Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sprawdzić czy moduł DIS w moim aucie jest uszkodzony, to co znalazłem na forum czyli

Witam wszystkich!

Stwierdzenie czy jest uszkodzony DIS jest w miarę proste! Oczywiście po upewnieniu się że świece zapłonowe są dobre! Wpierw należy wymontować świece i je dokładnie obejrzeć, przeważnie jak świeca jest uszkodzona to ma małe czarne(ciemne) plamki na porcelance. Jeżeli stwierdzimy, że świece są dobre, to montujemy wszystko tak jak było i na rozgrzanym silniku, gdy pracuje na biegu jałowym, nagle, szybko wciskamy pedał gazu, gdy jest odczuwalne nie płynne wchodzenie silnika na obroty (wchodzi ale z takim terkotaniem) jest to oznaka niepalenia na wszyskich cylindrach! Życzę udanej diagnozy

nie jest za bardzo pomocne. Świece mam wymienione. Znalazłem również drugą informację jakoby można by sprawdzić ten moduł, ale zaraz w innym poście użytkownik skarżył się że przez ten sposób uszkodził całą listwę. Ten sposób to odpięcie modułu DIS od silnika, zamontowanie w gumowe fajki świec, a następnie kręcenie rozrusznikiem - jeżeli przeskoczy iskra do masy to moduł jest OK. Co myślicie o tym sposobie? Jaki inny sposób znacie ? Nie mam możliwości podmianki, nie mam możliwości podpięcia komputera z programem diagnostyczym, wizyta w serwisie jak na razie odpada.

Edytowane przez turas85

https://forum.opel24.com/topic/58310-jak-zdiagnozowa%C4%87-uszkodzenie-modu%C5%82u-zap%C5%82onowego-dis/

wyciagasz DIS, wykrecasz swiece, ktore to wkladasz w miejsce odpowiednie w listwe ( w te fajki) Ciagnies znajlepiej kabelek do kazdej swiecy masuacy z silnikiem. Kreci ktos rozrusznikiem a ty patrzysz czy jest na wszytskich swiecach iskra. TO daje ze tak powiem 90% pewnosci ze jest okej jesli na wszystkich jest przeskok iskry.

wyciagasz DIS, wykrecasz swiece, ktore to wkladasz w miejsce odpowiednie w listwe ( w te fajki) Ciagnies znajlepiej kabelek do kazdej swiecy masuacy z silnikiem. Kreci ktos rozrusznikiem a ty patrzysz czy jest na wszytskich swiecach iskra. TO daje ze tak powiem 90% pewnosci ze jest okej jesli na wszystkich jest przeskok iskry.

Odnośnie sposobu pierwszego z mojego wcześniejszego postu : http://youtu.be/tqPT05fg5ys

w 34 sekundzie wciskam gaz do dechy, słychać terkotanie, a dopiero później silnik wchodzi na obroty.