Skocz do zawartości

Astra 1,9 CDTI 150km błąd ECU 0380 przy minusowej temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i prosze o pomoc :piwo:

Mam problem z moja astra H 1,9 cdti :wino: Mianowicie chodzi o to, ze przy minusowej temperaturze zewnetrznej ok -10 jak odpalam moją astre to wyskakuje mi błąd (pali się na żółta kontrolka sondy lambda). Jak odczytałem bład ECU to jest 0380 i 1125. Najciekawsze jest to, ze jezeli bład mi wyskoczy i podjade na stacje dotankuje troche paliwa to bład na jakis czas znika (żólta kontrolka gaśnie) Myslalem, ze to moze cos z paliwej jest nie tak. Ale tankuje tylko lepsze paliwo tzn verve, ultimate itp. Wiem, ze jezdzac na krotkich trasach troche wilgoci zawsze sie moze pojawic w zbiorniuku. Wiec zatankowalem do pelna ale nastepnego ranka znowu przy odpalaniu w temp -15 bład znowu wyskoczyl. Ostatnio jadac z tychow do krakowa w krakowie zgasilem silnik zaplailem ponownie i blad znowu znikl. Wiem, ze bład 0380 zwiazany jest z swiecami ale czy to jest naprawde objawa, ze ktoras z siwec jest do wymiany? Dodam tylko, ze auto podczas jazdy z bledem normalnie jedzie wszystko jest ok nie szrpie ani nic w tym stylu. Czy ktos tak mial? wiem moze czego to moze byc przyczyna?

https://forum.opel24.com/topic/36383-astra-19-cdti-150km-b%C5%82%C4%85d-ecu-0380-przy-minusowej-temp/

Gość zbyszek670

ze bład 0380 zwiazany jest z swiecami ale czy to jest naprawde objawa, ze ktoras z siwec jest do wymiany?

Kontrolka od świec żarowych zapala się po uruchomieniu silnika i gaśnie po chwili w vici to jest auto z kluczykiem, tak któraś świeca jest do wymiany :wino: sam to przeszedłem a jak sam piszesz jeździsz na krótkich trasach.

A tutaj masz temat odnośnie problemu błędu 1125:

http://forum.opel24.com/astra-3-blad-p-1125-vt40285.htm

dzieki za odp :piwo: Tylko,ze u mnie kontrolka ze świec zapala sie przed uruchomieniem silnika (grzeja sie swiece) i po uruchomieniu silnika kontrolka ze swiec sie nie zapala tylko kontrolka z sondy lambda i swieci non stop :wino: Auto z kluczykiem po uruchomieniu silnika tez gasnie. Ale tak czy inaczej blad 0380 odp za swiece i nie pozostaje nic innego jak ich wymiana? Jesli tak to jakiej firmy swiece najlepiej kupic?

Gość zbyszek670

błąd ECU 0380 - oznacza na 100%, ze ktoras ze swiec padła??? czy moze byc jeszcze jakas inna przyczyna?

P0380 "Obwód grzałki /świecy Ŝarowej - usterka"

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i prosze o pomoc :)

Mam problem z moja astra H 1,9 cdti :D Mianowicie chodzi o to, ze przy minusowej temperaturze zewnetrznej ok -10 jak odpalam moją astre to wyskakuje mi błąd (pali się na żółta kontrolka sondy lambda). Jak odczytałem bład ECU to jest 0380 i 1125. Najciekawsze jest to, ze jezeli bład mi wyskoczy i podjade na stacje dotankuje troche paliwa to bład na jakis czas znika (żólta kontrolka gaśnie) Myslalem, ze to moze cos z paliwej jest nie tak. Ale tankuje tylko lepsze paliwo tzn verve, ultimate itp. Wiem, ze jezdzac na krotkich trasach troche wilgoci zawsze sie moze pojawic w zbiorniuku. Wiec zatankowalem do pelna ale nastepnego ranka znowu przy odpalaniu w temp -15 bład znowu wyskoczyl. Ostatnio jadac z tychow do krakowa w krakowie zgasilem silnik zaplailem ponownie i blad znowu znikl. Wiem, ze bład 0380 zwiazany jest z swiecami ale czy to jest naprawde objawa, ze ktoras z siwec jest do wymiany? Dodam tylko, ze auto podczas jazdy z bledem normalnie jedzie wszystko jest ok nie szrpie ani nic w tym stylu. Czy ktos tak mial? wiem moze czego to moze byc przyczyna?

Mam ten sam teraz problem i jak go wkońcu rozwiązałeś? Ile cię to kosztowało? Prosze o pomoc.? :-)

usunąłem powtórzenie tematu/zbyszek670

błąd ECU 0380 --- problem znikł po wymianie przekaźnika świec żarowych , jeśli masz w pobliży znajomego z asterką to podmień przekaźnik aby nie potrzebnie kupować nowego a pasuje z większości modeli Opla

• 9 miesięcy temu...

Przed chwilką zszedłem do auta i wyskoczył mi błąd 0380 oznacza usterkę w obwodzie grzałki lub świecy. W jaki sposób mogę dokładnie sprawdzić co jest przyczyną ?

sprawdzajac wszytskie swieczki to po pierwsze no i czy prad dochodzi do tych swieczke. JEsli cos bedzie nie teges to wymieniamy swieczki lub podmieniamy przekaznik swieczek ( ten taki radiatorek kolo aku). Jelsi nie to szukamy dalej znacz sie glowny bezpiecznik do sprawdzenia oraz kabloteka.