Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W związku z tym, że przez okres wakacyjny otrzymałem drugie autko służbowe moim autem poruszał się mój tatko. Kiedy ja wsiadłem do tego samochodu po wakacjach odczułem "zauważalną różnicę w mocy". Mianowicie w przyspieszeniu. Służbowe autko którym śmiałem była Toyota Auris 1.4 diesel 90 KM. Moje Auto Astra g 2.0dth ma rzekomo 100 km. Gdy wsiadłem do Astry czułem się jakbym jechał taczką, auto nie przyspiesza. Kiedyś (jeżdżać na zmianę raz jednym raz drugim autem) nie widziałem większej róznicy w poruszaniu się autkiem. Przejdę do sedna, jadąc po trasie (samemu) 120 km/h astra, gdy musiałem wyprzedzić inny samochód jadący z ta sama predkoscia wyskoczyłem na lewy pas i rura (5 bieg) auto ledwo poruszało wskazówką na prędkościomierzu, zredukowałem więc na 4 bieg. Różnica była lekka ale nie taka jak się spodziewałem. Do czego dąże, V-max samochodu to po moim teście,po dłuuuugim rozpędzaniu 155-160 km/h. Przed wakacjami nie miałem problemu z rozpędzeniem tego samochodu do takich prędkości a nawet większych.

Nie zapala się lampka od engine, silnik nie wydaję dziwnych dzwieków. Mam jeszzce problem z duszeniem się przy ruszaniu (jak nie dam mu w rure to on rusza od powiedzmy 1200 obrotow normalnie ale po chwili tak jakby sie przydusza i przez chwile te obroty stoja w miejscu.

Co mogło się stać ? Autko śmigało bez zarzutów a teraz nie ma w ogóle przyjemności z jazdy (nie ma odczucia wciskania w fotel na 2 biegu przy prędkościach od 30 do 60 km/h a było takie lekkie uczucie).

Borykam się z problemem z pompą paliwa w zimę, możliwe, że jest już na wymarciu ?

Wymienianą miałem pompę vacu na używkę (możliwe że już też jest umierająca?).

Od czego zacząć sprawdzanie, co proponujecie ?

Naprawdę uwielbiam ten samochód i chcę, żeby wróciło wszystko do czasu świetności kiedy to dało nim się spokojnie jechać w trasę w 4 osoby i jeszcze wyprzedzać spokojnie.

Proszę o podpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/55231-astra-g-spadek-mocy/

Borykam się z problemem z pompą paliwa w zimę, możliwe, że jest już na wymarciu ?

Wymienianą miałem pompę vacu na używkę (możliwe że już też jest umierająca?).

Od sprawdzenia tego.

Tak na szybkiego to odpal autko niech pochodzi trochę i sprawdź czy cięgno od turbiny jest "zassane".

https://forum.opel24.com/topic/55231-astra-g-spadek-mocy/#findComment-453103

• 3 tygodnie później...

Witam,

Podepnę się pod temat. Dziś stało mi się coś podobnego. Ruszyłem spod pracy do domu i szok. Turbina jakby nie działała - zero przyśpieszenia na wszystkich biegach. Jedzie się jakby maluchem. Moje V-max to 120 z górki, gdzie normalnie mogłem jechać 180, no i autko się ładnie zbierało.

Od razu napiszę, że ani razu nie zapaliła się lampka sygnalizująca błąd. Zapala się tylko na chwilę przy przekręceniu kluczyka i gaśnie - później już się nie zapal.

CO to może być - ma ktoś z doświadczonych kolegów jakiś pomysł?

Z góry dzięki za odpowiedź.

https://forum.opel24.com/topic/55231-astra-g-spadek-mocy/#findComment-454734

nie kazda awariia ukladu napedowego musi byc informowana poprzez pomaranczowa kontrolke. Co by nie bylo napewno parametry silnika nie beda w normie.

https://forum.opel24.com/topic/55231-astra-g-spadek-mocy/#findComment-454744