Skocz do zawartości

Czy używał ktoś z Was tego oleju do 1.9 CDTI z DPF???

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe to co piszesz, bo skoro normy i dopuszczenia się zgadzają, to nie widzę przeszkód w stosowaniu olejów o klasach dopuszczalnych i wyższych.

Co do GMa to mam zupełnie odmienne zdanie do Twojego - nie polecam go nikomu.

Mariusz_760301, zgadzam się bo jak pisałem wyżej ja jeżdżę na castrolu i to nie pierwszy sezon, przeznaczonym właśnie do silników z filtrem DPF ważne aby specyfikacje się zgadzały.

A czy możesz powiedzieć Zbyszku na jakim Castrolu dokładnie jeździsz?

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość zbyszek670

Podam Ci jutro specyfikacje tego oleju-dobrze.

Gość darek1947

Mam najechane 140tys w silniku Z 22 SER / ten 160 konny z fabrycznym bonusem w postaci przystawki LS/ od początku chodzi na GM 5w 30 z tym ze wymiana co 2o tys , olej który podałem to jest właśnie olej GM do silników z filtrem cząstek stałych,wymiana co 30tys to jest chwyt reklamowy, i na marginesie to jest mój pierwszy silnik oploski/ formalnie GM/który niema żadnych wycieków i zapoceń a opami przejechałem 800 tys kilometrów, nie wykluczam ze jest to po części zasługa oleju , po raz pierwszy nie robiłem w tym silniku eksperymentów olejowych

Podam Ci jutro specyfikacje tego oleju-dobrze.

Nie ma sprawy. Będę wdzięczny :)

Gość Mariusz_760301

Delikatnie chciałem doszkolić kolegów ze jest ,Olej GM Opel 5W30 DEXOS2 SM/CF C3 DPF FAP Wydaje mi się ze żeby doradzać i wydawać opinie trzeba być na bieżąco z nowościami,

Przecież ten olej także można stosować do turbodiesli z bezpośrednim wtryskiem paliwa bez dpfu. Spełnia specyfikację Opla dla diesli :help: oraz odpowiednią klasyfikację ACEA

http://allegro.pl/olej-opel-gm-5w30-dexos2-5l-warszawa-i1370121032.html

http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1150

P.S Ja również jeżdżę na oleju do dpfów - prosta przyczyna: chciałem Texaco 5W40 i tylko taki spełniał klasę B4 (turbodiesle z bezpośrednim wtryskiem) Poza tym, mniej sadzy to mniej zanieczyszczeń w kolektorze dolotowym (układ EGR) - cena prawie taka sama jak innych 5W40 :help:

Gość zbyszek670

Przecież ten olej także można stosować do turbodiesli z bezpośrednim wtryskiem paliwa bez dpfu. Spełnia specyfikację Opla dla diesli

Ale Tanatos, ma u siebie filtr DPF i potrzebuje oleju do tych silników a ten olej to dziwnie tani jest :help:

Gość darek1947

W ASO kosztuje 200 zl za 5l wiec dla własnej satysfakcji można tam kupić.Tym właśnie olejem są zalewane nowe oplowskie dieselki z filtrem cząstek stałych

Gość zbyszek670

Was stosował ten olej w Astrze z filtrem cząrek stałych:

http://allegro.pl/mobil-e...1353263682.html

Wrócę jeszcze do tego oleju co podał Tanatos, ten olej nie jest olejem syntetycznym :help: "Synthetic technology" oznacza nic innego jak olej wyprodukowany w technologii syntetycznej a to oznacza jedno że jest to olej mineralny poddany zaawansowanej przeróbce (to jest baza olejów z grupy 3-a to oznacza że są to oleje mineralne wysokorafinowane i parametrami mogą dorównywać niektórym olejom syntetycznym). Olej w pełni syntetyczny musi mieć oznaczenie :Full synthetic" lub "100% synthetic".

Gość leszek 398

zbyszek670, castrol na którym śmigasz to też technologia HC :help:

sam już nie wiem co w tych czasach można nazwać prawdziwym full syntetykiem, zostają tylko oleje estrowe V grupy :help:

Mariusz_760301, uwierz na słowo, te "zielone" niskopiłkowe chronią filtr i środowisko, kosztem ochrony silnika, jeśli nie masz filtra, nie kombinuj.