Skocz do zawartości

Biały nalot na korku wlewu oleju norma czy uszczelka pod głowicą?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem astry 1.6 62kw z 2001r. Po zakupie okazało się że pod korkiem wlewu oleju znajduje sie jasny nalot a miejscami nawet można to nazwać mazią... czy można to zbagatelizować-taki urok tego silnika, czy raczej napewno jest to efekt "uszczelki pod głowicą"? Płyn chłodniczy narazie jest w normie tzn nie ubywa. Proszę o Wasze rady.

Gość zlotyorzech

Jak jeździsz na krótkich odcinkach i masz niedogrzany silnik, to normalne, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przegoń go po trasie.

No właśnie nie robię tylko krótkich odcinków. Ostatnio przejechałem 350km w ciągu 3 dni z czego 4-5 faktycznie po 5 km a reszta to już po 50km w jedną stronę tam i powrót. Spalanie średnie wyszło mi 7.5 l wiec wszystko ok. ale ten białawy nalot pojawił sie znowu. Nie jest tego dużo nie jest gęste ale jest... Po lektórze tych wszystkich opisanych objawów wiem tyle że faktycznie termostat nie pracuje całkiem prawidłow bo temp na wskaźniku rośnie po 10-15 min, natomiast w nawiewach czuć ciepłe powietrze szybciej. Tem rośnie na postoju podczas jazdy zaczyna wolno spadać. Przy szybkości ok 150km/h nawet szybko spada, potem znów rośnie... tak więc cgyba jednak termostat...

Sprawdź odmę nim zabierzesz sie za uszczelke.

Dzieki ZŁOTYORZECH za zainteresowanie moim tematem... ale prawde mówiąc niewiem co to "odma"

Słuchaj kolego ta maź w zimne dni czyli od jesieni po wiosnę jest normalna tak jak ci koledzy napisali oglądaj poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym czy go nie ubywa a jakby strzeliłaby ci uszczelka to by bardzo ale to bardzo mocno kopcił na biało wiec z ta wymiana bym się powstrzymał.

No to troche mnie to uspakaja bo faktycznie płyn nie ubywa, ale jednak termostat chyba wymienię dla spokoju. Wcześniej wymieniłem rozrząd razem z pompą wody, to termostat juz nie jest wielki koszt.