Skocz do zawartości

Astra H 1.9 CDTI [88Kw] 2007 -pytań kilka o wymianę rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja u siebie wymieniłem wszystko przy przebiegu 13000.Pasek,napinacz,pompa.

rozumiem ze 130 tkm?? ale to pierwsza wymiana. czyli rozrząd napędza pompe wody??

• Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Auto sprowadzone z Niemiec było z takim przebiegiem,pojechałem do Opla i tam mechanik powiedział że dla tego silnika max 12000 tys km i wymiana.Tak jak pisałem w tym silniku pompa pracuje razem z rozrządem.Pozdro.

co 150 tys km lub 10 lat jest wymiana rozrzadu w 1.9. W czesci silnikow 1.9 pompa wodna jest napedzana paskiem rozrzadu a czesc nie. Zalezy ktory 1.9

Mówimy o silnikach Astry H ja u siebie mam 1,9 100 km i pompa pracuje z rozrządem tu znalazłem silnik 150 km i widać że też pompa pracuje z rozrządem jest jeszcze silnik 120 km i pewnie też pompa pracuje tak jak w tych wyżej wymienionych bo do 120km i do 150 km jest ta sama pompa.Pozdro.

Dołączona grafika[/img]

Uploaded with ImageShack.us

Gość zbyszek670

W czesci silnikow 1.9 pompa wodna jest napedzana paskiem rozrzadu a czesc nie. Zalezy ktory 1.9

Jakie znalazłem info to że w silniku 8V i 16V pompa wodna jest napędzana poprzez pasek rozrządu :)

mój błąd w książce wymiana paska była przy 151 tkm. zaznaczona jest wymiana paska i rolek a o pompie nie ma nic (książka nie przewiduje takiej rubryczki), więc pewnie też wymieniona

A powstaje pytanie czy warto oszczędzać na pompie która kosztuje około 100zł.Gdzie za robociznę płacimy w granicach 500zł przy wymianie rozrządu.A jaką mamy gwarancję że pompa wytrzyma do następnej wymiany a jak po miesiącu zacznie przeciekać albo się zatrze to dopiero będzie zabawa.Pozdro.

• 2 lata później...

Witam,

czytam właśnie temat, dzwoniłem do Opel Katowice, kobieta powiedziała mi ze wymiana to 150 tyś lub 5(6) lat.

Moje pytanie jest takie:

Asia jest 2006 rok pierwsza wymiana była przy 140 tyś (2009r) - nie w ASO - pasek Conti rolki SKF, nie była wymieniana pompa wody.

Teraz Aśka ma 224 tys - w sierpniu chce nią lecieć do Chorwacji planuje zrobić około 3500km.

Puszczać się, czy wymienili bysie rozrząd i pompkę wody?