Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,

Mnie udało się to rozwiązać w ten sposób. Kupiłem nowy akumulator, później dałem do mechanika w Chorzowie i zaprogramował mi komputerem te szyby. Tam była jakaś sekwencja, że trzeba podłączyć komputer, później wyciągnąć któryś z bezpieczników, następnie wsadzić i zaprogramować. Czyby aktualnie domykają się i działa. Mogę podać telefon do tego mechanika jakby ktoś potrzebował.

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-658390

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Mam ten sam problem z obiema szybami w twintopie.

Po wymianie zamka od drzwi pasażera przestała opuszczać się szyba w tych drzwiach.

Po kilku próbach podlaczańie odłączanie zamka szyba zaczęła działać ale nie uchylała się przy otwieraniu drzwi. Nie działała tez przy otwieraniu dachu i domykaniu z pilota. Potem przestała tez działać szyba kierowcy i teraz mozna opuścić szyby tylko guzikami. Programowanie góra dół nic nie daje. Ktoś ma jakieś rady, pomysły?

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-676254

Nie pamiętam już dokładnie, ale zdaje się że drzwi oraz maska (?) muszą być zamknięte podczas programowania.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-676257

• 9 miesięcy temu...
W dniu 16.01.2017 o 19:21, snow napisał:

Może być PW. Jako że Jesteśmy ze Śląska to do Chorzowa rzut kamieniem.

Wielkie dzięki za pomoc. Mechanik sprawdził się w stu procentach. Szyba działa. 

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-693938

No to teraz jako że to nie prywatny komunikator forumowy  należało by podać na tego mechanika namiary.

Oczywiście w odpowiednim dziale .

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-693939

Znalazłem ciekawy wątek na forum elektroda, widać zeczłowiek ma pojęcie a jeszcze chwała za to ze sie tą wiedzą ma chęć podzielić. Moze komuś sie przyda, bo aktualnie tez walczę z usterką nie domykania się i opuszczania szyby lewej przy otwieraniu drzwi klamką. Jesli nic nie wymyslę prosiłbym o numer do mechanika z Chorzowa, jestem w stanie pojechac poł Polski zeby tylko ominąc zdzierstwo w ASO.

Wklejam wątek:

Witaj, nikt nie chce podzielić się tą wiedzą a ludzie zostają z tematem skazani na serwis opla i ceny "z kosmosu". Tak nie może być! Zatem: 

1. Przyczyna: najczęściej za taki stan rzeczy winę ponosi użytkownik, który z różnych powodów nie przyjmuje do wiadomości, że w samochodach, od czasu do czasu należy wymienić akumulator. Dość "pokrętnie" przemyślany moduł komfortu w Tigrze B to wynalazek na miarę 21 wieku i jedyne takie rozwiązanie wprowadzone w marce na przestrzeni dziejów :). Tak czy siak po kilku spadkach napięcia w układzie (kilkunastu) czasem w zimie, w systemie pojawiają się błędy i opóźnienia zapisu a że malutki moduł sterowania podłączony do silnika sterowania szybą to iście szatański i jedyny w swoim rodzaju wynalazek, w końcu traci synchronizację, zawiesza się i w jego pamięci pojawiają się błędy, które uniemożliwiają dalszą, prawidłową komunikację z modułem komfortu. 

2. Rozwiązanie problemu zależne jest od poziomu błędów danych w sterowniku. 
A musicie wiedzieć, że jest to b. skomplikowane urządzenie zawierające procesor Motoroli, program, kilka obszarów flash, ram, porty, AI, układ wykonawczy - również Motoroli. To kiedyś musi się zepsuć a jeśli to się stanie (szczególnie w drzwiach kierowcy to problem jest naprawdę spory: 
Nie działa uchylanie/domykanie szyb przy otwarciu, 
Nie działa automatyka i pamięć ustawień, niezbędna przy otwieraniu/zamykaniu dachu 
Czasem nie działa zabezpieczenie przed przeciążeniem 
Nie działa domykanie szyb z pilota

Po obowiązkowej wymianie akumulatora, usunięciu błędów związanych z permanentnymi z nim problemami, w sterowniku komfortu (opcom, laptop, trochę chęci), można spróbować ponownie zaprogramować sterownik - (dotyczy sytuacji kiedy lokalne sterowanie działa i można ręcznie domykać i otwierać okno a nie działa automatyka domykania i uchylania ale działa zabezpieczenie przed przeciążeniem.) 

