Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc.

Auto wcale mi nie odpala. Świeci sie tylko ikona "UKŁADU STABILIZACJI TORU JAZDY" oraz "SAMOCHODU Z KLUCZEM". Po przekręcaniu kluczyka wcale nie zapala.

Co to może być?

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/

Może trzeba zatankować ....rotfl.gifrotfl.gif

A może nie trzeba zatankować. Dzieje sie właśnie to co opisałem

Jeżeli tak dokładnie trzeba ci opisać to:

Wkładam kluczyk do stacyjki

Przekrecam kluczyk.

Auto nie zapala

Znikają inne ikony a stale się świecą te które wcześniej opisałem.

Dodatkowo: Z auta tydzień wczesniej miałem usuniety filtr czastek stałych i podobno trzeba było coś pogrzebać w komputerze (tak powiedział mechanik - chwalony w moim mieście za solidna robote)

Może to ma jakieś znaczenie

Inne:

Teraz nie zapala wcale pomimo, że przekręcam kilka razy klucz w stacyjce. oraz wyjmuję i wkładma ponownie.

Ale przedwczoraj jakoś dojechałerm przynajmniej do domu bo gdy próbowałem tego numeru to zapalił.

Acha próbowałem kluczyków zapasowych. Też nie działa

Odłaczyłem również akumulator i to na jakąś godzinę.Też nic nie pomaga.

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-379779

Jeżeli tak dokładnie trzeba ci opisać

Kolego, jak widzisz nie mi ... inni też nie rozumieją co Ty akurat masz na myśli ... tu liczą się fakty ... jeśli chcesz otrzymać poradę to każda informacja jest na wagę złota ...

Jakie pytanie - taka odpowiedź ...

Skoro świeci check trzeba sprawdzić dlaczego i usunąć przyczynę ... potem skasować błąd - np. odpięciem aku lub techem ... mechanik pewnie sądził, że wiesz o co chodzi z grzebaniem w kompie - dlatego zdawkowo Cię spławił a powinien robotę zrobić do końca skoro zaczął ....

P.S. Przeczytaj swój pierwszy post zakładając, że nie masz takiego auta i problemu ... spróbuj odpowiedzieć ... i luzik ....

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-379861

• 3 miesiące temu...

Witam u mnie też jest taki problem.

Kupiłem autko w zeszłą niedziele,wróciłem do domu troszkę pojeździłem i wieczorem zatankowany palwem na Orlenie wstawiłem do garażu.

Dnia następnego próbuję odpalić i nic,nawet kichnięcia czy pryknięcia rozrusznika.

Kontrolki OK,kluczyki OK,Akumulator OK,lampki kontrolne OK wszystkie zaświeciły i po chwili zgasły poza kontrolką CE,która gasła po odpaleniu auta.Zdenerwowałem się bardzo i pojechałem do pracy.Następnego dnia wsiadam odpalam i jest odpala ładnie.

Zgasiłem aby sprawdzić kluczyk zapasowy - jest OK.

Odpalam jeszcze kilka razy,odpalił ale po 2 sekundach gaśnie ale tylko raz.Później zadowolony przejechałem się do sklepu,gdy chciałem odjechać odpalam

i znowu zgasł drugi raz odpalił i jest wszystko OK.

Podjechałem do mechanika podpina pod kompa, ale brak błędów.

Co to może być ? ? Proszę was o jakąś rade ...

Edytowane przez silvo44
zbędny cytat, reg 3.1

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-400300

Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc w kwestii ustalenia przyczny awarii, ale dam Ci pewną radę. Nie tankuj paliwa na Orlenie. Choć kot wie... Może właśnie to przez paliwo, które zatkało wtryskiwacze?

Edytowane przez silvo44
reg. 3.1

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-400760

Tak. Tankowanie na Orlenie było dla mnie przymusem, był najbliższą stacją po drodze.

A ty Tanatos gdzie tankujesz?

Ostatni raz Cie upominam - nie cytuj każdego posta ! ! ! - silvo44

Edytowane przez silvo44
zbędny cytat + reg. 3.1

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-400786

Pracuje w branży paliwowej, więc mogę co nieco obiektywnie powiedzieć na ten temat. A więc...:

...generalnie zasada jest prosta. Bardzo duże znaczenie ma to, od jaka dawna dana stacja funkcjonuje. Im nowsze są zbiorniki, separatory, dystrybutory tym lepiej. Zatem tankuj na nowszych obiektach - masz gwarancje, że filtry, separatory i zbiorniki są czystsze i ogólnie w lepszych stanie (mniej zanieczyszczeń).

Jeśli zaś chodzi o samją jakość paliwa to generalnie Orlen nie wypada najlepiej. Radzę omijać te stache szerokim łukiem. A jakie paliwo jest najczystsze i ma najwięcej "paliwa w paliwie" bez dodatków biokomponentów? Odpowiadam, że definitywnie ROSYJSKIE!!! Zatem polecam stacje Lukoil. Jej sieć nie jest tak rozpowszechniona jak BP, Statoil etc o Orlenie nie wspominajac, ale polecam z czystym sumieniem. Innym z kolei walorem tej sieci jest cena - niewspółmiernie niższa, niż "markowe" stacje. W Ostrołęce na Lukoilu ON kosztuje 4.92, a Orlenie, Statoilu co najmniej 20 gr więcej.

