Skocz do zawartości

felgi stalowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 360
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Witam mam dylemat czydo mojej asterki G 1,6 8V kupić 1856515 czy 1856015 bo marke już wybrałem NOKIAN prosze o pomoc pozdrawiam

Do twojego auta wybrałbym 1856515 te drugie są ciut niższe i będziesz miał niewielkie przekłamanie na liczniku wynikające z mniejszego obwodu koła.

1956015 polecane są do mocniejszych wersji silników.

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270419

Gość Anonymous

Witam wszystkich i dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania związane z doborem opon do mojej astry G 1.6 8V . Czytam te posty od dłuższego czasu i po przemyśleniach i waszych podpowiedziach podjąłem decyzję o kupnie opon Nokian 1856015 H oto link do tych oponek ; http://opony.interia.pl/producent1.asp?link=&ID=57574&producent=Nokian&model=H . Wiem że trochę będą zaniżać kilimetry czyli jak będę jechał 100kmh to licznik będzię pokazywał 96.93 kmh czyli o 3kmh mniej i jeszcze jedno te oponki będa niższe o jakieś 2 cm. od 1856515 , ale cena tych opon wynosi 202zł. a opon 1856515 245zł. ja nie widzę różnicy oprócz ceny ,a kol. Zibi pisał że na tych oponkach czuje się że asterka lepiej idzie pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270369

jechał 100kmh to licznik będzię pokazywał 96.93 kmh czyli o 3kmh mniej

Raczej odwrotnie

na tych oponkach czuje się że asterka lepiej

Po jazdach na oponach 185/70R14,185/65R15,195/60R15,215/45R17 i 185/60R15 stwierdzam,ze na tych ostatnich jest odpowiedni stosunek mocy tego silnika do opon i oczywiscie na 175/70R14 i 185/65R14.

To tylko moje zdanie,ale chętnie sie nim dzielę z wami. :lol:

będa niższe o jakieś 2 cm.

czyli centymetr sie obnizy auto,bo te 2 cm dzieli sie na pół.Plus tego jest taki,że ma lepsze przyleganie na zakretach.

Ramzes81,jakieś 2-3 lata temu jeszcze tak było,ale widocznie poszli z ulepszeniami do przodu i juz jest lepiej.

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270357

Gość Anonymous

jak będę jechał 100kmh to licznik będzię pokazywał 96.93 kmh czyli o 3kmh mniej

w porównaniu z jakimi oponami będzie zaniżal wskazania? Bo jeśli porównujesz 185/65/15 z 185/60/15 to te drugie są niższe.

Licznik normalnie przeklamuje a co dopiero na niższych oponach. Musialbyś z gpsem zmierzyć ile ci przeklamuje. Mi przeklamywal więcej na niższych średnicą oponach, ale w zwyż, czyli licznik pokazywal 180 a jechalem ok 165, zalożylem wyżej średnicą opony i przeklamanie licznika się zmniejszylo przy 180 mam troche ponad 170 gps'em mierzone.

Tak więc jeśli porównać opony 185/65/15 z 185/60/15 to na tych drugich licznik pokaże większą prędkość przy rzeczywistej tej samej prędkości, a więc im niższa opona tym większe zawyżenie prędkości poprzez licznik.

Napewno teraz też licznik ci zawyża (praktycznie zawsze i w każdym aucie zawyża) więc zalożenie niższych opon spowoduje jeszcze większe zawyżenie, czyli większy bląd wskazania prędkości.

Ja mam astre F z tym silniczkiem co kristof_ _077 jeździlem wcześniej na zimowych 165/65/14 potem na zestawie letnich przód 175/65/14 i tyl 185/60/14 a teraz letnie z alusami na oponie 195/50/15 i powiem tak, lepsza przyczepnosc, troszke wiekszy mul, lekko zwiekszylo sie spalanie. Opona wychodzi dużo taniej niż 195/55/15 którą wcześniej chcialem mieć dla bardziej poprawnych wskazan licznika, ale z przesiadki z 165/65/14 na 195/50/15 z przodu to wskazania i tak znacznie sie zmienily i przeklamanie zmalalo. Przy licznikowych 170 mam ponad 161 gps'em więc nie cale 10km/h przy prawie maksymalnej predkości tego silniczka w tej budzie :D

nie jest źle. Opony bardzo fajne i taka szerokość naprawde wygląda super dla tej asi, zbiera się może troszke gorzej, ale to też nie do końca prawda, bo wcześniej licznik mial większe przeklamanie a więc pokazywal więcej niż teraz przy tej samej prędkości, więc nie koniecznie jest gorzej, prędkość maksymalna licznikowo się zmniejszyla ale gps pokazuje praktycznie to samo (zmniejszylo się więc tylko przeklamanie licznika) Większa średnica opon wplywa też na to że robie więcej rzeczywistych kilometrów niż wcześniej na nizszych oponach, albo inaczej: rzeczywistych kilometrów robie tyle samo tylko licznik wcześniej wskazywal więcej niż teraz na wyższych oponach i poprzez przeklamanie wygląda to tak jakby lekko wzroslo spalanie, a wszystko to kwestia innego rozmiaru opon...