Procedura: przy zamkniętych wszystkich (2) drzwiach i masce na włączonym zapłonie, podnosimy szybę do góry i przytrzymujemy 5 sek, następnie opuszczamy w dół i trzymamy 1 sek, aż do usłyszenia charakterystycznego kliknięcia. Jeśli nie zadziała od razu - można powtórzyć kilka razy aż do uzyskania jego poprawnego działania. 

Jeśli jednak tak nie stało i nadal brak automatyki stało się najgorsze: mały, szary moduł w drzwiach padł na amen i należy wymienić na inny sprawny, jednak sprawa ta nie jest prosta ponieważ trudno go zdobyć, może kosztować majątek a sama procedura demontażu, z racji jego usytuowania wymaga demontażu boczków, szyby oraz mechanizmu jej podnoszenia z uwzględnieniem dostępu do śrub w drzwiach - w praktyce, szybę należy najpierw opuścić mniej więcej do 1/4 wysokości licząc od dołu (tak by uzyskać dostęp do zewnętrznej (jedynej) śruby, mocującej szybę w platformie mechanizmu ( drugi punkt mocowania to platforma wewnętrzna - zabezpieczenie z zawleczką) . Od razu mówię: nieprawdą jest, że "szare" moduły są inne do lewych i prawych szyb. Ważne ale nie decydujące są za to wersje firmware w module (warto zdobyć takie same) Zwróćcie uwagę również na montaż mechaniczny szyby - są tam specjalne podkładki centrujące i platformy regulacyjne potrzebne do prawidłowego jej ustawienia po ponownym montażu. Sama procedura ponownego ustawiania szyby jest prosta i wymaga ręcznego jej ustawienia "do uszczelek" na zamkniętych drzwiach (można samemu - łatwiej jednak ma się pomocnika i przyssawki do szyb, na YT jest film instruktażowy opisujący tą czynność  -   https://youtu.be/_cYHlW6GYdM 

Przy montażu ważne jest (szczególnie jeśli do lewych montujemy moduł, który oryg. zamontowany był w prawych drzwiach - żeby nie próbować podnosić czy opuszczać szyby na otwartych drzwiach ponieważ może to doprowadzić do samo-zakleszczenia i możliwego uszkodzenia mechanizmu wewnątrz drzwi a wtedy jedynym ratunkiem będzie ponowny montaż starego sterownika i próba jego odprężenia. Żeby uniknąć tej sytuacji należy, po ponownym zamontowaniu nowego modułu i mechanizmu i szyby (wstępnie ustawionej mechanicznie na "starych" pozycjach śrub) ruszyć mechanizmem najpierw w górę przy zamkniętych drzwiach i zaprogramować pozycję szyby. Nie jest to ani łatwe ani ekstremalnie trudne należy jednak postępować ostrożnie, ponieważ można doprowadzić do uszkodzenia szyby lub/oraz samego mechanizmu jej podnoszenia. 

3.Finalnie, niektórzy dobrzy mechanicy/elektrycy dysponujący fabrycznym interface do opla, potrafią zresetować komunikacje oraz dokonać ponownego zaprogramowania pozycji szyby za pomocą fabrycznego oprogramowania serwisowego i "czarów z bezpiecznikami" Niestety nie udało mi się takiego spotkać. Dobrym źródłem pozyskania oryg. modułu może być zakup używanego, kompletnego mechanizmu podnoszenia szyb (około 400zł) co przy cenie samego sterownika w oplu stanowi niewielki procent ceny nowego w ASO, jednak jest to trudne, ponieważ lokalni sprzedawcy części z demontażu do tego modelu, często sprzedają mechanizmy bez sterownika, sprzedając go osobno, często za granicą za większe pieniądze. Warto jednak szukać, od czasu do czasu można trafić.

Pozdrawiam!

- NESS 

https://forum.opel24.com/topic/57037-tigra-twin-top-szyba-si%C4%99-nie-uchyla/page/3/#findComment-694163