Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Temat pewnie wielokrotnie już się powtarzający, ale może nie trafi do kosza, także proszę admina o wyrozumiałość.. Tak jak w temacie szarpie na pierwszym biegu. Auto posiadam od maja 2010, przy zakupie miało przebieg 211000. Problem ujawnił się po jakiś 3 miesiącach gdy na liczniku pojawiło się 214000. Szarpie zarówno na gazie jak i na benzynie w identyczny sposób. W moim odczuciu bardziej gdy silnik już się rozgrzeje.

"Testy" ruszania na pierwszym biegu:

- bez gazu, bardzo powolne puszczanie szprzęgła = szarpie, obroty "stabilne"

- 1500 obr./min, powolne puszczanie sprzęgła = szarpie, obroty "stabilne"

- 2000 obr./min, powolne puszczanie sprzęgła = szarpie, obroty "stabilne"

- 4000 obr./min (trochę abstrakcja no ale..), powolne puszczanie sprzęgła =szarpie, obroty "stabilne"

"Stabilne" obroty silnika to dla mnie takie które oscylują +-100 obr./min i nie falują w krótkim odstępie czasu.

Przy dość energicznym popuszczaniu sprzęgła szarpanie jest "krótsze".

Przy zakupie auta otrzymałem od sprzedającego całą udokumentowaną (nie wiem na ile prawdziwą) historię napraw auta przez niego przeprowadzanych, znajduję się na niej m.in wymiana (sprzęgła, docisku, łożyska, regeneracja koła zamachowego) wymiana ta miała być przeprowadzona przy przebiegu 183000 czyli około ~30000KM temu.

Wymienię poniżej co było wymienione/sprawdzone przez ze mnie po wystąpieniu objawów:

- nowe świece (NGK)

- nowe kable WN

- czyszczona przepustnica

- czyszczony krokowy

- zaślepiony EGR

- nowe poduszki silnika, skrzyni

- komputer żadnych błędów nie zgłasza/zgłaszał od zakupu do dnia dzisiejszego.

Na dzień dzisiejszy nurtuje właściwie mnie jedno pytanie na które z racji dość skromnej wiedzy nie potrafię sobie odpowiedzieć, dlaczego jak ruszam z drugiego biegu nie ma kompletnie żadnego szarpania autem, niezależnie od tego jakich obrotów użyje..

Przeglądałem forum i znalazłem, że "nowe sprzęgło, nie znaczy dobre" nie znam firmy sprzęgła jakie zostało zamontowane w aucie, tym bardziej ciężko się próbować wypowiadać o jego jakości.

Szukam obecnie jakiejś dobrej duszy w okolicy która użyczyła by dis-a na podmianę w celu ewentualnej eliminacji tego elementu z problemu.

Pozdrawiam wszystkich walczących z podobnym problemem i zapraszam na :lol:, aby móc podzielić się doświadczeniami.

https://forum.opel24.com/topic/35028-szarpie-na-pierwszym-biegu/