Skocz do zawartości

[2.0 74kW 16V Y20DTH] Akku spalił diodę w alternatorze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr Kamiński

Ładowanie małe około 13 V bez obciążenie...wiąże się to z wymianą lub regeneracją...

możecie podać jakie typy alternatorów są w tych silnikach ?? chodzi o GM i i prąd...

dopisane 2 dni później...

sprawdziłem 2 akumulatory na tym samym prostowniku:

1) Centra Futura CA722 72Ah i 720A

2) Booster 74Ah i 480A

ten z którym jeździłem - FUTURA - pojawiło się czarne oczko, tak przy okazji sprawdzone - wyjęte - doładuję sobie... podłączam i bum...na prądzie ładowania 7,5A i 13,2 V. Podłączam na 5,5A i 13,4V :(? co to jest :wino:? poszła płyta ?

Podłączam Boostera 7,5 A i 14,5 V ładowania - no chyba tak powinno być http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/excl.gif

Załadowałem do auta Boostera , bzyk i już odpalił ... ale napięcie ładowania w aucie 13,5 V :wino:

Załadowałem do auta FUTURĘ , bzyk....bzyk i odpalił ... ale napięcie ładowania w aucie 13,2 V !!

Sprawdzałem w listopadzie ładowanie - wzorcowe 14,5 V :wino: i od tego czasu jeździłem z Futurą...aż do dziś.

Czy jest prawdopodobne, że w akku FUTURA padła cela ? i czy jest możliwe, że to spowodowało mi spalenie się jednej z diód :wino:? (tak podejrzewam diodę)

https://forum.opel24.com/topic/36616-20-74kw-16v-y20dth-akku-spali%C5%82-diod%C4%99-w-alternatorze/

Gość Krzysiek22

Jeżeli nagle zrobiło Ci się takie małe ładowanie to pewnie poszedł Ci regulator napięcia bądź mostek diodowy (lepiej wymienic te 2 rzeczy) do mojego auta koszt około 80zł, + sam wymieniałem. Tylko nie daj się okraść mechanikowi, bo jedna Pani Andzia zapłaciła za to aż 500zł http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/surprise.gif a to z godzina roboty i kilka śrobek do odkręcenia:P

A albo wytarly Ci sie szczotki w alternatorze, koszt nie wiem jaki, ale wymiana też prosta jak konstrukcja gwoździa;D

Pozdrawiam:D

Gość Piotr Kamiński

:drunk: :drunk: :) ...konstrukcja gwoździa , wymieniałem w Fce 1.7DTL i poszło gładko... dzięki za podpowiedź, niemniej jednak poszukuję numerów GM bo przecież te części trzeba dobrać... :) :) :):drunk::D:)

ale dzięx !

Gość Krzysiek22

Ja mam Centre Futura 72Ah na 720A taką jak Ty masz i jak podzłaczam ja do prostownika o mocny 4A to max ładuje mi aku do 13.5 bądź 13.7 nie pamietam dokładnie. Ładowanie aku powinieneś miec minimum 13.5 do max 14.5 . jeżeli takiego nie masz to albo tak jak wyzej napisałem, albo może brakuje Ci elektrolitu w aku. Jak coś to moze jedź do jakiegoś sklepu z akumulatorami i niech ci sprawdzą czy jest w pełni sprawny czy tez cos jest w nim nie tak że nie może byc ładowany bardziej.

Widze ze slaby jestes z elektryki wiec ci odrazu wytlumacze ze napiecie to co innego jak natezenie. Ładujesz danym pradem powiedzmy tymi 4 amperami ( choc aku ładuje sie pradem Q10 czyli 10% jego pojemnosci czyli 70Ah to 7 amperami). Aku wyladowany ma niskie napiecie i po podlaczeniu do prostownika ladujemy go tymi 7 A. Napiecie podnosi sie nieznacznie i w koncowej fazie gdy juz zaczyna mocno gazowac mamay aku w pelni naladowany to napiecie sie podnosi tak w okolice 14V a nawet do 14,5V. Nie mieszaj tych dwóch rzeczy. To ze na odpalonym silniku masz napiecie nieco nizsze jest uwarunkowane tym ze aku jest niedoladowany i stanowi obciazenie dla altka. Po 15-20 minutach powinno napiecie wynosic okolo 13.7 do 14,3V.

Diody czasami lubia sie spalic zwlaszcza w tych mocniejszych altkach ale tez i siadaja regulatory. Wymieniac nie ma co jesli sa dobre. Altek sie sprawdza czy nie ma przebic i czy uzwojenia nie maja zwarcia. Nie umiesz to sie za to nie zabieraj tylko zlec mechsowi. Kolega wyzej tez tam widze ze nie za bardzo w temacie bo to ze w AF bylo łatwo to nie znaczy ze w innych jest podobnie. Polecam wyciagnac altek z AH 1.7 isuzu albo 1.9 to pogadamy.

