Skocz do zawartości

Corsa c problem z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rogervin

Tykanie spod maski? Hmm, a głośne to tykanie, słyszalne cały czas? Jeśli ciche, ciągłe, to nie masz się czym martwić. Te silniki specyficznie "cykaja" podczas pracy, nie jest to żadna wada. Głośniejsze tykanie/pukanie, nie występujące zawsze, może powodować np łożysko alternatora. Mogą też lekko hałasować koła zębate, nie były wymienione, masz nowy "niedotarty" łańcuch na "utartych" kołach zębatych.

https://forum.opel24.com/topic/51921-corsa-c-problem-z-silnikiem/page/2/#findComment-443377

Odświeżę jeszcze bo pojawił sie inny problem.

Sprawdziłem poziom oleju i okazało się, ze jest go praktycznie poniżej min. Przypuszczam, że z tego powodu moga pojawiać się te stuki.

Po odebraniu auta, na bagnecie oleju wskazywało na jakieś 2/3 miarki. Od tamtej pory przejechałem ponad 1100 km. Czy to normalne, ze zjadł mi tyle oleju. Wiem, że producent zakłada jakiś 1l/1000 km, ale to chyba tylko teoria? Wycieków zadnych nie widac, wiec co moze byc grane? Prosze o pomoc

PS. Chyba moja corsa mnie nie lubi...;-)

https://forum.opel24.com/topic/51921-corsa-c-problem-z-silnikiem/page/2/#findComment-443545

Odświeżę jeszcze bo pojawił sie inny problem.

Sprawdziłem poziom oleju i okazało się, ze jest go praktycznie poniżej min. Przypuszczam, że z tego powodu moga pojawiać się te stuki.

Po odebraniu auta, na bagnecie oleju wskazywało na jakieś 2/3 miarki. Od tamtej pory przejechałem ponad 1100 km. Czy to normalne, ze zjadł mi tyle oleju. Wiem, że producent zakłada jakiś 1l/1000 km, ale to chyba tylko teoria? Wycieków zadnych nie widac, wiec co moze byc grane? Prosze o pomoc

PS. Chyba moja corsa mnie nie lubi...;-)

Ja posiadam w swojej Corsie D silnik 1,2 Z12XEP.Silnik obecnie ma przebieg 55 tysiecy kilometrow a zakupilem ja jak miala 40 tys.Przez ostatnie 15 tys silnik moze "zjadl" 1/10 litra bo praktycznie nie zauwazam zadnej roznicy na bagnecie.

https://forum.opel24.com/topic/51921-corsa-c-problem-z-silnikiem/page/2/#findComment-443613