Skocz do zawartości

ilość paliwa w baku na żywotność silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy to prawda że na żywotność silnika, a zwłaszcza pompy paliwa ma jego ilość w zbiorniku? ja ciągle jeżdżę na pograniczu rezewy. Czy robię błąd w tym temacie?

https://forum.opel24.com/topic/6026-ilo%C5%9B%C4%87-paliwa-w-baku-na-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-silnika/

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

wiec tak

pompa zasysa syf z dna baku to raz

a to zle wplywa na wtryski

filtr szybciej dostaje w tylek itd itp

a dwa

takie jezdzenie za 20 zeta mnie rozwala

tankowac i tak musisz na powietrze nie pojedziesz

po kij tracic czas i tankowac co dzien lub dwa

jak mozna raz do pelna i miec spokoj

Gość GmsMetallica

raz do pelna i miec spokoj

ja jak juz to pol baku robie. A wogole to paliwo moze jakims cudem wyparowac i go ubyje wiec lipa troche.

Nie polecam jazdy na rezerwie, ja nie tankuje za mniej niż 100zł, tak jak napisał gawlak tak czy tak musisz tankować jak chcesz jeździć :mrgreen: więc lepiej zatankować więcej i mieć spokój na dłużej. Kiedyś zajechałem pomkę paliwa bo miałem autko na gaz i paliwa wciąż rezerwę bo służyło tylko do odpalania ... no i to wystarczyło :lol:

Z wszystkimi odpowiedziami się zgadzam.

Dodam tylko, że o ile na benzynie jeszcze jest to mniej bolesne to już w dieslu tak wesoło nie jest i powinno się unikać takich sytuacji.

Warto dodać ze przy pustym baku i wahaniach temperatur jest większa szansa na wytrącanie wody, a co za tym idzie na rdzewienie samego baku i w konsekwencji dostawanie się całego syfu w obieg silnika. Generalnie teoria o tankowaniu po 20zł jest ok. Tylko trzeba by raz sie poświęcić, zatankować do pełna a potem tylko dotankowywać za 20 żeby znowu było pełno:) tylko kto by tak dał rade ;/

• 8 miesięcy temu...