Skocz do zawartości

Czy używał ktoś z Was tego oleju do 1.9 CDTI z DPF???

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Hmmm... Chyba ostatecznie zdecyduję się na GM Dexos2 5W30. Uspokaja mnie informacja, że nim są zalewane nowe Ople z DPF. Inna sprawa, że trochę sceptycznie podchodzę do olejów zaprojektowanych z myślą o dieslach na pompowtryskiwaczach. A raczej ich stosowaniu w autach z bezpośrednim wtryskiem....

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz: czy ten GM to jest w pełni syntetyczny olej? Bo cena jest podejrzanie niska. Wiem, wiem... mogę go sobie kupić w ASO za 200zł żeby nie marudził :-) Ale zwróćcie uwagę że podobne produkty Castrola, Mobila kosztują kilkadziesiąt złotych więcej. WIęc gdzie tkwi haczyk? Prestiż marki? Czy coś jeszcze...?

Inna sprawa, że nie znalazłem Castrola do DPFów... :-)

darek1947, brawo dla kolegi,zgadzam sie w zupelnosci,ten olej jest naprawde dobry,kosztuje mniej od mobilow i casrtolow itp.ja po zmianie oleju z mobila1 na dexos odczulem wyrazna poprawe w pracy silnika.pozdrawiam

Gość Mariusz_760301

Mariusz_760301, uwierz na słowo, te "zielone" niskopiłkowe chronią filtr i środowisko, kosztem ochrony silnika, jeśli nie masz filtra, nie kombinuj.

Co mam kombinować, jak olej spełnia klasyfikację zalecana do mojego silnika? Ma B4, jest syntetyczny i tylko to mnie interesuje. Poza tym to Texaco, wiec produkt sprawdzony i moim zdaniem lepszy od konkurencji.

Gość darek1947

Ja dla świętego spokoju zaopatruje się w olej u tego sprzedawcy zapewne znanego wszystkim oplistom

http://moto.allegro.pl/olej-gm-opel-5w30-dexos2-sm-cf-c3-dpf-fap-nowosc-i1383187307.html

Trzeba pamiętać ze czasami płacimy za markę a właściwie przepłacamy

Gość Mariusz_760301

Uważam, że to i tak wysoka cena jak za ten olej. Markowy Mobil, Texaco itp o tych parametrach (5litrów) kupisz w tej samej cenie.

Widzę, że 4/5 z Was konsekwentnie jeździ na tym samym oleju. Może dlatego każdy zachwala ten olej, na którym jeździ. A czy jest ktoś kto jeździł zarówno na GM dexos2 jak i na innych markowych (Mobil, Castrol, Shell, Texaco etc). Nie ważne jaka kolejność - czy zmienił GM na Shell, czy odwrotnie. Chodzi mi o to, aby ktoś podzielił się wrażeniami i spostrzeżeniami z pracy silnika na obu olejach.

Pozdrawiam

Gość darek1947

Ja jeździłem,przez dwie wymiany raz był to castrol a raz mobil i wróciłem do GM nie wiem z jakiego powodu ale zarówno castrola jak i mobila ubywało na 20tys po okolu 1litra GM przy wymianie tez co 20tys ubywa 0,25 l wydaje mi się tez ze silnik pracuje nieco ciszej Zaznaczam ze mam benzynę 2.2teraz od dwóch zmian jeżdżę na już tym najnowszym GM, kolega który jeździ dieselkiem 1.9 CDTI z DPF,a którego namówiłem na ten olej stwierdził ze silnik potrzebuje krótszej trasy żeby przepalić filtr jest to około 20 km no i co najważniejsze spostrzeżenie nie przybywa mu oleju to znaczy ze ta dodatkowa dawka paliwa do przepalenia filtra jest zużywana zgodnie z przeznaczenie a nie rozcieńcza olej silnikowy wymienia co 30 tys podobno można co 50 tys jak dotąd przejechał 70 tys / jest przedstawicielem handlowym ale lata po tak zwanych zadupiach to znaczy ma krótkie trasy przelotowe/Wymianę robi w Wawie na Lucerny i płaci 100 z wymiana a przy okazji przywozi olej dla mnie za 5 l place 92 zl Kazdy ma wolny wybór ja i jeszcze paru moich znajomych jesteśmy zadowoleni z wybory jak na razie nikt nie wrócił do olejów tak zwanych markowych

Gość zbyszek670

darek1947, jeszcze mam jedno pytanie związane co do oleju który podałeś w linku a mianowicie napisane jest w ulotce ze tym olejem są zalewane nowe silniki opla :D a przecież specyfikacja tego oleju jest zalecana do silników z modelu 2002-2005 roku :) 5W30 :) a teraz o cyfrze 30-co ona nam mówi-to jest zdolność pracy oleju w wysokich temperaturach-teraz wychodzi nowy paradoks-stosuje olej o właściwościach 5W40-(zalecany przez opel GM) olej do silnika 1.9 CDTI, do corsy 1,3 CDTI ma właściwości 5W30 (Taki właśnie podałeś-pasuje do Twojego silnika) następnie oznaczenie na opakowaniu B4-olej przeznaczony do silników o bezpośrednim wtrysku paliwa (to są nasze silniki) ale można je stosować gdy jest oznaczony jednocześnie klasą B3, a tu przykład;

http://sklep.dixi-car.pl/olej-silnikowy-syntetyczny-przedluzonej-zywotnosci-5w30-p-389.html

natomiast ten olej tego nie ma :-) teraz jak się to czyta to oczy wychodzą z orbit, sam chciałbym zastosować olej tańszy (jak każdy z nas) mam pytanie-są u nas użytkownicy nowszych modeli opla z silnikami CDTI i mogli by się wypowiedzieć jakim olejem są zalewane ich silniki od nowości.

Zastanawia mnie jedna rzezc , rozpisujecie sie na temat Oleju, ktory ( Mobil ESP )

1) niema specyfikacji Opla,

2) jest przeznaczony do nowych silników VAG

3) w polsce jest sprzedawany jako Syntetyk, w rzeczywistości jest to Olej HC

jest cała masa olejów przeznaczona do silników OPlA z DPF , o niebo lepsze od Mobil

1) Motul-Dexos2 - ( Bardzo dobry Olej, Jednak silnik lubi go pić )

2) Millers XF Longlife C3 5w30 ( pełny syntetyk na bazie PAO )

3) LIQUI MOLY TOP TEC 4600 ( mój faworyt Mimo iz to technologia HC)

4) VALVOLINE SYNPOWER MST 5W30 ( doskonały olej , pełny syntetyk )

5) LOTOS QUAZAR C3 5W30 ( podobno bardzo dobry olej )

6) GM DEXOS2 ... moim skromnym zdaniem najgorszy z wyżej wymienionego zestawu

Lotos i Valvoline nie posiadają specyfikacji Opla, ale to chyba raczej wina opłata jakie GM pobiera za napis na butelce DEXOS2 ... w necie możecie poczytać o tym ..

Na olejach i Filtrach się nie oszczędza ... trzeba jedynie pilnować skąd się kupuje , bo naciąć się jest łatwo