Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to w końcu jak jest z tą wymianą sprzęgła?

Skoro nie masz dodatkowego "wizjera"/dekla

to w jaki sposób chciałbyś wymienić sprzęgło?

Przy tej skrzyni - jej demontaż zostaje

zastanawia mnie fakt czy łapa sprzęgła po odczepieniu linki ma kilka cm luzu

tak, ma luz

• 3 tygodnie później...

witam ponownie,

zauważyłem że gej podniósł mi się wysoko (a ciągle opadał - to dałem opaski by się nie zsuwała nakrętka), spojrzałem pod maskę i zobaczyłem coś takiego (fot. 1), opaski tak blokowały, że nakrętka się przekręciła, opaski też widać naruszone.

Ustawiłem nakrętkę w pozycji normalnej i zauważyłem uszkodzony gwint na lince (fot. 2) - aż tak bardzo napierało.

Czy to linka się nadrywa (lub coś podobnego) czy bez rozebrania sprzęgła się nie dowiem?

post-18526-0-37415100-1349363623_thumb.jpg

post-18526-0-53047400-1349363628_thumb.jpg

z tego co sie domyslam to linka sie nie nadrywa bo np. jak bym zakrecil metalowa nakretke m7 to to samo by bylo.

moze ktos podpowie:) pozdrawiam

jak nakrętka regulacji się tak przekręci to pedał się podniesie -normalne

jakby linka się nadrywała to pedał na pewno by się nie podnosił, mógłby ewentualnie opadać

daj nakrętkę zamiast opasek

"jak nakrętka regulacji się tak przekręci to pedał się podniesie -normalne

jakby linka się nadrywała to pedał na pewno by się nie podnosił, mógłby ewentualnie opadać"

To wiem.

U mnie ciągle pomału opada to dałem opaski, bo myślałem że nakrętka się odkręca. Podejrzewam, że jak dam metalową m7 to może być podobnie (fot. 1), czy się mylę? opaski zostały naruszone widać.

Skoro linka się nie nadrywa czy jest taka możliwość, że cała linka mogłaby się okręcać wokół siebie aż od pedału sprzęgła (nie wiem jak jest zaczepiona pod pedał)??

Nie zdejmując opasek, podkręcę nakrętką regulacyjną jakieś 2-3 obroty i będę obserwował odległość między opaską a nakrętką czy coś się zmienia.

Edytowane przez maciej.m

że jak dam metalową m7 to może być podobnie (fot. 1), czy się mylę?

u mnie pedał całkiem wpadł w podłogę -gwint w tej plastikowej regulacyjnej całkiem się zerwał, dałem po niej normalną metalową i było ok

Tam jest M7, nie jakiś standardowy M6/M8 ?? Coś mi się nie wydaje, poszedłem do garażu i pierwszą lepszą nakrętkę podpasowałem, a z M7 miałbym raczej problem...

• 1 miesiąc temu...

witam,

nakrętka m7 zdała egzamin (a dokładnie 2 szt. dokręcone do siebie) i nakrętka plastikowa na lince już się nie odkręca.

pozdrawiam

na Twoim miejscu wrzuciłbym już nową linkę do bagażnika na wszelki wypadek, jakby ta strzeliła. to typowy objaw jak się urywa plecionka powoli się rozkręca, jak puszczają kolejne druty. wymiana to 10 minut jakby co.

• 1 rok później...

odgrzewam,

no i linka pękła. założona nowa. Przy naciskaniu sprzegla skrzypi pod maską jakaś sprężyna - przez bardzo twardy pedal.

Okazalo sie ze te odglosy skrzypienia to od nakretki z linki. Chcialem tylko potwierdzic co napisal Czejen ze przy urywaniu sie zwojen linki trzeba podkrecac co jakis czas bo biegi gorzej wchodza.

Zastanawia mnie tylko jedno ze lapa sprzegla bardzo ciezko chodzi i twardy pedal sprzegla (docisk?), ale poza tym wszystko ok zadnych objawow.

Edytowane przez maciej.m