Gość Mariusz_760301

Racja Wesoł - w 2,0 DTI bez kanału do altka się nie podchodzi. Po drodze czeka zluzowanie hydraulicznego napinacza paska wielorowkowego :)

Po drugie takie napięcia na akumulatorze, po rozruchu i zapewne przy włączonych światłach to normalka w tej wersji alternatorowo-silnikowej.

Po trzecie Futura to straszne G.

No widze ze sie zgadzamy w 100%. Tez mam centre ale zakupilem ta "plus" Mam znajomych w takiej hurtowni aku i opon i mowili ze te wyżyłowane nie sa najlepsze wbrew pozorom. Sa dobre maja duzy prad ale czy sa wytrzymale?? Z tego co slyszalem to nie. Zreszta nie sa to jakies mega roznice jesli chodzi o prad bo to czy bedzie 680A czy 740 to zadna roznica. Zreszta ten co sprawdza aku to wie ze aku po roku ma juz zazwyczja o te 30-40 A mniej i tak co roku troszke mniej jest. Te 40A wiecej nas nie uratuje.

Gość Piotr Kamiński

chmmm...no elektryka zwykła od samochodowej różni się pewnie...

http://www.favore.pl/94775_elektryk-poznan-kornik-wielkopolskie.html

kolego wesoł

lecz w F-ce X17DTL po wymianie altka, napięcie ładowanie BYŁO widoczne na mierniku... zaraz po włączeniu. Jeżeli kolega sugeruje, że ładowanie w tym moim następuje po 15 minutach to podam przykład i zapytanie: co mają zrobić ludzie którzy jeżdżą 10 minut do pracy...wiecznie doładowują akku ? niedorzeczne troszkę !

czyli wniosek taki : jeżdżę samochodem 15 minut na akku, po tym czasie zostanie doładowany, aby na końcu jazdy znów się rozładować bo przecież znowu jak odpalę samochód to napięcie ładowania będzie około 13V :wino:

codziennie trasa ok 100 km.

to że akku wyładowany i przy ładowaniu prostownikiem 13,5V na początku to jeszcze przejdzie - ale ta reszta ?

kolego Mariusz_760301

Po trzecie Futura to straszne G. dobrze by było poprzeć faktami, czy to może opinia własna?

na futurę mam 3 lat gwarancji i 3 lata asistansu...

a tak poza tym FUTURA i PLUS różnią się oprócz ceny, TYLKO prądem rozruchowym i tym asistansem...

dopiszę:

nadal nikt nie odpowiedział mi na pytanie....

a tak poza tym FUTURA i PLUS różnią się oprócz ceny, TYLKO prądem rozruchowym i tym asistansem...

i tu sie mylisz. Plyty w futurze sa delikatniejsze maja wieksza powierzchnie czynna ale sa delikatniejsze.

kolego wesoł

lecz w F-ce X17DTL po wymianie altka, napięcie ładowanie BYŁO widoczne na mierniku... zaraz po włączeniu. Jeżeli kolega sugeruje, że ładowanie w tym moim następuje po 15 minutach to podam przykład i zapytanie: co mają zrobić ludzie którzy jeżdżą 10 minut do pracy...wiecznie doładowują akku ? niedorzeczne troszkę !

Nie no co Ty, gdzie ja tak sugerowalem ze po 15 minutach nastepuje ladowanie. Jedynie tylko wskazuje na to ze altek ma swoja wydajnosc zalezna od obrotow no i tez duzy wplyw ma to ze w dieslu swieczki zarowe pracuja jeszcze po odpaleniu okolo 2-3 minut a jak jeszcze dorzucimy ogrzewania tylnej szyby czy siedzeń i nawiewu itd to troszke malo zostaje na ladowanie aku. Kiedys wyliczalem w swoim aucie i wychodzilo ze okolo 6-8 minut trzeba by odwrocic proces w aku po rozruchu. Tak naprawde to troszke dluzej bo niestety wraz z obnizeniem temperatury tez i wydajnosc aku spada wiec i trzeba go dluzej ladowac bo wykazuje glebsze rozładowanie.

Gość Piotr Kamiński

...no niby masz rację...

Sprawdzę ładowanie po paru km...jutro. Dzisiaj sobie odpuszczę bo już ciemno.

z tym że ładowanie sprawdzane było na ciepłym silniku, bez zbędnych odbiorników... czyli tylko kluczyk przekręcony i bulgotanie dieseeelka...

Odezwę się za rok... ??????:beer::beer:

jak na razie tio wszystkiego naj wszystkim userom forum OPEL24!!!

po nowym roku :

przegoniłem asterkę do 3000tys obr/min na trasie ok. 15 km - podjazd do domu sprawdzenie ładowania bez wyłączenia silnika... i SZOK - teraz 12.5 V chyba po kolei palą się te diody...

umówiłem się do elektryka na środę, zopaczymy co tam świszczy :beer: (sam bym to zrobił ale skala integracji mnie przeraża)