Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość gringoo_zg

Panowie mam pewnie problem z ABS. Przy diagnozie dostaje błąd COO35 whell speed sensor left front. Powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik? Bo chyba nie chodzi tu o wtyczke od klocków hamulcowych :wink: Jeśli miałby ktoś jakieś foto to byłoby super :evil: A jeśli nie to opis umiejscowienia też będzie bardzo pomocny. Jeżeli chodzi o kontrolke to zapala się ona w różnych okolocznościach. Po przekręceniu kliuczyka ( raz tak raz nie ), podczas jazdy ( czasami po kilku metrach czasami kilometrach )... ech...

https://forum.opel24.com/topic/4008-czujnik-abs-astra-ii/page/3/#findComment-252359

• 1 rok później...
Gość szymmeek

Ja miałem problem z ABS i prędkościomierzem w astrze G, kontrolka abs zapalała się np przy kręceniu kierownicą na zapalonym silniku ale na postoju. Czasem kontrolka gasła podczas jazdy a czasami paliła się nonstop. Dodatkowo przy skręcaniu kierownicą na postoju prędkościomierz pokazywał chwilową prędkość nawet do 100 km na godzine :( Już miałem wymieniać całą piastę (tak mi sugerowano w dwóch warsztatach) ale udało się znaleźć przyczynę. Dodam tylko że kable były sprawdzane, czyszczone, spryskane contactem i sprawdzane czy przewodzą ale to nic nie pomogło. Okazało się że na zgięciu kabla czasem przerywało a po rozcięciu kabla był w fatalnym stanie i cud że w ogole przewodził :(

Jeżeli faluje prędkościomierz na postoju i jest problem z kontrolką ABS to raczej na bank lewe przednie koło i jeśli kontrolka raz się pali a raz nie to problem z kablami. Jak już wiadomo które koło to najlepiej je zdjąć (lepszy dostęp) i dosłownie macać kable żeby zobaczyć w którym miejscu jest jest problem. Jak się zapali kontrolka lub skoczy prędkość to wiadomo gdzie.

Nowy kabel podobno kosztuje około 130 zł, więc lepiej go zrobić samemu. U mnie prowizorka ale działa i problem.

Impreza z nową piasta(dobrej firmy) i wymiana u mechanika kosztować mnie mogła prawie 400 zł a i tak problem by nie zniknął bo razem z piastą nie dają nowych kabli a tak nic nie zapłaciłem :(

https://forum.opel24.com/topic/4008-czujnik-abs-astra-ii/page/3/#findComment-72654

• 7 miesięcy temu...
Gość Cappadondal

Witam,

dopisze sie do tematu zamiast rozpoczynać nowy.

Mój przypadek jest nastepujący. Co jakiś czas zapalała mi się kontrolka ABS i TC.

PO pewnym czasie sama gasła i tak w kółko.

PO sprawdzeniu błedów okazało się że jest błąd połaczenia z lewym czujnikiem z przodu.

Okazało sie że trzeba wymienić całą piastę - czujnik zespolony z całością.

No i teraz.... niemalże to zrobiłem ale...

po rozkręceniu okazało się że to nie piasta ani nie czujnik tylko wtyczka "zgniła" :D

Plastik sie rozpadł a styki całkowicie utleniły sie :(

Zarówno wtyczka która idzie z komory silnika w strone piasty jak i ta odchodzaca z samej piasty.

To taka informacja dla wszyskich którzy maja takie problemy w ASTRZE H - nie zawsze musi byc to piasta, czy czujnik a kabelek i wtyczka :(

Co mam zrobić w takim przypadku?

Oczywiscie najlepiej wymienić przewód i piastę na nowe .. ale może jest jakaś mozliwość naprawy, zmiany na nowe takich wtyczek?

Co byscie poradzili?

https://forum.opel24.com/topic/4008-czujnik-abs-astra-ii/page/3/#findComment-16619

• 2 lata później...

Witam

mam pewien problem z moją astrą mianowicie podczas hamowania na oblodzonej powierzchni nie włącza mi się ABS przez co moim autem po prostu "sunie" po nawierzchni :(/> możecie mi pomóc znaleźć przyczynę? Od razu mówię że nie włącza się kontrolka od ABS czy przyczyną może być zbyt daleka odległość czujnika od koła??? I jaka odległość powinna być???

PS Fachowcem nie jestem z góry przepraszam za błędy

Edytowane przez kamcia487

https://forum.opel24.com/topic/4008-czujnik-abs-astra-ii/page/3/#findComment-471957

A jak hamujesz czujesz pulsowanie na pedale hamulca i słyszysz charakterystyczny terkot.Może myślisz że z ABS na oblodzonej nawierzchni zatrzymasz się w miejscu?Nie ma wielkiej różnicy na lodzie jak hamujesz z ABS-em i bez.Jeżeli po przekręceniu kluczyka kontrolka gaśnie i nie zapala się w trakcie jazdy to znaczy że układ działa prawidłowo.

https://forum.opel24.com/topic/4008-czujnik-abs-astra-ii/page/3/#findComment-472003