Skocz do zawartości

Zaslepienie EGR i wzrost spalania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie dawno zaślepiłem EGR z ciekawości i niby wszystko ok... kontrolki gasną i nie ma błędów ale zauważyłem wzrost zużycia paliwa. Czy to jest możliwe? i 2 sprawa... posiadam silnik Z16SE i czy istnieje możliwość zamontowania w tym aucie jakiegoś ekonomizera albo nie wiem jak to nazwać czegoś co pokazuje chwilowe spalanie?

https://forum.opel24.com/topic/36352-zaslepienie-egr-i-wzrost-spalania/

• 3 miesiące temu...

Witam nie dawno zaślepiłem EGR z ciekawości i niby wszystko ok... kontrolki gasną i nie ma błędów ale zauważyłem wzrost zużycia paliwa. Czy to jest możliwe? i 2 sprawa... posiadam silnik Z16SE i czy istnieje możliwość zamontowania w tym aucie jakiegoś ekonomizera albo nie wiem jak to nazwać czegoś co pokazuje chwilowe spalanie?

Bardzo przepraszam za odgrzebywanie tematu ale dla dobra przyszlych poszukiwaczy tematow o zaslepianiu EGR w benzynowych silnikach mam odpowiedz na to wazne pytanie.

Wzrost zuzycia paliwa jest jak najbardziej mozliwy. Skladaja sie na niego trzy mechanizmy:

1)Przepustnica jest jednym z najbardziej aerodymanicznie restrykcyjnych elementow w ukladzie dolotowym. Znaczne jej zamkniecie powoduje ze silnik duza czesc pracy wykonuje na przepompowanie przez nia powietrza. Miedzy innymi stad silniki benzynowe maja mniejsza sprawnosc niz diesel gdzie przepustnicy nie ma wcale. Sprawny EGR jest otwierany tylko podczas malego obciazenia silnika kiedy przepustnica jest uchylona tylko nieznacznie. Gazy spalinowe podawane sa za przepustnica stad silnik dostaje czesc gazu bez potrzeby przepompowywania go przez przepustnice. Stad zmniejsza sie jego praca pochlaniana na pompowanie i wiecej jest dostepne na kola.

2)Dodatek spalin powoduje spadek mocy poniewaz jest mniej tlenu dostepnego w mieszance. Aby to rekompensowac dodajemy wiecej gazu i uchylamy przepustnice wiecej. Bardziej otwarta przepustnica dalej zmniejsza moc potrzebna na przepompowywanie gazow w silniku oraz podnosi stopien napelnienia cylindrow.

3)Domieszka spalin obniza maksymalna temperature podczas cyklu spalania a co za tym idzie zmniejsza straty ciepla do glowicy i denka tloka. Stad mniej paliwa idzie na straty cieplne.

Zaslepienie EGR pozbawia tych trzech mechanizmow, stad wzrost zuzycia paliwa. Poniewaz sprawny EGR jest otwierany tylko podczas niewielkiego uchylenia przepustnicy (gdy zapotrzebowanie na moc jest niewielkie) nie wplywa on negatywnie na moc przy gazie do deski ale zmniejsza zuzycie paliwa zwlaszcza na trasie.

https://forum.opel24.com/topic/36352-zaslepienie-egr-i-wzrost-spalania/#findComment-380084

Szczerze powiedziawszy ja np odkąd zaślepiłem EGR'a nie zauważyłem jakiejś różnicy w spalaniu. Faktem jednak jest, że nie oszczędzam samochodu, jeżdżę raczej dynamicznie i agresywnie a różnica w spalaniu 1-3 litra jest dla mnie niezauważalna. Ale nie wykluczone,że rośnie troszkę spalanie.

https://forum.opel24.com/topic/36352-zaslepienie-egr-i-wzrost-spalania/#findComment-380391

• 2 tygodnie później...

ja u siebie zaslepiłem i jak narazie nie odczułem wiekszego spalania(w najblizszym czasie to sprawdze),poprawiła sie za to dynamika silnika na niskich obrotach i zmalało prawie do zera szarpanie podczas przyspieszania.No i pewnie wydłuzy sie trwałosc samego zaworu gdyz pracuje czysty. :)

https://forum.opel24.com/topic/36352-zaslepienie-egr-i-wzrost-spalania/#findComment-382400

• 2 tygodnie później...
Gość arek2812

a wiec tak:spalanie trasa około 8.5L.(LPG) miasto około 10.5L (LPG) wiec chyba nie jest az tak zle,Byc moze EGR powoduje wieksze spalanie na PB?? ja zauwazyłem zmniejszone o około 1 L. spalanie na trasie a w miescie jest porownywalne z zaslepionym lub bez(lałem za 30 LPG i jezdzilem do konca z zaslepka i bez) check sie zaden nie swieci brak jakichkolwiek błedów,Wiec moim zdaniem warto zaslepic..

https://forum.opel24.com/topic/36352-zaslepienie-egr-i-wzrost-spalania/#findComment-384839