Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Ci, że nie wiem jak wygląda sytuacja w Piasecznie, ale wiem jak wygląda sytuacja na stacji przy Auchan przy Górczewskiej. Mieszkałem w tamtych okolicach 5 lat w czasie studiów i sam kilkukrotnie tankowałem tam auto (ale wóczas nie miałem jeszcze Astry). Osobiście nie miałem zastrzeżeń do pracy silnika na tamtejszym paliwie. Poza tym poznałem sporo osób mieszkajacych w sąsiedztwie Auchan i tam tez tankujących. Absolutnie nikt nie narzekał na jakość paliwa. A jeśli do tego dochodzi niska cena... to niemal ideał. Sporo osób nie dowierza, jak tamtejsze paliwo może być tak tanie. Powód jest prosty - z tego co wiem stacje paliw przy Auchan mają minimalną (jeśli nie zerową) marażę na paliwo. A dlaczego? Zasada jest banalna - kuszą klientów niskimi cenami. Statystyczny, tankujący klinet myśl w ten spsób - pojadę zatankować samochód tanim paliwem i przy okazji zrobię zakupy. A własnie na zakupach Auchan zyskuje przede wszystkim. Wówczas wszyscy są zadowleni :)

Nie mogę moich doświadczeń przełżyć na stację w Piasecznie, ale nie wydaje mi się, aby do stacji przy Auchan w Piasecznie, przy Górczewskiej i Modlińskiej paliwo dostarczali inni dostawcy... Byłoby to bezsensowne i nieekonomiczne. Zatem myślę, że możesz z czystym sumieniem lać paliwo przy Auchan.

Pozdrawiam :)

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/page/2/#findComment-400977

OK.Dzięki Tanatos.

Mam do ciebie jeszcze pytanie dotyczące rozrządu w mojej Asi.Widzę że masz ten sam model.Co ile kilometrów go wymieniasz i czy zamontowałeś oryginał czy zamiennik i jaka jest różnica cenowa między oryginałem a zamiennikiem.

Co jak często wymieniasz w niej olej i jaki.

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/page/2/#findComment-400998

Ja jeszcze nie wymieniałem rozrządu z prostego powodu - kupiłem auto po wymianie rozrządu przy przebiegu 120.000 km (teraz mam 143.000). Rozrząd był wymieniany w ASO Opla, na który mam wszystkie faktury. Zresztą auto kupiłem z salonowego komisu, więc o rzeteleność i prawdziwość dokumentacji jestem spokojny. Nie ukrywam jednak, że jeszcze przed zakupem trochę próbowałem się zorientować odnośnie części do rozrządu. Cena między częściami oryginalnymi (OE - Original Equipment) a częściami produkowanymi przez konsern dostarczajacy częsci na pierwszy monetaż (OEM - Original Equipment Manufacture) nie jest duża. Za to cena między tymi częściami OE i OEM a częsciami "o porónywalanej jakości z oryginałem" (OEQ - Original Equipment Quaility) i "zamiennikami niewiadomej jakości" (AF - Aftermarket) jest już wyraźna. Osobiście polecam tylko i wyłącznie OE lub OEM - znaczki powinny znajdować się na opakowaniu części. A z tych dwóch z czystym sumieniem polecam czesci OEM. Różnica między częscią oryginalną (OE) a cześcią na pierwszy montaż dostarczajacej przez koncenr producencki (OEM) polega tylko i wyłącznie na... znaczku. Cześć OE będzie miała znaczek Opla, zaś jeśli jakiś podzespół dostarcza np. Bosch (OEM) to znaczek będzie Boscha - to jedyna różnica. Marek produkjacych częsci do rozrządu jest cała masa: Contitech (polecam w 100%), INA, Gates (o ile mnie pamięć nie myli to własnie Gates dostarcza rozrządy do Opla na pierwszy montaż), czy też SKF. Zwróć uwagę na symbol na opakowaniu - jeśli będzie OEM - możesz brać w ciemno :)

Auto mam dopiero 8 m-cy więc olej wyminiałem tylko raz. Mam zamiar wymieniać go co roku - bez względu na przebieg - nawet mimo tego, że autem przejechałem dopiero 4.000 km (do pracy mam 12 minut z buta więc autem nie jeżdżę zbyt dużo). Ja wlełem GM DEXOS 2 5W40 - taki jaki jest wlewany na pierwszy montaż. Wiem jedno - z przymróżniem oka nalezy podejść do sugestii Opal, aby wmieniać olej co 25-30.000 km w tym aucie. Zwłaszcza w Twoim przypadku, kiedy mieszkasz w duzym mieście i silnik dostaje mocno po tyłku. Poza tym policz sobie, że na to samo wyjdzie Cię, jeśli wymienisz co 15.000 km olej na Dexos (kosztuje ok 90zł na allegro) niż droższy np. Motul, Castrol (150-200zł) co 30.000. Dla mnie pytaniem retorycznym jest, która opcja będzie lepsza dla silnika... Na marginesie dodam, że wszystkie filtry (oprócze paliwa - Bosch) wymieniam na Manna - na tym nie ma co oszczędzać.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/40748-nie-odpala/page/2/#findComment-401066