Polecam też tankowanie w obiektach przedsiębiorstw, które posiadją duże floty samochodowe. Przykładem może być jakaś firma kurierska, miejskie przedsiębiorstwa komunikacyji publicznej etc. Ale TYLKO POD JEDNYM WARUNKIEM!!! Jeśli flota aut, którymi dysponują są możliwie młoda. Bo wiadomo, że jeśli np. tabor autobusowy w miejskim przedsiębiorstwie jest stary i mało wrażliwy na jakosć paliwa to trzeba stacje tego typu przedsiębiorstw omijać szerokim łukiem. Ale jeśli zakłąd ma nowy (kilkuletni) tabor to logicznym jest, że MUSZĄ MIEĆ PALIWO DOBREJ JAKOŚCI, aby owe paliwo nie szkodziło flotowym silnikom, a tym samym nie generowało w tym momencie strat ekonomicznych (autobus miejski z uszkodzonymi popmowtryskiwaczami, za którą to usterkę odpowiada złej jakości paliwo nie wyjeżdża z zajezdni i nie generuje zysków).

W Ostrołęce dla przykładu tego typu obiekty dla "zwykłych śmiertelników" otworzyły loklane zakłądy: Poczta, PKS, Miejskie Zakłady Autobusowe.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie odnośnie paliwa to wal śmiało :)

Edytowane przez Tanatos

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-400788

Pracuje w branży paliwowej, więc mogę co nieco obiektywnie powiedzieć na ten temat. A więc...:

...generalnie zasada jest prosta. Bardzo duże znaczenie ma to, od jaka dawna dana stacja funkcjonuje. Im nowsze są zbiorniki, separatory, dystrybutory tym lepiej. Zatem tankuj na nowszych obiektach - masz gwarancje, że filtry, separatory i zbiorniki są czystsze i ogólnie w lepszych stanie (mniej zanieczyszczeń).

Jeśli zaś chodzi o samją jakość paliwa to generalnie Orlen nie wypada najlepiej. Radzę omijać te stache szerokim łukiem. A jakie paliwo jest najczystsze i ma najwięcej "paliwa w paliwie" bez dodatków biokomponentów? Odpowiadam, że definitywnie ROSYJSKIE!!! Zatem polecam stacje Lukoil. Jej sieć nie jest tak rozpowszechniona jak BP, Statoil etc o Orlenie nie wspominajac, ale polecam z czystym sumieniem. Innym z kolei walorem tej sieci jest cena - niewspółmiernie niższa, niż "markowe" stacje. W Ostrołęce na Lukoilu ON kosztuje 4.92, a Orlenie, Statoilu co najmniej 20 gr więcej.

Polecam też tankowanie w obiektach przedsiębiorstw, które posiadją duże floty samochodowe. Przykładem może być jakaś firma kurierska, miejskie przedsiębiorstwa komunikacyji publicznej etc. Ale TYLKO POD JEDNYM WARUNKIEM!!! Jeśli flota aut, którymi dysponują są możliwie młoda. Bo wiadomo, że jeśli np. tabor autobusowy w miejskim przedsiębiorstwie jest stary i mało wrażliwy na jakosć paliwa to trzeba stacje tego typu przedsiębiorstw omijać szerokim łukiem. Ale jeśli zakłąd ma nowy (kilkuletni) tabor to logicznym jest, że MUSZĄ MIEĆ PALIWO DOBREJ JAKOŚCI, aby owe paliwo nie szkodziło flotowym silnikom, a tym samym nie generowało w tym momencie strat ekonomicznych (autobus miejski z uszkodzonymi popmowtryskiwaczami, za którą to usterkę odpowiada złej jakości paliwo nie wyjeżdża z zajezdni i nie generuje zysków).

W Ostrołęce dla przykładu tego typu obiekty dla "zwykłych miertelników" otworzyły loklane zakłądy: Poczta, PKS, Miejskie Zakłady Autobusowe.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie odnośnie paliwa to wal śmiało :)

Osobiście to i ja nie jestem zwolennikiem stacji ORLEN.

Poprzednie auto astra g 2.0dtl tankowałem tylko na stacji AUCHAN W Piasecznie i muszę przyznać że jest na prawdę dobrej jakości.

Dwa tygodnie temu spotkałem tam pewnego faceta który kupił ASTRE H tylko z silnikiem 1.7 CDTI,twierdzi że tankuję to auto w Auchan już 3 lata i wszystko gra,nie ma z nim żadnych problemów.

Może coś wiesz na temat stacji paliw w markecie Auchan Piaseczno.

Wspomnę że kiedyś mieli ostrą sprawę o chrzczone paliwo.Od tamtej pory jest OK.

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/#findComment-400904