Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie może wydawać się dziwne, ale jak powinno wyglądać przyspieszanie i wzrost obrotów przy w pełni otwartej przepustnicy w zakresie niskich/średnich obrotów?

W mojej astrze przy otwartej na 3/4 ma najlepszego "kopa" i wzrost obrotów/prędkości jest znacząco wyższy niż gdy wbije pedał w podłogę.

Fakt, że silnik pracuje głośniej, przy maksymalnie wciśniętym pedale, ale mam wrażenie, że trochę bardziej muli i gdy odejmę trochę gazu przyspieszam szybciej (?).

Raczej się tym nie przejmowałem, bo samochodem potrafiłem osiągnąć prędkość maksymalną, ale czy w zakresie niższych obrotów (2000-3000) tak powinno być?

Należy wstawiać rodzaj silnika przy pisaniu tematu/andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/39344-przyspieszenie-przy-pe%C5%82nym-otwarciu-przepustnicy-astra-i/

Gość jarkopolo

Ja Mazoku posiadam astre F 1.4 16v ecoteca i mam dokładnie tak samo ja Ty :wesoly: Te silniki chyba tak mają. A ile najwięcej wyciągasz swoją maszyną?

160 km/h na równej jezdni. Oczywiście nie ma się czym chwalić, ale w końcu mam 1,4 8V (60 KM) :P

Co do ecotec-a to mam świadomość, że do 3 tyś obrotów nieco wolniej przyspiesza, ale nie wiedziałem, że przy tej technologi trzeba odpowiednio nacisnąć pedał gazu w zależności od obrotów, by jak najszybciej przyspieszyć... Wydaje się to trochę nielogiczne, ale przy moim "słabiutkim" silniku i tak niewiele to zmienia :P

Gość jarkopolo

Ja posiadam 90 KM i powiem ci szczerze, że ja max wyciągam swoją 140-145km/h przy dobrych wiatrach. Jak na ten silnik co masz to naprawde fajnie ci się buja. A co do tego pedału gazu to poprostu tak musi być...kolega mechanik jeżdził moją astrą i go to nie zdziwiło(on również ma stre 1.4i 8v i to nie jest ecotec).Zastanawia mnie tylko czy ty masz ecoteca? :suchy: