Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patras9114

Na początku chciałbym się przywitać,gdyż to mój pierwszy post do którego zostałem zmuszony przez moją Vectre:-)

W moim aucie zamontowany był silnik z anglika,który był przegrzany no i jak to w anglii olej nie wymieniany w efekcie obróciła się panewka. Zamontowałem drugi silnik wszystko poskładałem do kupy tak jak powinno być i niestety nie odpala.

Wyskakuje bardzo dużo błędów typu:

1110-zawór regulacji zmiennej dł. kolektora dolotowego

0110-czujnik temp. pow. zasysanego

0115-czujnik temp silnika

0130-nieprawidłowy sygnał sondy

0340-czujnik wałka rozrządu

0505-usterka w układzie regulacji biegu jałowego

1502- immobilajzer

Wszystkie kontrolki palą się tak jak powinny,rozrusznik kręci, jest iskra na wszystkich świecach ale podczas próby uruchomienia zalewa je.

Nie mam pomysłu na to dlaczego wyświetla aż tyle błędów. Poprzedni silnik pomimo obróconej panewki uruchamiał sie.

Czy ktoś miał już takiego rebusa? każda wskazówka będzie pomocna.

https://forum.opel24.com/topic/59836-vectra-b-18-16v-wymiana-silnika-du%C5%BCo-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nie-odpala/

Witam, powinieneś chyba posprawdzać wtyczki. w szczególności przy ECU.

Silnik przekładałeś razem z czujnikami, wałków, temperatury itp ?

Gość Patras9114

Cały osprzęt łącznie z czujnikami jest ze starego silnika. Wszystkie wtyczki rozpinałem i spinałem po dwa razy i nadal to samo.

Gość Patras9114

Dodam,że zamontowany silnik zapewne długo gdzieś leżał. Niby chodził. Ogólnie płynnie kręci ale dużo ciężej niż poprzedni.

skup sie na dwoch

0340 i 1502

immo to jedna sprawa

kontrolka przypadkiem nie mruga przy odpalaniu ??

reszta bledow mogla sie zapisac podczas odlaczania wtyczek itp

Gość Patras9114

Sprawdzę jutro czy kontrolka nie mruga i napisze. Zastanowiła mnie jedna rzecz,mianowicie kółka na wałkach rozrządu. Na poprzednim silniku miałem dwa całkiem inaczej wyglądające kółka i przy względnie dobrze ustawionym rozrządzie(jeździłem 1.5 roku) punkty na kołach nie pokrywały się,pokrywały się punkty które ktoś sam sobie namalował.W tym są identyczne koła i ten sam przypadek.To może mieć jakiś wpływ na czujnik?

Gość Patras9114

Dokładnie takie koła

Stary http ://allegro.pl/vectra-b-1-8-16v-kolo-kolko-rozrzadu-i3049381188.html

Stary ale nowy http://allegro.pl/opel-vectra-b-1-8-2-0-16v-kolo-kolko-rozrzadu-i3078223466.html

Jeśli mam się skupić między innymi na czujniku wałków to możliwe żeby umarł? Jakiś czas temu wkręcała mi się tylko do 3,5-4tys i odcinała.Pierwsze co to wymieniłem czujnik ale na jakaś podróbkę. Działo się nadal to samo do póki po 2 dniowym odpoczynku auta ,założyłem stary i wszystko wróciło do normy.

kolego to ktory silnik chcesz uruchmoc

stary czy nowy

skup sie na tym co wsadziles

a nie piszesz mi o tym ze w starym cos zmieniales

to nam nic nie pomaga

rozrzad ma znaki

maja sie pokrywac

jak nie to go ustaw

Gość edekzkrainykredek

Po kodach co masz jesli sa to wystepujace kody to skupil bym sie na masie do nich, wszystkie czujniki jakie podales maja wspolna mase ( brazowy kabel) jesli jest to x18xe.

Spawdz mase do nich i napisz czy kody sa caly czas.

Gość Patras9114

Piszę o starym silniku bo nigdy się z takim czymś nie spotkałem i to w dwóch silnikach na raz a to,że poprzednio coś zmieniałem ma znaczenie bo skoro tam coś kulało to teraz może w ogóle nie działać. Masę sprawdzałem i czyściłem.Przed chwilą rozmawiałem z gościem,który robił przekładki w vectrach i obstawia na immo. Jutro będę działał.