Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Giewont90

Witam na forum.

Jestem posiadaczem Opla Corsa 1.4 , 95r.

Miałem niedawno przykrą przygodę ze swoim samochodem, mianowicie ktoś chciał go ukraść.

Pewnego ranka zastałem swój samochód otwarty, a w nim : zdjęta pokrywa od bezpieczników, do połowy wyciągnięte radio, wyciągnięta lampka na podsufitce.

Ogólnie, wyglądało trochę jak próba kradzieży, trochę jak chęć zrobienia rozpierduchy na złość.

Teraz nie mogę odpalić nawet swojego auta. Sprawdziłem bezpieczniki - są na miejscach jak powinny, akumulator jest ok.

Tymczasem po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Nie kręci rozrusznik, nie zapalają się kontrolki. Paliwo jest (chyba że ukradli).

Jestem w trakcie poszukiwania taniego elektryka mechanika, ale nie wiem co jeszcze powinienem sprawdzić ?

Dodam, że wygląda na to, że obudowa stacyjki nie była ściągana. Jest przykręcona tak samo jak była, przed incydentem.

Proszę o pomoc, może uda mi się jakoś samodzielnie naprawić problem.

Auto było sprawne w 100% przed tym incydentem.

Edytowane przez Giewont90

https://forum.opel24.com/topic/54464-brak-zasilania-przy-odpalaniu/

Witam na forum.

Jestem posiadaczem Opla Corsa 1.4 , 95r.

Miałem niedawno przykrą przygodę ze swoim samochodem, mianowicie ktoś chciał go ukraść.

Pewnego ranka zastałem swój samochód otwarty, a w nim : zdjęta pokrywa od bezpieczników, do połowy wyciągnięte radio, wyciągnięta lampka na podsufitce.

Ogólnie, wyglądało trochę jak próba kradzieży, trochę jak chęć zrobienia rozpierduchy na złość.

Teraz nie mogę odpalić nawet swojego auta. Sprawdziłem bezpieczniki - są na miejscach jak powinny, akumulator jest ok.

Tymczasem po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Nie kręci rozrusznik, nie zapalają się kontrolki. Paliwo jest (chyba że ukradli).

Jestem w trakcie poszukiwania taniego elektryka mechanika, ale nie wiem co jeszcze powinienem sprawdzić ?

Dodam, że wygląda na to, że obudowa stacyjki nie była ściągana. Jest przykręcona tak samo jak była, przed incydentem.

Proszę o pomoc, może uda mi się jakoś samodzielnie naprawić problem.

Auto było sprawne w 100% przed tym incydentem.

No coz mozna Ci w tym przypadku poradzic ?.Ten intruz nie chcial ukrasc auta.A swiadczy o tym wyciagniete radio oraz lampka na podsufitce.On nosil sie z zamiarem ogolocenia auta z elementow na ktore dostal zapewne "zamowienie".Namieszal w instalacji,prawdopodobnie celem odlaczenia alarmu i prawdopodobnie ktos go sploszyl dlatego nic nie zginelo z auta.Zlodzieje aut nie bawia sie w wyciaganie radia itp.Jedynym sensownym rozwiazaniem Twojego problemu jest wizyta u elektryka i doprowadzenie instalacji elektrycznej do porzadku.Pozdrawiam i zycze milego dnia.

https://forum.opel24.com/topic/54464-brak-zasilania-przy-odpalaniu/#findComment-449296

Jeżeli chcesz próbować samemu to niestety musisz trochę poszperać w samochodzie. Bezpieczniki są, ale czy wiązki idące do bezpiecznieków nie są powyrywane?

Czy nie masz naruszonych przewodów które idą do stacyjki, gdzieś pod kierownicą? Jeżeli masz alarm, to złodziej próbując go wyłączyć mógł wyrywać wszystko jak popadnie. Jeżeli auto wcześniej było sprawne, no to usterka powstała pewnie podczas włamu, musisz to wszystko dokładnie obejrzeć, a rozpocznij od samego akumulatora, zobacz czy klemy są poprawnie zamontowane, sprawdź czy np świecą światła, czy świeci światło w kabinie, czy działa elektryka, która normalnie zaczyna działać po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję... itp. Musisz spróbować jakoś po kolei eliminować potencjalne usterki.

https://forum.opel24.com/topic/54464-brak-zasilania-przy-odpalaniu/#findComment-449520

Gość Kocis101

Dokładnie jak napisał ursus sprawdź przewody od stacyjki czy nie są nad palone czy nie są pourywane itp. sprawdź dokładnie przewody od bezpieczników czy nie są oderwane nadpalone itp. sprawdż równierz poszczególne wtryski czy jest iskra może są przewody urwane nadpalone itp. :) Posprawdzaj wszystko dkładnie sam a jeżeli nic Ci sie nie uda to do elktromechanika po pomoc:)

https://forum.opel24.com/topic/54464-brak-zasilania-przy-odpalaniu/#findComment-449888