Skocz do zawartości

Filtr cząstek stałych

Rekomendowane odpowiedzi

dobra, zebyscie sie juz nie klocili ;)

DPF wplywa teoretycznie na obnizenie emisji CO2 bo obniza moc silnika ;)

a w rzeczywistosci tak naprawde to kwestia pozostaje pytanie czy CO2 powstale z wypalania sadzy w DPFie przyczynia sie do zwiekszenia calkowitej emisji CO2 czy nie... IMHO nie,bo zgodnie z dyrektywa unijna dot. obliczen spalania auta nie mierzy sie poziomu CO2 z rury wydechowej a jako bilans energetyczny, ze spalonego paliwa...

napewno mozna powiedziec, ze stosowanie coraz wysrobowanych norm emisji spalin, powoduje ze silniki sa bardzie wydajne, a to oznacza ze spalanie jest coraz bardziej bliskie idealu, a patrzac od strony spalania, na 1 przejechany km spada ilosc potrzebnego paliwa, a zatem mniej CO2 i mniej sadzy... ;)

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-393642

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość gizioll

moga miec, niech sie wypowie ktos kto wie wiecej, czy wszystkie maja... najlatwiej sprawdzic zagladajac pod auto, dekodujac VIN (jest od tego temat na forum) badz zagladajac do papierow (niektore, zagraniczne), ale zmwartwie cie w tym silniku nie da sie dpf'a wywalic (przynajmniej narazie)

witam czy wiadomo juz czy usuwaja juz dpf w 1.7 cdti 110km??

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-478331

Witam.

Wg moich informacji usuwają. Największy problem był ze sterownikiem DENSO, ale to już zostało rozwiązane.

Z tego co się orientowałem to są dwie opcje usunięcia: z emulatorem (około 1500-1800 PLN), lub bez emulatora (1100-1200 z czyszczeniem sitka od turbiny (nie wiem, czy to na pewno jest potrzebne). Osobiście sam zastanawiałem się nad jego usunięciem, ale na razie objawy już nie występują. Staram się tylko jeździć bardziej dynamicznie i jak na razie to pomaga.

Edytowane przez atb30

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-478358

Gość gizioll

ja caly czas staram sie jezdzic dynamicznie ale gemeralnie tylko miasto , a ukonczenie wypalania na miescie graniczy z cudem.

Wymienilem dopiero olej wydalem 150 zl na olej i patrze na miarke po kilku dniach a tam przybylo. Mam dosc tego filtra jestem zdecydowany na usuniecie tylko czy w grudziadzu lub okolicy robia cos takiego oczywiscie w sposob profesionalny ?? A przez ta dynamiczna jazde i wypalanie filtra co 110-150 km spalanie na komputerze oscyluje w okolicach 10l. Z poprzedniej Astry II 1,7 dti bylem o niebo bardziej zadowolony tam przy dynamicznej jezdzie spalanie w miescie nie przekroczylo 7l a na trasie 4-5l

Edytowane przez gizioll

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-478361

Gość Piotr007

Witam. Zanim zdecydowałem się na napisanie na forum tych kilku zdań, poczytałem trochę na temat i doszedłem do wniosku , że ile ludzi tyle zdań. Też mam problem z DPF-e prawdopodobnie, ponieważ miałem takie same objawy jak koledzy których czytałem wypowiedzi. Na początku dziwny zapach z pod auta, falowanie obrotów silnika , ale teraz doszła migająca kontrolka świec. Proszę mi tylko odpowiedzieć czy to właśnie teraz zaczęło się wypalanie filtra DPF, czy może to już za późno na jego samodzielne wypalanie, i czy może należałoby jechać do fachowca który będzie to wypalał swoim sposobem przez komputer? i ile to kosztuje ale nie pytam o ASO. Oczywiście na koniec dodam tylko że byłem na autostradzie jak zalecają fachowcy i nadal to nic nie zmieniło. A czy samodzielne wypalanie może odbywać się na postoju przy włączonym silniku? Jest to dobre rozwiązanie? Dziękuję z góry za cierpliwość i rade.

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-479236

z opisu profilowego wynika że masz LPG i masz jeszcze do tego w dieslu?

nieźle...

jak świeci to już ostatnie dzwonki - trzeba albo porządnie auto przegonić podczas wypalania, tak by dpf wypalił sie od poczatku do końca, albo zostaje warsztat

dziwi mniie tylko jedno:

poczytałem trochę na temat i doszedłem do wniosku , że ile ludzi tyle zdań

teraz doszła migająca kontrolka świec. Proszę mi tylko odpowiedzieć czy to właśnie teraz zaczęło się wypalanie filtra DPF, czy może to już za późno na jego samodzielne wypalanie, i czy może należałoby jechać do fachowca który będzie to wypalał swoim sposobem przez komputer?

przecież jak trochę poczytałeś to już to wiesz, po co więc zadajesz raz jeszcze pytanie?

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-479257

Gość Piotr007

Dziękuję za odpowiedź, na jedno z moich pytań. Jeśli chodzi o LPG w Dieslu to proponuję poczytać trochę ,to może dowiesz się czegoś na ten temat. A nawiązując do moich pytań, pytam takiego "fachowca" jak np ty żeby mi pomogli z danym problemem. Jest to forum dyskusyjne właścicieli Opli i wydaje mi się że to chyba żaden problem dla ciebie żebyś jako ten "zasłużony" pomógł mi w tej kłopotliwej sytuacji. Czytałem różne opinie na temat tego problemu i zdania naprawdę są różne. Dobrze że są tacy fachowcy którzy mają taką wiedzę i z wielką przyjemnością się nią dzielą. Dzięki raz jeszcze.

