Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aldaron555

Autem jeździłem codziennie do pracy i nie było żadnych problemów. Teraz mam kilka dni wolnych i auto przez 3 dni stało nie odpalane. Dziś wsiadam do auta i nie chce odpalić. Rozrusznik kręcił, aż słabł akumulator. Na początku pomyślałem że to coś z układem paliwowym np. zapchany filtr.

Po odczekaniu 10min ponownie spróbowałem odpalić, tym razem z pompowaniem pedałem gazu i silnik ledwo ledwo, jak by na raty załapał. Cały czas gazowałem, bo jak tylko odpuszczałem gas, to silnik chciał zgasnąć. Nie pracował na wszystkich garach i mocno dymił na biało. Zrezygnowałem z jazdy i ponownych odpaleń żeby najpierw zaczerpnąć porady.

Wiem że zapytacie o ubytek płynu chłodzącego. Płynu ubywało mi zawsze, bo mam lekko nieszczelny korek i co kilka miesięcy musiałem uzupełniać to co wyparowało. Dodam też że sprawdziłem stan oleju silnikowego i nie zaobserwowałem żeby go przybyło.

Auto stoi na dworze i jest bardzo mokro, wszędzie topniejący śnieg.

Rok temu był robiony remont silnika po pęknięciu paska rozrządu. Wymiana zaworów, planowanie głowicy, wymiana uszczelek.

Ktoś wie co może być grane? To coś z zapłonem, układem paliwowym? Zależy mi na czasie. Jest sylwester, więc teraz nie znajdę mechanika, a za 2 dni muszę jakoś dojechać do pracy.

Edytowane przez aldaron555

https://forum.opel24.com/topic/48651-ci%C4%99%C5%BCko-odpala-dymi-na-bia%C5%82o/

Sprawdź kable, może masz przebicie. Jeżeli auto zapali i szarpie lub gaśnie to może być przyczyna w kablach. Najlepiej sprawdzić to jak jest ciemno wtedy widać przeskakujące iskry od kable - wepchnij go do garażu jeśli masz możliwość lub poczekaj do wieczora. Ewentualnie dotknij kabli lecz to może być mniej przyjemne. Może w baku skropliła się para wodna i też może powodować takie objawy?

https://forum.opel24.com/topic/48651-ci%C4%99%C5%BCko-odpala-dymi-na-bia%C5%82o/#findComment-420093

Gość rafcio693

tak jak kolega pisze wyzej...sprawdz swiece bo moze sa zalane...sprawdz przewody moze maja przebicie...skoro auto stoi na powietrzu i jest snieg czy deszcz..przewody mogly zlapac wilgoci i nie odpalisz..mozesz je zdjac i polozyc w suchym miejscu, wysuszyc i z powrotem zalozyc..

zacznij od tego..ale pierwsza moja mysl to byla uszczelka pod glowica...ciezko odpala bo przedostaje sie woda do cilindra i spala ja..dlatego tak Ci dymi...swiece jak wykrecisz i je czuc plynem i sa mokre to objaw uszczelki..lecz robiles nie dawno remont to moze nie to..

https://forum.opel24.com/topic/48651-ci%C4%99%C5%BCko-odpala-dymi-na-bia%C5%82o/#findComment-420100