Skocz do zawartości

Astra zapala na zimnym silmiku zapala się pomarańczowa kontrolka i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie Astra zapala na odpala na chwilkę jak zauważyłem tylko na zimnym silniku, chodzi około 3 minut po czym gaśnie. Po pewnym czasie gdy ostygnie robi to samo czyli pali i gaśnie po 3 minutach. Gdy gaśnie zapala się najpierw pomarańczowa kontrolka.Ponowna próba zapalenia nie udaje się chyba że gdy ostygnie, pompa paliwa w tym momencie działa ale nie ma iskry gdy ostygnie jest ok. Wymieniłem cały aparat zapłonowy wraz z czujnikiem halla , kopułkę i przewody, nic niestety nie pomogło. Proszę o jakieś porady. Silnik zasilany jest gazem i benzyną ale usterka występuję na jednym i drugim po prostu coś wyłącza iskrę. Może ktoś miał podobny problem?

Masz tam jeszcze moduł i cewkę

cewkę można wówczas (podczas braku iskry)

pomierzyć lub sprawdzić zasterowując ręcznie

a moduł podmieniając na 2 egz.

Wiem gdzie jest cewka ale niestety nie mam przyrządów do pomiarów, nie wiem gdzie znajduje się moduł może mała podpowiedź :). Po prostu wymienię je i sprawdzę reakcję. Chyba nie ma tam więcej elementów które mogły by opowiadać za tą usterkę oprócz sterownika .

Pozdrawiam

Witam ponownie, wymiana cewki i modułu nie pomogła objawy nie ustały. Ma ktoś pomysł co to może być?

Oprócz wymienionych elementów w osprzęcie

został tylko sterownik

czyli zostaje kablologia do sprawdzenia

i ew. powtórne całości.

Przed usterką i teraz cały czas ten sam czyli :15 Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód, niskie napięcie, dodam że czujnik wymieniłem na nowy i ciągle to samo, objawiało się to że zalewało go benzyną jak się rozgrzał trochę a teraz ta znikająca iskra nie wiem już co wymienić :)kody sczytałem na zworkę pozdrawiam

Edytowane przez pestos

Gość Kowal902202

To wskazuje na uszkodzenie sterownika silnika nawet w książce (Sam naprawiam) jest opisane jeśli ten właśnie błąd nie da sie usunąć to będziesz uszkodzony sterownik