś się ruszył. Nie zdawałem sobie za bardzo z tego sprawy, ale po kilkuset kilometrach zwróciłem uwagę, że zmiana biegów przy 2.5 tys. i jazda ze stałą prędkością przy ok. 2 tys. jest o wiele dynamiczniejsza, a nie potrzeba tyle wciskać, żeby samochodzik się jakoś zebrał. Spalanie również zmalało, może nie o litry, ale ważne jest to, że przy takich samych wydatkach możemy jeździć dużo dynamiczniej.

https://forum.opel24.com/topic/33684-zbyt-du%C5%BCe-spalanie-benzyna/page/2/#findComment-41756

Zastanawiałem się, czy na gaźniku/monowtrysku jest tak, że też odcina. Jedni mówią tak, drudzy mówią nie.

Na monowtrysku odcina a na zwykłym gaźniku trudno mi powiedzieć,nie wiem jak to działa w oplach.Miałem samarę na gaźniku i tam też był taki patent który odcinał dopływ paliwa przy zamkniętej przepustnicy i obrotach silnika grubo ponad tys obr./min(czyli w zasadzie odcinka jest przy hamowaniu silnikiem)

https://forum.opel24.com/topic/33684-zbyt-du%C5%BCe-spalanie-benzyna/page/2/#findComment-41715