Gość nevada52 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam ! Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość Na wstępie chce zaznaczyć iż przejrzałem chyba wszystko co możliwe, napotykając co prawda podobne usterki ale żadna z tamtejszych odpowiedzi nie była pomocna w moim przypadku. Otóż posiadam Opla Astre F. Miał on fabryczny zamek centralny (sterowany minusem), więc postanowiłem trochę rozwinąć jego funkcję i dokupiłem sterownik zamka centralnego na pilota. Sterownik został poprawnie podłączony i przystąpiłem do testów. Co się okazało po zamknięciu zamka z pilota wszystkie drzwi się zamykały a za chwile z powrotem otwierały i tak w kółko. Rozebrałem tapicerkę w drzwiach kierowcy gdyż tam znajduję się siłownik master, sprawdziłem podłączenie. W celu wykluczenia błędu zakupionego sterownika zapodawałem masę ręcznie na przewody odpowiadające za otwieranie i zamykanie. Działo się to samo. Wtedy zakupiłem drugi siłownik (używany). Po jego podpięciu okazało się że chodzi lepiej niż tamten, lecz zawsze zamyka się dopiero za drugim razem ! Z moich obserwacji zauważyłem że siłownik tak jakby nie wyskakiwał do końca po pierwszym otwarciu i blokuję się tak że nawet tym bolcem w drzwiach nie da się go wcisnąć. Dopiero próba ponownego zamknięcia, otwarcie (przy którym siłownik wyskakuje do końca) i ponowne zamknięcie zamyka zamki. Wcześniej próbowałem wypiąć całkiem siłownik master i wszystko działało poprawnie (wszystkie pozostałe zamki zamykały się i otwierały za każdym razem). Tak więc usterka leży pewnie gdzieś w tym miejscu. Tylko czy to możliwe że oba siłowniki byłyby zepsute ? Przewody i kości znajdujące się w drzwiach sprawdzone, wszystko jest ok. Więc co to może być ? Zaznaczam iż z kluczyka wszystko otwiera się i zamyka normalnie, zamek i wszystkie cięgna oraz dźwigienki zostały przesmarowane i chodzą leciutko. Pozdrawiam i liczę na jakieś podpowiedzi, może ktoś miał podobną sytuację ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Przejrzyj kabelki drzwi kierowcy/słupek, może tu jest przyczyna. A oba popsute jak najbardziej, przecież kupiłes używany.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/#findComment-22393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nevada52 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Po pierwsze dziękuję za odpowiedź Po drugie, przewody w miarę możliwości starałem się sprawdzić wszystkie. Miałem wrażenie że coś może być z zasilaniem ponieważ bardzo "zamulenie" chodził tylko ten jeden właśnie siłownik. Chciałem sprawdzić to w jakiś sposób kilka dni temu i zacząłem zamykać i otwierać z pilota przy URUCHOMIONYM SILNIKU ! I ku mojemu zdziwieniu wszystko było dobrze . Wtedy myślałem że może za słaby był akumulator. Ale wczoraj kiedy chciałem zrobić tak samo, już się nie zamykał i nie otwierał normalnie tylko tak samo jak przy zgaszonym silniku. Aku jest w pełni naładowany, wczoraj nim zrobiłem 200 km. Tak więc moja teoria słabego aku chyba się nie sprawdziła ale może właśnie gdzieś w słabym napięciu dochodzącym do siłownika jest pies pogrzebany ? Gdzie ew. można szukać tego przyczyny oprócz słupka drzwi kierowcy ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/#findComment-22380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jeśli wcześniej na kluczyku ci chodzil ok, to dalej nie ma czego szukać. Tylko drzwi kierowcy. Wypinałeś złącze kabli w drzwiach/słupek? Może tam sie wilgoć w styki dostała, może kable popękały pod gumą i robią nieraz zwarcie. Ten punkt jest najbardziej podejrzany w każdym aucie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/#findComment-22376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nihlus Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ja mam podobny problem z centralnym. Mam AG i centralny + autoalarm. Nie wiem czy fabryczny czy nie (bagażnika i klapki wlewu paliwa nie zamyka). Działa to tak że przyciskając guzik na pilocie ryglują się drzwi i załącza autoalarm. W wakacje wygłuszałem drzwi z przodu, i w drzwiach pasażera widziałem że było grzebane przy siłownikach (kable były przecinane i zastępowane nowym kablem, 3 razy na długości 20cm...) i od czasu tego grzebania mam takie objawy: -zamknięcie auta z pilota (a co za tym idzie włączenie autoalarmu) objawia się zaryglowaniem drzwi i odrazu odryglowaniem - auto zostaje otwarte z włączonym autoalarmem xD -otwarcie bądź zamknięcie drzwi kluczykiem od strony pasażera objawia się tak samo z tym że bez uruchamiania alarmu (po zamknięciu od razu otwiera automatycznie i na odwrót) -zamykanie kluczykiem od strony kierowcy działa prawidłowo z tą różnicą iż czasem występuje to samo co w drzwiach pasażera (raz na 50 zamknięć) ale wtedy wystarczy otworzyć skrzydło drzwi tylne lewe (za kierowcą) i ponownie je zamknąć a ryglowanie od strony kierowcy uda się. Wniosek taki że prawdopodobnie coś przypadkowo zruszyłem przy siłowniku w drzwiach przednich prawych i podejrzewam że w nich siedzi master choć powinien być slave. Może i u Ciebie coś się porobiło z przewodami i gdzieś nie łączy?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/#findComment-22373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nevada52 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dziś przypadłość się powtórzyła, na zapalonym silniku siłownik chodzi DYNAMICZNIE i zamyka i otwiera z pilota wszystkie drzwi (na zgaszonym siłownik chodzi tak jak pisałem zamulenie i tak jakby nie otwierał do końca siłownika), zatem raczej odpada usterka siłownika a faktycznie jest coś na przewodach i z napięciem dochodzącym do siłownika. Prawdopodobnie jest tak jak piszecie, dziękuję za podpowiedź i dam znać jak wszystko posprawdzam raz jeszcze. Nihlus Ty pewnie też masz jakieś zwarcie na przewodach z tym że odpowiedzialnych za otwieranie i zamykanie a u mnie prawdopodobnie za dojście napięcia do siłownika, ponieważ na uruchomionym silniku wszystko działa poprawnie ! (idzie większe napięcie na zapalonym bo idzie z alternatora i jeśli jest przetarty przewód lub łączony kilkakrotnie może przepływać mniejsze napięcie - dobrze rozumiem ? ) P.S. W prawych drzwiach również może być master z tego co wiem   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36300-problem-z-centralnym-zamkiem-na-pilota-astra-f/#findComment-22360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi