Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zauważyłem, podczas jazdy samochodem tak przy 1700 - 2000 obrotów dziwne "telepanie" ( dwa razy dziwnie zwolnił a potem już płynnie ) i często się to powtarzało. Następnie , pare dni później wyskoczył błąd nm ECN 227 911 (sprawdziłem metoda gaz - hamulec). Poczytałem co ten błąd może oznaczać i wyszło by na to, że będzie to zawalony zawór ERG . Teraz moje pytanie , jak wygląda robota z tym zaworem , czy da się go przeczyścić czy od razu muszę zacząć rozglądać się za nowym :(

Druga sprawa , niestety ciągnąca się już od prawie 6 miesięcy to niestety walnięty przegub wewnętrzny prawy ( od skrzyni biegów ) - prawdopodobnie, tak stwierdził mechanik ( objawia się to dziwnym "trzepaniem" samochodu przy , zawsze stałej, prędkości 80 - 90km / h - powyżej i poniżej tej prędkośći jest już ok). Przyjmując że to przegub , proszę o informację czy jest możliwość regeneracji przegubu( czytałem o firmach do których wysyła się całą półośkę lub sam przegub wewnętrzny i oni je regenerują ) i czy sprawdza się to i czy w ogóle opłaca się regeneracja przegubu. I jeszcze proszę o jedną radę , ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć przegubu pasującego do mojego modelu samochodu , czy jest możliwość dopasowania z innych modeli ? Poniżej specyfikacja samochodu i dane które posiadam o przegubie:

Opel Astra III (H) 1.9poj, 110kw (150km) , 159 500 przebieg , 2005 rok, 6 biegowa skrzynia biegów, ABS, samochód typu Kombi

To co udało mi się dowiedzieć o przegubie to że posiada 30 zębów natomiast półośka do skrzyni posiada zębów 25 - nie wiem czy tylko takie dane wystarczą przy doborze przegubu, więc bardzo proszę o rady.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/52759-problemy-z-b%C5%82edem/

Tka oplaca sie regenrowac te elementy. Robilem kilka w "Motomaxie" i polecam ich robote. Jak bys mial np auto firmy kia to nie mialbys wyboru bo albo regeneracja albo nowy z aso bo nie ma zamiennikow do takich marek. Po naprawie wytryzmalosc jest wieksza jak tego ori. Mimo to w oplu jaki posiadasz jest czesci uzywek tyle na rynku ze spokojnie albo cos zakupisz albo dopasujesz.

https://forum.opel24.com/topic/52759-problemy-z-b%C5%82edem/#findComment-441224