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-479283

Jeśli chodzi o LPG w Dieslu to proponuję poczytać trochę ,to może dowiesz się czegoś na ten temat.

to była ironia ;) a o temacie kiedyś już czytałem ;)

pytam takiego "fachowca" jak np ty żeby mi pomogli z danym problemem. Jest to forum dyskusyjne właścicieli Opli i wydaje mi się że to chyba żaden problem dla ciebie żebyś jako ten "zasłużony" pomógł mi w tej kłopotliwej sytuacji

o widzę że jesteś z tych roszczeniowych.

gwoli wyjaśnienia forum jest po to by dzielić się wiedzą, ale to nie jest równoznaczne z pisaniem po raz setny na to samo pytanie...

po to ktoś wcześniej już ten temat poruszył i ktoś na niego odpowiedział żebyś teraz mógł spokojnie o tym przeczytać używając szukajki...bądź nawet wujka google. A uprzedzając twoją ripostę - tak jest wiele tematów bez konkretnej odpowiedzi - ale to wina osób piszących tak samo jak ty... po raz setny to samo...

Czytałem różne opinie na temat tego problemu i zdania naprawdę są różne. Dobrze że są tacy fachowcy którzy mają taką wiedzę i z wielką przyjemnością się nią dzielą. Dzięki raz jeszcze.

nie ma różnych opinii - instrukcja serwisowa podaje jednoznacznie -

tu przykład z Insignii - tu jest oddzielna kontrolka do dpfu (niezależnie od kontroli grzania świec żarowych)

"...Filtr cząstek stałych
Lampka % świeci lub miga w kolorze
żółtym.
Filtr cząstek stałych wymaga
czyszczenia.
Kontynuować jazdę do momentu
zgaśnięcia lampki %. W miarę
możliwości uważać, aby prędkość
obrotowa silnika nie spadła poniżej
wartości 2000 obr./min.
Lampka świeci
Filtr cząstek stałych jest pełny. Jak
najszybciej przeprowadzić procedurę
czyszczenia.
Lampka miga
Osiągnięty został maksymalny
poziom napełnienia filtra. Jak
najszybciej przeprowadzić procedurę
czyszczenia, aby uniknąć
uszkodzenia silnika.

..."

oraz zafiry B

"...

Podgrzewanie wstępne i filtr
cząstek stałych w silniku
wysokoprężnym
Lampka ! świeci lub miga w kolorze
żółtym.

Lampka świeci
Włączone jest podgrzewanie
wstępne. Układ ten włącza się, tylko
gdy temperatura powietrza na
zewnątrz jest niska.
Lampka miga
Lampka kontrolna ! miga, jeśli
wymagane jest oczyszczenie filtra
cząstek stałych, a funkcja
automatycznego czyszczenia nie
zadziałała. Należy kontynuować
jazdę, uważając, aby prędkość
obrotowa silnika nie spadła poniżej
wartości 2000 obr./min.
Lampka kontrolna ! gaśnie po
zakończeniu samooczyszczania.

..."

takie mam instrukcje obsługi...

i takie są opinie i serwisu opla i mechaników i ludzi na forum

i proszę nie pisz bzdur że czytałeś o tym w internecie bo wystarczy wrzucić hasło w googlu "objawy wypalania DPF opel" żeby wszystko było jasne. Ale żeby było jasne -

Na początku dziwny zapach z pod auta, falowanie obrotów silnika

to objawy wypalania dpfu, inny dźwięk silnika, inna charakterystyka pracy, podwyższone spalanie chwilowe do 5l/h

ale teraz doszła migająca kontrolka świec

a to problem z wypalaniem - problem z nasyceniem DPFu

pytanie czy problem z wypalaniem powstał w wyniku braku możliwości wypalania czy też jakiegoś błędu np. z czujnikiem cisnienia dpfu

poczytaj też o odczytywaniu błędów metodą gaz hamulec, przyda się. Zapewne masz jakiś błąd.

Oczywiście na koniec dodam tylko że byłem na autostradzie jak zalecają fachowcy i nadal to nic nie zmieniło.

pytanie czy zainicjowało się wypalanie? czy po prostu się przejechałeś

A czy samodzielne wypalanie może odbywać się na postoju przy włączonym silniku?

tak, ale lepiej w trasie

Jest to dobre rozwiązanie?

nie jest dobre, ale lepsze z dwojga złego. Z zastrzeżeniem że jak wiesz że następnym razem wypali się spokojnie to możesz przerwać...

to co możesz teraz zrobić - jak dajesz radę odpalić silnik to podjechać do mechanika nie przekraczając 2000obr/min, tam odczytać błędy i nasycenie DPFu oraz dystans przejechany od ostatniego wypalania ew. nieudane próby wypalania.

Jak nie ma problemu to pojeździć do najbliższego wypalania i wtedy przegonić, jak dpf zapchany to spróbować wypalić na postoju i potem w trasie dopalić...

wszystko zależy od tego czy wypala się/próbuje się wypalić ale mu na to nie pozwalasz czy też problem z wypaleniem jest po stronie jakiejś usterki...

I poprawiłem swój profil. Biorę przykład z"zasłużonych" :!:!

żartujesz? ;)

https://forum.opel24.com/topic/43154-filtr-cz%C4%85stek-sta%C5%82ych/page/3/#findComment-479290