Tak więc ja polecam szerokość 195 jeśli nie nawet 205 bo ty masz już astre G a ja F i u mnie 195 już kozacko wygląda, a przynajmniej lepiej o niebo niż takie 175 lub mniej.

Lepsza też jest przyczepność, a reszta to przeklamanie licznika a rzeczywiście jest to samo co w mniejszych oponach. Takie jest moje zdanie...

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270222

Gość Anonymous

jak będę jechał 100kmh to licznik będzię pokazywał 96.93 kmh czyli o 3kmh mniej

w porównaniu z jakimi oponami będzie zaniżal wskazania? Bo jeśli porównujesz 185/65/15 z 185/60/15 to te drugie są niższe.

Licznik normalnie przeklamuje a co dopiero na niższych oponach. Musialbyś z gpsem zmierzyć ile ci przeklamuje. Mi przeklamywal więcej na niższych średnicą oponach, ale w zwyż, czyli licznik pokazywal 180 a jechalem ok 165, zalożylem wyżej średnicą opony i przeklamanie licznika się zmniejszylo przy 180 mam troche ponad 170 gps'em mierzone.

Tak więc jeśli porównać opony 185/65/15 z 185/60/15 to na tych drugich licznik pokaże większą prędkość przy rzeczywistej tej samej prędkości, a więc im niższa opona tym większe zawyżenie prędkości poprzez licznik.

Napewno teraz też licznik ci zawyża (praktycznie zawsze i w każdym aucie zawyża) więc zalożenie niższych opon spowoduje jeszcze większe zawyżenie, czyli większy bląd wskazania prędkości.

Ja mam astre F z tym silniczkiem co kristof_ _077 jeździlem wcześniej na zimowych 165/65/14 potem na zestawie letnich przód 175/65/14 i tyl 185/60/14 a teraz letnie z alusami na oponie 195/50/15 i powiem tak, lepsza przyczepnosc, troszke wiekszy mul, lekko zwiekszylo sie spalanie. Opona wychodzi dużo taniej niż 195/55/15 którą wcześniej chcialem mieć dla bardziej poprawnych wskazan licznika, ale z przesiadki z 165/65/14 na 195/50/15 z przodu to wskazania i tak znacznie sie zmienily i przeklamanie zmalalo. Przy licznikowych 170 mam ponad 161 gps'em więc nie cale 10km/h przy prawie maksymalnej predkości tego silniczka w tej budzie :D

nie jest źle. Opony bardzo fajne i taka szerokość naprawde wygląda super dla tej asi, zbiera się może troszke gorzej, ale to też nie do końca prawda, bo wcześniej licznik mial większe przeklamanie a więc pokazywal więcej niż teraz przy tej samej prędkości, więc nie koniecznie jest gorzej, prędkość maksymalna licznikowo się zmniejszyla ale gps pokazuje praktycznie to samo (zmniejszylo się więc tylko przeklamanie licznika) Większa średnica opon wplywa też na to że robie więcej rzeczywistych kilometrów niż wcześniej na nizszych oponach, albo inaczej: rzeczywistych kilometrów robie tyle samo tylko licznik wcześniej wskazywal więcej niż teraz na wyższych oponach i poprzez przeklamanie wygląda to tak jakby lekko wzroslo spalanie, a wszystko to kwestia innego rozmiaru opon...

Tak więc ja polecam szerokość 195 jeśli nie nawet 205 bo ty masz już astre G a ja F i u mnie 195 już kozacko wygląda, a przynajmniej lepiej o niebo niż takie 175 lub mniej.

Lepsza też jest przyczepność, a reszta to przeklamanie licznika a rzeczywiście jest to samo co w mniejszych oponach. Takie jest moje zdanie...

Jedno pytanko:

Wcześniej jeździłem na oponach 205/50R16, teraz ze względu na cenę kupiłem 205/55R16, idąc za Twoim rozumowaniem, komputer powinien mi pokazywać większe zużycie paliwa?

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270164

kozacko wygląda,

To co dla młodych kozacko wygląda(czyli szerokie laczki) dla starych nie ma znaczenia,kristof_ _077 chce mieć zwawsze autko przy 75KM i moze to mieć na oponach 185/60R15.Basta bombasta. :D

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270152

kozacko wygląda,

To co dla młodych kozacko wygląda(czyli szerokie laczki) dla starych nie ma znaczenia,kristof_ _077 chce mieć zwawsze autko przy 75KM i moze to mieć na oponach 185/60R15.Basta bombasta. :D
Dokładnie - kozacki wygląd powinien iść w parze z możliwościami auta. Nie ma nic bardziej żałosnego od autka z mikrym silniczkiem posadowionego na kołach od SUVa z ryczącym wydechem i plastikami i siatexem z Allegro. A właśnie najczęściej w ten sposób zwieśniaczone są samochody z karzełkowatymi silnikami. Sprawdza się tu idealnie powiedzenie, że duży pies nie musi szczekać...

Ktoś kto robi taki styling a la 'blokers' i nie dysponuje przynajmniej silnikiem 1.8 (dla segmentu C) po prostu naraża się na śmieszność. Auta z niewielkimi silnikami służą do spokojnej jazdy bez debilnego lansu.

https://forum.opel24.com/topic/40566-felgi-stalowe/page/16/#findComment-270138