Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gawron211

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem astry z 2006 r z silnikiem Z16XEP + LPG,130 tys przebieg. Od kiedy ją kupiłem walcze z jedną usterką. Przeczytałem wiele wątków na ten temat na forum jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Na zimnym silniku czuć lekki spadek mocy jednak nie to jest najgorsze. Gdy wyjadę z garażu i dojadę do pierszego skrzyżowania wrzucając na bieg jałowy autko zawsze zgaśnie. (tak jak bym wyłączył kluczyk ze stacyjki) Rzecz dzizeje się tylko na zimnym silniku przez pierwsze kilka minut zarówno na benzynie i gazie, jak się rozgrzeje jest ok. Jedynym sposobem jest poczekć jekiś 5 minut aż silnik się zagrzeje do ok 45 stopni. W tym czasie obserwując obrotściomierz widać zdecydowanie nierówną pracę silnika. Po odpaleniu obroty osiągają 1200 i w ciągu tych 5 minut zniżają się do prawidłowych 800 obrotów po tym czasie spokojnie mogę rusząć i autko wtedy nie zgaśnie. Astra była podłaczna trzykrotnie pod komputer na zimnym i ciepłym silniku. Mechanicy stwierdzili że wszystkie czujniki i parametry są w normie prócz jednego. Jest to błąd bogatej mieszanki przez co co jakiś czas zapala się czek engin. Programowałem od nowa ECU resetując uprzednio wartości adaptacyjne ale to nie pomogło. Przed programowaniem wyskakiwał błą ECN 01752 (P0172). Po przeprogramaniu komputera po jakimś czasie wyskoczył jeszcze jedne ECN 210300 (P2103). Wyczytałe że może to być błąd czujnka przepustnicy ale nie konsultowałem jescze tego z mechanikiem. Inną przyczyną mogą być luzy zawrowe ale mechanicy twierdzą że wtedy na ciepłym silniku mogły by występować takie objawy a nie na zimnym.

https://forum.opel24.com/topic/60289-astra-h-ga%C5%9Bnie-na-zimnym-silniku-brak-mocy/

• 6 miesięcy temu...