Skocz do zawartości

Astra H 1.9 CDTI [88Kw] 2007 -pytań kilka o wymianę rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem spytać was szanowni forumowicze o kilka rzeczy odnośnie wymiany rozrządu. Posiadam Opla Astrę H rocznik 2007, 1.9CDTI (88Kw) kombi. Autko ma przejechane (ponoć) 110 tysięcy. Mój mechanik sprawdził przy zakupie stan paska rozrządu i stwierdził że mogę te 15 tysięcy jeszcze nim zrobić (to było przy 97 tysiącach) więc przymierzam się do wymiany.Oto moje pytania:

- Przy jakim przebiegu maks powinno się zrobić pierwszą wymianę rozrządu (czytałem różne opinie na tym forum, poparte również dokumentacją opla i trochę zgłupłem) i kiedy następną ?

- Co powinno być wymienione oprócz samego paska ?

- Co powinno się przy okazji sprawdzić ?

- Ile to powinno kosztować (cena części oraz cena robocizny podana osobno jeśli można pliz :lol:

- Czy ktoś może polecić dobry i w miarę tani warsztat w okolicach Bielska-Białej lub Żywca który zrobiłby to sprawnie,szybko i w przyzwoitej cenie ?

Za wszelkie informacje z góry dzięki !

https://forum.opel24.com/topic/37092-astra-h-19-cdti-88kw-2007-pyta%C5%84-kilka-o-wymian%C4%99-rozrz%C4%85du/

• Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

pasek, rolka, napinacz ,pompa wody w Pszczynie kupisz 350zł wymiana 4 godziny serwis Opel Strumień Filia z B-Białej 300zł

110 tyś i rozrzad nie był robiony :lol:!! zaś mechanik da ci gwarancję na piśmie oraz pokryje koszty awarii :lol:!

pasek, rolka, napinacz ,pompa wody w Pszczynie kupisz 350zł wymiana 4 godziny serwis Opel Strumień Filia z B-Białej 300zł

110 tyś i rozrzad nie był robiony :lol:!! zaś mechanik da ci gwarancję na piśmie oraz pokryje koszty awarii :lol:!

pytałem w opel-wawrosz b-b to mówią że rozrząd robi się przy 150 tysiącach ... totalnie głupieję (miałem Fabie 1.9SDI w której rozrząd był przy 114 tysiącach robiony) .Robocizne liczą na 500 PLN jak z częściami to 1300 PLN ...

Kolego zasada jest taka że dla świętego spokoju i zaoszczedzenia kasy wrazie strzelenia paska lepiej po zakupie autka zmienić rozrząd wraz z pompą wody. Wydasz raz kasę i będziesz spał spokojnie. Takie jest moje zdanie ale zrobisz jak uważasz. Ja po zakupie asterki wymieniłem rozrząd wraz z pompa od razu i mam teraz święty spokój i spie spokojnie :wink: całość z pompą i robocizną płaciłem 700 zł :beer:

Kolego zasada jest taka że dla świętego spokoju i zaoszczedzenia kasy wrazie strzelenia paska lepiej po zakupie autka zmienić rozrząd wraz z pompą wody. Wydasz raz kasę i będziesz spał spokojnie. Takie jest moje zdanie ale zrobisz jak uważasz. Ja po zakupie asterki wymieniłem rozrząd wraz z pompa od razu i mam teraz święty spokój i spie spokojnie :beer: całość z pompą i robocizną płaciłem 700 zł :beer:

No nic - znajomy polecil mi ponoc dobry zaklad dajacy gwarancje na pismie po wymianie. Cena wymiany rozrzadu wraz z pompa i robocizna 750 PLN wiec chyba przezyje. Dzieki za pomoc i cenne uwagi :wink:

Posiadam Astrę H combi 1.9 100KM - 2006r.Mam przebieg 100tys.kmi mam ją 2lata.Co do dpfa - w mieście wypala mi się po przejechaniu 400-500km , jazda po trasie - po 1500-1800km sie wypala.Jeżeli chodzi o demontaż dpfa to dobrąopinia cieszy się firma xxx /kic coz -reklama. porozmawiamy jak bedziesz mial wiekszy staz na forum. poza tym ten pan nie potrzebuje dodatkowej reklamy...

Pozdrawiam caravan

Gość piters2525

mam problem z parowaniem szyb w moim samochodzie, a filtr kabinowy jest w parzadku

jaka może być inna przyczyna kolejne pytanie z czterech świec żarowych działają mi tylko dwie jak długo mogę tak jeździć mam zawsze problem przy tych mrozach z odpaleniem wiem ze muszę je wymienić ale pytam jak długo mogę tak jeździć. i czy można samemu wymienić świece żarowe czy może powstać jakiś problem i np.zerwać gwinty przypomne że świecę sa od nowości w samochodzie tak podejrzewam czyli z 13 lat

proszę o pomoc i z góry dziękuje

można samemu wymienić świece żarowe czy może powstać jakiś problem i np.zerwać gwinty przypomne że świecę sa od nowości w samochodzie tak podejrzewam czyli z 13 lat

Na milion % tak dlugo by nie wytrzymaly swieczki. Wymienic mozna a prawdobodobienstwo zerwania jst zawsze. Juz kilka w serwisie zerwalismy tak wiec na to nie ma rady.

Gość zbyszek670

pytałem w opel-wawrosz b-b to mówią że rozrząd robi się przy 150 tysiącach ..

w silnikach 1,9 16V wymiana paska zębatego rozrządu co 150 tys. a 8V co 120 tys.

cos mi tu nie pasi. A czemu w 8v niby szybciej. Mi sie wydaje ze bylo 150 tys i 10 lat. Cos tamna poczatku bylo ze sie bali i bylo 120 tys km i 6 lat ale pozniej wydluzono. Rozrzad w 16v i 8v jest prawie taki sam. Troszke inna pompa wodna i nieco w innym miejscu. Dzis wlasnie robilem w 8v ale wymienialem sama pompe i pasek bo reszta byla wczesniej robiona - 150 tys a teraz przy prawie 190 tys.