Gość wodzu_44 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 WITAM wszystkich Jako nowy user forum z gory prosze o szczypte wyrozumialosci jesli przedstawiony opis bedzie zawieral braki/niescislosci/niejsnoci jestem raczej malo biegly w sp. mechaniki i budowy pojazdow Auto: 2gi wlasciciel - Vauxhall Astra MK4 1.7 DTI Envoy (maj 2000) Y17DT 75kuca 74k mil naklockane. isuzu STAN NA DZISIAJ: Auto na zimnym silniku kreci jak zwykle, zaskakuje lecz po uplywie 2-3sek gasnie / probowac trzeba od 5-14x zanim w koncu zaskoczy i trzyma, tak moze juz chodzic/jezdzic normalnie bez zarzutow gdyby nie to ze mocy w nim tyle co w starej Jawce mojego Ojca. Wlasciwie dbalem tak jak najlepiej potrafilem o swoje 1sze auto wiec seriwsiki (wczesniej tez byly robione w VAH, wpisy pieczeci, kniga raczej oryg.) i wszelkie stukania pukania, szemrania, spostrzezenia mechanikow w PL skrzetnie odbrabialem. czyt wpompowalem niemalo grosza w wielu wypadkach niepotrzebnie ale zadowolony bylem z niej No i stalo sie po 24tysiach mil za kolkiem spostrzeglem ktoregos dnia sladowe ilosci oleju w zbiorniku plynu chlodzacego (olej w silniku trzymala, temp tez spoko lapala jak zwykle po 8-10km, prawie nie dymila czym dziwila znajmkow z innymi dieslami). Mechanik 1: - "to uszczeleczke zrobie Ci z planowaniem" ;| niby zrobil ale sama uszczelke bo z glowicy nie bylo juz czego zbierac podobno byla juz wczesniej robiona + plukanie ukladu, no ale autko wcale jakby nie chialo sie odpychac wiec oddalem mu ja aby problem rozwiazal. BŁĄD ! - to wina Turbo (stwierdzil) - lozysko czy cos tam wymienial - tez nie pomoglo, - podlaczanie pod kompa/progam diagnostyczny i "mieszanie" w ustawieniach auta wlaczyl tzw Tryb serisowy mialo pomoc - "to wina ropy" zlal mi cale 45L i czyscil jak to sie wyrazil caly uklad paliwowy z pompka po tej operacji auto zaczelo dodatkowo, odpalac i zaraz gasnac. nast. klopot - ostatnia szansa i wymiana przeplywomierza / nic Auto zabralem i oddalem do innego warsztatu. Mechanik 2: zeszlo mu kilka dobrych dni, wymienil koncowki wtryskow i obstawia ECU z gory mowil ze sie nie bardzo podejmie bo nowy musi gdzies dac zaprogramowac czy cos a to w sumie b.drogo wyjdzie mial poszukac uzywanego tylko ze z takim to dalej jakies problemy ... nie do konca go zrozumialem (szybko nawijal zabiegany) ale gadal cos o szczegolnych powiazania i ustawieniach z danym autem i reszta osprzetu ? Sorry ze sie troszke rozpisal chcac naswietlic problem, wylozyc historie awarii i prob jej usuniecia. Jesli czegos brakuje zaraz dopisze. Czy mcie jakies pomysly, moze na cos mam mu zwrocic uwage ? Thx za wszelka reakcje Bart   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36401-odpala-i-zaraz-gasnie-kompletny-brak-mocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymi870 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Czy mcie jakies pomysly tak, zmień magika na mechanika , a rachunek od mechanika wyślij do magika , poszukaj warsztatu w Twojej okolicy, na forum jest taki dział , przy takiej ilości dolegliwości i ponieważ jesteś raczej malo biegly w sp. mechaniki i budowy pojazdow to cięzko będzie Ci pomóc na odległość ... BTW Astra MK4 1.7 DTI Envoy nie ma wersji Envoy ...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36401-odpala-i-zaraz-gasnie-kompletny-brak-mocy/#findComment-21697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodzu_44 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 wiem ze magik by sie przydal ale tu trudno nawet o tych 1szych, na obczyznie (GB) porzadnych fachmanow raczej malo wiecej to "wymeniacze" calych podzespolow albo typki od postaw & MOT. Tu jest rev Envoy ( mam Vauxhall'a )   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36401-odpala-i-zaraz-gasnie-kompletny-brak-mocy/#findComment-21683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paull Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Wymontuj sterownik pompy i pod lupą sprawdź czy ma zimne luty standard w tych steronikach raz prąd idzie raz nie i dzieją się cuda Mogę Ci puścić na maila instrukcję co jak sprawdzić moje tłumaczenie z niemieckiego ale nie doszlifowane. podaj maila. Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36401-odpala-i-zaraz-gasnie-kompletny-brak-mocy/#findComment-21358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodzu_44 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Wiesz co ... mechanik 1 mowil cos o pompie " czyscil uklad " (ze złej jak to ujął czy zastałej ropy) i min. rozbieral cos przy pompie moze uszkodzil czujnik ? Chyba powinienem wpasc jutro do chlopakow z Vauxhall'a i sie umowic na NY. Czy w pompie jest cos wygladajace jak plawik, gabczaste takie - sorry za okreslenie ale mechanik mowil ze mogl to uszkodzic czyszczac ja" przy czym on nie uzyl slowa uszkodziłem. ;> Dzieki za wskazke oto e-mail bartas_13@wp.pl ps. ja tego sam nie zrobie ale moze instrukcja pomoze w wylozeniu sprawy angolom z VA.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36401-odpala-i-zaraz-gasnie-kompletny-brak-mocy/#findComment-21216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi