Skocz do zawartości

Zalewa benzyną, kod 14-Czujnik temperatyru płynu chłodzącego lub jego obwód, niskie napięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam Astrę I z 1992 roku, zasilaną paliwem i lpg. Do tej pory nie sprawiała mi żadnego problemu ma teraz przebieg około 220000. Niestety ostatnio mam z nią problemy przy jeździe na paliwie tzn. Auto odpala na benzynie ale po chwili zaczyna kopcić na czarno i zalewa się ciężko wchodzi na obroty i czuć w spalinach paliwo( nie da się praktycznie jeździć na benzynie), natomiast na gazie wchodzi dobrze na obroty. Sprawdziłem kody błędów i wyskoczył mi błąd 14 czyli Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód, niskie napięcie, Zmieniłem już dwa razy czujnik na nowy ale bez zmian, odłączałem też akumulator aby skasować błędy bez skutku.kod 14 zapala się zaraz po ponownym odpaleniu. Sprawdzałem też przewód- jest cały. Dodam, że Astra nieraz w trasie jak przełączę na benzynę potrafi przejechać parę kilometrów bez problemu a potem problem wraca. Dlaczego Astra dostaję taką dawkę paliwa nawet po zmianie czujnika może może ktoś pomóc? Pozdrawiam Piotr

Wymieniłem ten na dwa piny który daje sygnał do komputera, znajduje się z tyłu silnika po lewej stronie.

Jesli wymiana czujnika na Ecu nie pomoze to prawdoodobnie uszkodzenie sterownika opisane w ksiazce (Hans-Rüdiger Etzold- Sam naprawiam) jeden blad ktory po kasowaniu wielokrotnie sie pojawia na to wskazuje.

Dzieki za zainteresowanie tematem. Też biorę to pod uwagę, tak właśnie jest że na starym i dwóch nowych zaraz po odpaleniu zapala się pomarańczowa kontrolka i jak sprawdzę na zworkę błędy zawsze jest ten sam błąd. Chyba zaryzykuje i kupię używany sterownik nie sa drogie na allegro, chyba że pomogło by podłaczenie pod kompa ale to wydatek wiekszy niż kupienie używanego sterownika.

kolego mam jeszcze pytanie czy mogę do tego silnika podpiąć sterownik od astry 1,6 lub inny jest jakaś różnica?

Gość brzozowski886

Wiesz co raczej sterownik od astry 1.6 nie podejdzie bo Ty masz jescze zapłon na palec i kopułkę a w 1.6 masz już cewkę elektroniczną. Podeślij mi zdjęcie bo miąłem jakiś komputer od kadeta a podobna pasuję.

Nawet tutaj przykład: http://forum.opel24.com/topic/38907-Opel-Astra-f-14-i-16-Komputer/

Silniki 1.6 tez byly na aparacie zapłonowym nie tylko na cewce ale co do kompa od 1.6 nie pasuje ja posiadam dwa sprawne od astry 1.4 o numerze 16149919moge sprzedać

chociaz może przyjzyj sie przewodom od samego czujnika bo taki błąd może wskazywać na przerywany lub zwarcie do masy przewodu nie pamiętam dokładnie kiedy wskazuje niskie napięcie przy przerwany przewodzie czy zwarciem do masy

Gdzieś znalazłem, że właśnie gdzieś do masy dotykają przy tym błędzie, sprawdziłem widoczną część przewodu i nic nie znalazłem ale chyba sprawdzę jeszcze raz dokładnie. Co do komputera też go wyciągnąłem ale wcześniej i nie widziałem w nim żadnych spalonych elementów jak będę miał czas to wyciągnę go jeszcze raz w celu sprawdzenia oznaczenia ( na jakie numery mam zwrócić uwagę ?). Chciałem to zrobić dzisiaj ale zacząłem od eliminacji luzów na łączniku zmiany biegów no i nie obyło się bez problemów:)

jak już wszystko złożyłem zabrałem się do regulacji a Asterka odpaliła 3 razy i zgubiła iskrę po długich poszukiwaniach usterki okazało się że zapłon nie nie obraca gdyż pękło to plastikowe sprzęgiełko miedzy wałkiem a zapłonem. Wymieniałem je i kable wysokiego napięcia i teraz astra chodzi dużo lepiej na paliwie ale to jeszcze nie to zobaczę jutro czy błąd 15 się jeszcze pojawia i pokręcę trochę zapłonem może będzie w końcu dobrze :) no i czeka mnie jeszcze regulacja biegów