Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od paru miesięcy użytkuję Merivę 1,7cdti 2004 z klimatronikiem i mam mega problem z parującymi szybami. Bez względu czy włączam auto czy eko czy ręcznie zawsze muszę walczyć ze ściereczką. Auto stoi w garażu, jak wyjadę to po 2 km nic już przez szyby nie widzę.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego dokuczliwego problemu :(

pzdr

https://forum.opel24.com/topic/35755-paruj%C4%85ce-szyby-meriva-17cdti-2004/

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Shpongle

Witam

Od paru miesięcy użytkuję Merivę 1,7cdti 2004 z klimatronikiem i mam mega problem z parującymi szybami. Bez względu czy włączam auto czy eko czy ręcznie zawsze muszę walczyć ze ściereczką. Auto stoi w garażu, jak wyjadę to po 2 km nic już przez szyby nie widzę.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego dokuczliwego problemu :(

pzdr

Witam,

Mialem ten sam problem w Mewce. Jako, ze nie jestem specjalista w dziedzinie motoryzacji

i nie znam fachowych okreslem czesci to napisze jezykiem kolokwialnym:)

Otoz mnie rowniez parowaly szyby. Na trasie

przy ok -5 stopni musialem miec leciutko uchylona szybje zeby autko nie parowalo.

Okazalo sie (respect dla tescia) ze to wina plastikowej klapki, ktora zamyka sie i otwiera w zaleznosci od tego czy ma byc nawie wewnetrzny czy zewnetrzny. Po prawej stronie klapki jest plastikowa koncowka w ksztalcie gwiazdki, ktora wchodzi do silniczka odpowiedzialnego za poruszania klapka,. Koncowka sie objechala i klapka sie nie otwierala (bylo na obieg wewnetrzny). Tesc wyjal klapke, jako ze jest z drugiej stronie jest taka sama koncowka to obrocil klapke i wsadzil dobra koncowke do silniczka. Problem juz dla mnie nie istnieje. Nic nie paruje jest bomba.

Aha

Jak obrucicie klapke to trzeba ta strone ktora wczesniej wchodzila do silniczka troche spilowac plastik bo tam jest ciut inne wejscie.

pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/35755-paruj%C4%85ce-szyby-meriva-17cdti-2004/#findComment-25597

opiszcie mi gdzie jest ta klapka,chcialbym to sprawdzic u siebie?

możesz to zrobić na słuch, tzn pusc nawiew na pozycycji innej niż na szybę, a następnie wciśnij guziczek, jak głośność nawiewu wzrośnie, to wszystko działa.

Dostęp do klapki masz po sciągnięciu schowka przed pasażerem (4 śruby torx)

https://forum.opel24.com/topic/35755-paruj%C4%85ce-szyby-meriva-17cdti-2004/#findComment-23969