Skocz do zawartości

Przeróbka silnika benzynowego 1364 ccm Twinport Astra H

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcintwinport

Witajcie

Obecnie posiadam Astrę III 1.4 Twinport 90 KM. Wiem, że ten sam silnik w Astrze IV z turbodoładowaniem posiada moc 140 KM.

Czy jest możliwość przerobienia mojej jednostki napędowej czyli dołożenie turbimy. Czy musiałbym również zmienić skrzynię biegów? Czy jest to opłacalne? Jaki byłby szacunkowy koszt takiej przeróbki. Czy ktoś z WAS tuningował tą jednostkę, ewentualnie inne alternatywne metody tuningu tego silnika.

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.opel24.com/topic/39888-przer%C3%B3bka-silnika-benzynowego-1364-ccm-twinport-astra-h/

Gość marcintwinport

Cześć

1.4 100 KM jest to jednostka wolnossąca bez doładowania ma inną pojemność skokową, nie biorę jej pod uwagę.

Myślałem o 1.4 turbo 140 KM - ma taką samą pojemność skokową jak 1.4 90 KM w mojej Astrze III. Chodzi mi o rozbudowanie tego silnika o turbinę.

Pozdro

Z tego co widziałem w sklepach w internecie w UK są turbokity do X14XE (~500€, ponoć przyrost koni o 60, i 100Nm więcej). Więc do Z14XEP powinno być to samo. Oprócz dołożenia turbiny na pewno trzeba grzebać w komputerze, a i zmiana skrzyni biegów jest całkiem realna. Nie wiem jak w Astrze III, ale w Astrze II w tym motorze jest krótka skrzynia, a w 1.6 już jest o dłuższych przełożeniach.

Gość marcintwinport

Dzięki za info. Sprawdzę. Nasze silniki mają taką samą moc z tym, że maja różne technologie. Mój ma 1364 ccm w technologii twinport, twój 1389 ecotec.

Pozdrawiam

Nom wiem jakie są różnice między tymi silnikami :P Dlatego właśnie spróbowałem zaspokoić choć trochę Twoją ciekawość :) Swoją drogą, nie wiem czy taki turbokit jest opłacalny. Być może w Polsce się znajdzie, w to nie wątpię, ale docelowo podczas projektowania silnika raczej nie przewidziano turbiny dla niego. W takim wypadku koszty mogą nie być adekwatne do oferowanych osiągów czy żywotności, ale to już co kto lubi :)

Gość robertnet

Taka rzecz jest nigdy nie opłacalna.

Ceny turbokitów są b. wysokie, i tylko dla fun-u się to opłaca,

Ten silnik nie nadaje się zbytnio do tuningu- on ma jeździć i być oszczędny taki jaki jest.