Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu mam problem z moim samochodem, otóż chodzi o to ,że samochód nie ma takiej samej mocy jak wcześniej.

Problem zaczął się jakieś 3 miesiące temu, gdy zaprowadziłem samochód do mechanika.Został w nim przeczyszczony zawór EGR, wymieniony filtr powietrza i filtr paliwa.Od tamtego momentu samochód nie miał takiej samej mocy, wogóle jakby turbosprężarka nie chodziła.Po tym zdarzeniu podpiąłem samochód pod komputer i nie wykazał żadnego błędu.Pojechałem do innego mechanika, powiedział, że to wina turbosprężarki.Została wymieniona turbosprężarka, lecz objawy pozostały takie same, znowu pojechałem do tego samego mechanika a on nadal twierdził ,że to wina turbosprężarki więc znów została wymieniona, samochód nie chodził poprawnie. W samochodzie wyświetlała mi sie kontrolka jakiegoś filtru, postanowiłem jechać jeszcze do innego mechanika, w drodze do niego samochód stanoł na drodze ,że wogóle nie dało sie jechać, mechanik wysłał po mnie lawete i postawili samochód na warsztat powiedzieli, że muszą wyciąć czy przewiercić zawór emisji spalin. Usuneli całe oprogramowanie i po usunięci tego zaworu wgrali nowe. Gdy odebrałem samochód od mechanika chodził już normalnie, ale zaczoł dymić na czarno, nie miał siły tak jakby ponownie turbo nie działało. Zostawiłem znowu samochód na warsztacie poczyścili cały układ wydechowy, posprawdzali wszystko co sie dało i nadal były te same objawy. Powiedzieli, że trzeba wymienić ponownie turbo sprężarke, została wymieniona i samochód już lepiej chodzi, ale nie ma nadal takiej mocy jak miał na samym początku, gdy go kupiłem. Więc prosze was o podpowiedzenie czym mogą być spowodowane te dolegliwości.

https://forum.opel24.com/topic/55035-s%C5%82aba-moc-samochodu/

Dokładnie, wywaliłeś mnóstwo kasy i to najprawdopodobniej zupełnie niepotrzebnie, a problem może być banalny i do usunięcia przez Ciebie, wystarczy przed mechanikiem poczytać forum. Jeśli nie znajdziesz rozwiązania to wtedy dopiero do mechanika, takiego który się zna na Opelkach. Bolączki silnika który masz są dobrze opisane w dziale Astry, Vectry i Signum.

Edytowane przez radmax

https://forum.opel24.com/topic/55035-s%C5%82aba-moc-samochodu/#findComment-452397

po tej wypowiedzi autora tematu wnioskuje z eci mechanicy to nie maja bladego pojeci ao naprawie aut. Jakby zabulili za te turbiny to by pewnie sie nauczyli stawiac diagnizy raczje nie tak pochopne. PRzeciez jak nawet bylo podejrzenie na suszarke to wyciaga sie ja i rozbiera jak wyglada w srodku- czy ma lopatki wywiniete, jakie luzy i czy geometria chodzi plynnie. Powiem szczerze ze bez wyciagania jej bym to stwierdzil z pol godziny czy jest ona winna czynie.

Bylo jechac do jakiegos pozadnego serwisu to bys uniknal takich problemów. W tym momencie to ja bym sie juz nie podjal naprawy tego auta bo kto wie co tam namieszane zostalo. Ile ci sie przyznali ze zrobili a ile nie.

https://forum.opel24.com/topic/55035-s%C5%82aba-moc-samochodu/#findComment-452409