Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początek troszkę historii mojego autka. Mniej więcej 3 miesiące temu miałem poważną awarię autka, mianowicie wydmuchało mi zawory wylotowe na 2 i 4 cylindrze. Skończyło się wymianą głowicy, wszystkich uszczelek jak również wymianą pierścieni na tłokach bo miały już dość. Po złożeniu autka i odebrania od mechanika przez mniej więcej 3 tyś kilometrów jeździłem na Pb i z autkiem było wszystko ok. Jakieś 3 tygodnie temu wybrałem się na regulację gazu. Po wyregulowaniu jeździłem na gazie przez 3 dni i uszkodziła mi się rura wody, która wychodzi od pompy wody (ta plastikowa w kształcie litery L).Stało się to u gazownika gdyż pojechałem do niego na poprawkę regulacji gazu bo silnik w momencie włączenia dmuchawy na chłodnicy spadały mu obroty i nie miał siły się podnieść do normalnych obrotów biegu jałowego. Gazownik wzbogacił mieszankę na parowniku i problem zniknął, ale jak wyjeżdżałem od niego pękła w/w rura. Kupiłem drugą na allego, bo zamienniki nie występują a oryginał 630 zł. Gazownik mi wymienił rurę i po paru dniach szczęśliwy odebrałem autko. Po wyjechaniu do niego zaczęły się problemy z silnikiem. Po pierwsze podczas wciskania pedału gazu silnik nie wchodzi płynne na obroty wraz z wciskaniem pedału, tylko na początku nie reaguje a dopiero potem wskakuje od razu na 3,5-4 tyś obrotów.

Po drugie podczas jazdy nie da się jechać ze stałą prędkością. Jadę powiedzmy na 3 biegu, 2 tyś na obrotomierzu, pedał gazu w jednym miejscu i autko nie chce utrzymać stałej prędkości bo albo zwalnia do prędkości obrotowej biegu jałowego, albo jak wcisnę trochę pedał gazu przyspiesza i po zwiększeniu się obrotów silnika znowu zwalnia zamiast jechać ze stałą prędkością.

Na wolnych obrotach pracuje równo.

Co zrobione/sprawdzone.

- Sprawdzona rura dolotowa od powietrza idąca od filtra powietrza.

- Sprawdzona i wymieniona rura która łączy dolot górny z przepustnicą. Ona była w jednym miejscu pęknięta.

- Komputer pokazuje jeden błąd - za dużo tlenu.

- Sonda lamba sprawdzona działa ok.

- Podczas dodawania gazu na postoju, jak gwałtownie wcisnę pedał gazu słychać przez chwilkę takie jakby dziwne zasysanie powietrza.

Proszę o jakąś podpowiedz, czego mam szukać i gdzie, bo gazownik twierdzi jak każdy, że on nic nie zepsuł bo robił tylko wąż wody a nie dolot czy coś innego.

https://forum.opel24.com/topic/53041-dziwne-zachowanie-silnika/