Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość daniel1155

Witam, znowu poruszę temat kontrolki CHECK. Dlatego, że nikt nie opisywał tu dokładnie takiej opcji. Więc mam Astrę DTI 16V 101koni z roku 2000 i wszystko byłoby OK gdyby czasem nie zapalała się kontrolka CHECK, ale z tego co znalazłem na forum to ludziom ona się zapala w różnych sytuacjach, a u mnie tylko na wolnych obrotach i tylko czasem, jak już chwilkę postoję nie dotykając gazu. Zawsze zapala się na ciepłym silniku, i wtedy silnik wiadomo idzie w trybie awaryjnym, ale nie muszę gasić silnika i zapalać ponownie, wystarczy że na luzie przytrzymam kilka sekund obroty na 1500-1600 lub ruszę i kawałek pojadę. I tu jest pytanie, co to może być za problem?? W czym rzecz?? Niby mały problem, ale czasem zapali się w najmniej oczekiwanym momencie i jak mi trzeba mocy to wtedy muszę przez kilka sekund trzymać gaz. Czy to może być jakieś podciśnienie, czy jak mi ktoś sugerował jakiś czujnik temperatury?? Chętnie skorzystam z rad Kolegów z forum.

co to może być za problem?? W czym rzecz??

czasem nie zapalała się kontrolka CHECK

a czytales moze teksty na forum ze zrozumieniem? wiec wiesz ze trzeba zczytac bledy, bez tego mozna gdybac...

Gość daniel1155

co to może być za problem?? W czym rzecz??

czasem nie zapalała się kontrolka CHECK

a czytales moze teksty na forum ze zrozumieniem? wiec wiesz ze trzeba zczytac bledy, bez tego mozna gdybac...

ok, więc podjadę na komputer i opiszę co tam wyszło, myślałem że może się znajdzie ktoś kto miał podobną sytuację

Gość Mariusz_760301

Podobnie zachowuje się silnik z błędem od układu EGRa

0400 Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

Ale jak już wyżej kolega napisał trzeba odczytać nr błędu bo to nie musi być ta usterka.