Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zlotyorzech

Witam, jaka jest różnica między świecami jedno i dwuelektrodowymi? Mam teraz założone dwuelektrodowe NGK V-line 23 , a powinny być wg producenta jedno np. NGK V-line 6 - czym może taka zmiana skutkować? Bo do tego silnika jaki mam są w katalogu NGK jedno lub dwuelektrodowe, w zależności od okresu produkcyjnego. Świece dobrali mi w sklepie...półtora roku jeżdżę i działają. A świece do LPG - dają coś czy to mit? Bo jedna kosztuje tyle, co 4 sztuki NGK do mojego Astrolota.

https://forum.opel24.com/topic/38493-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-%C5%9Bwiecami/

Witam, jaka jest różnica między świecami jedno i dwuelektrodowymi?

cytat z jakiegośtam forum: "zaleta swiec wieloelektrodowych to samooczyszczanie i wieksza zywotnosc". Co do większej żywotności to jest oczywista sprawa bo po prostu są 2 elektrody, zresztą sam już się przekonałem - do mojego silnika normalnie powinny być dwuelektrodowe, ale według opinii różnych "specjalistów" m.in. od gazu lepiej do gazu zakładać jednoelektrodowe, więc takie założyłem, ale szybko się zużyły (silnik strzelał przy przyspieszaniu, przerywał, dusił się). Wymieniłem jeszcze raz na jednoelektrodowe innej firmy (niby "lepszej") ale też niewiele dłużej pochodziły, a co do LPG to nie zauważyłem żeby coś dało założenie jednoelektrodowych. Założyłem niedawno stare dwuelektrodowe (bosch) a wyjąłem je kiedyś tylko dlatego że kupiłem ten samochód już z nimi i wymieniłem tak po prostu, a teraz silnik równiutko pracuje, idealnie wkręca się na obroty, nic nie strzela - po prostu jak na nowych, a poprzedni właściciel nic nie mówił że wymieniał niedługo przed sprzedażą. Biorąc pod uwagę że on mógł na nich trochę km zrobić, a potem ja po kupnie zrobiłem na nich sporo i silnik na nich zachowuje się normalnie to jedno jest pewne - nigdy już nie założę jednoelektrodowych.

A świece do LPG - dają coś czy to mit? Bo jedna kosztuje tyle, co 4 sztuki NGK do mojego Astrolota

czy kupisz standardowe czy "do lpg" nie ma to żadnego znaczenia, powinny być po prostu dobrane do twojego silnika ...i portfela :beer:

Mam teraz założone dwuelektrodowe NGK V-line 23 , a powinny być wg producenta jedno np. NGK V-line 6 - czym może taka zmiana skutkować?

w sumie niczym, mają tą samą wartość cieplną, a rzeczywiście później w c14nz występują już dwuelektrodowe

https://forum.opel24.com/topic/38493-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-%C5%9Bwiecami/#findComment-3822

Gość andrzej_m55