Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem polega na tym, że po kilkugodzinnym postoju (np. na noc), żeby odpalić muszę dodać trochę gazu - inaczej silnik się dusi i nie odpala. Jak jest rozgrzany, to odpala za pierwszym razem "na dotyk".

Sytuacja się stopniowo pogarsza - za pierwszym razem jak się to zdarzyło, to podejrzewałem oszukane paliwo. Dolałem płynu do czyszczenia wtrysku i przez jakiś czas jeździł normalnie. Później problem się powtórzył, ale w końcu udało mi się odpalić i znowu ze dwa tygodnie było ok. Teraz od jakiegoś tygodnia muszę mu dodać trochę gazu, bo na zimno się dusi strasznie.

Jaka może być przyczyna?

https://forum.opel24.com/topic/37622-astra-f-%C5%BCeby-odpali%C4%87-na-zimno-trzeba-doda%C4%87-gazu/

Gość zbyszek670

po kilkugodzinnym postoju (np. na noc), żeby odpalić muszę dodać trochę gazu - inaczej silnik się dusi i nie odpala. Jak jest rozgrzany, to odpala za pierwszym razem "na dotyk".

A nie czuć wtedy paliwem? bo coś się wydaje z opisu że silnik jakby się zalewał.

czy jak mam podobny problem, to pisać o objawach tutaj czy zakładać nowy wątek???

Prawdopodobnie silnik nie ma odpowiedniego ssania, a za to odpowiada m.in. silnik krokowy.

Spróbuj go wyczyścić albo kup nowy.

No z tym czuciem paliwa, to już sam nie wiem. Mam wrażenie, że przez chwilę po zapaleniu trochę czuć ale nie jest to tak ewidentne, żebym powiedział na 100%

No jak czytałem forum, to też pomyślałem o silniku krokowym, bo mam wrażenie przy okazji, że sporo pali - tylko co wtedy, przy ruszaniu nie ma ssania a potem jest nawet jak go nie potrzeba?

Czy świece są poza podejrzeniami?

aha, dodam dla ścisłości, że po odpaleniu nie ma check engine

deedek, sprawdziłbym regulator ciśn paliwa na listwie wtryskowej

a gdzie dokładnie znajdę to ustrojstwo?

odpalałem go dzisiaj na chwilę - niuchałem trochę i paliwa raczej nie czułem, dym z rury też raczej standardowy

jestem ok dwa tygodnie po wymianie świec i od tego czasu nie ma problemów, więc chyba można uznać problem za rozwiązany:)

scaliłem posty/zbyszek670