Skocz do zawartości

Astra 1 problem z odpaleniem chyba problem z pompą paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moją asterką 1.4 w benzynie. Problem zaczął się od tego ze zostawiłem auto na parkingu i wracam za 15 minut i rozrusznik kreci ale nie odpala w aucie spierdzialo benzyną a pompa chodzila bo ją slyszałem. Wracam za 4 godziny po samochod siadam i od razu odpalil. Jezdzilem przez dwa dni i palil bez problemu dzis wsiadam pojechalem z 10 km wrcam do niego za 2 godziny i taki sam problem jak wczesniej wiec choluje go do domu i probowalem go odpalic w czasie jazdy i odpalil ale po 2 sekundach gasl. Dojechalem do domu i znowu odpalil i chodzi normalnie. Co to moze byc bo juz mi sie nie chce czekac az z laski swojej odpali? Jesli ktos wie co sie dzieje i podzieli sie ze mną tą informacją bede wdzięczny.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/60615-astra-1-problem-z-odpaleniem-chyba-problem-z-pomp%C4%85-paliwa/

nie nic takiego sie nie zapala. Dzis jak jechalem do mi zgasl i nie chcial odpalic poszedlem i dmuchnelem we we wlew od paliwa i odpal od razu pochodzil z minute i zgasl to dmuchnelem jeszcze raz i odpalil zostawilem uchylony wlew od paliwa i jezdzi na lajcie. Jeszcze odkrylem ze jak na włączonym silniku odkrece wlew od oleju to obroty nagle sie zmiejszaja i czuje zapach spalin. Moze to jakas wskazowka.

Gość Prusti

Witam.

Chciałbym podpiąć się do tematu. Posiadam Astrę F kombi 93r. z silnikiem C14NZ. Odkąd mam ten samochód (nieco ponad rok) czasami miewa on problemy z odpaleniem. Dzieje się to tylko i wyłącznie w sezonie letnim (przy wyższych temperaturach) na rozgrzanym silniku. Wygląda to tak, że po wyłączeniu silnika na niedługi czas (do 20 - 30 min, zwykle krócej) zdarza się, że nie chce ponownie odpalić. Rozrusznik kręci, ale silnik nie reaguje. Nie świeci się żadna dioda, nie ma podejrzanych dźwięków, po prostu brak zapłonu. Po kilku próbach odpala bez najmniejszego zająknięcia. Kiedy silnik jest zimny odpala zawsze za pierwszym razem, w chłodniejsze dni (zima itp) również nie ma żadnego problemu.

Oprócz tego borykam się również z tym, że kiedy silnik zgaśnie podczas pracy, np. przy ruszaniu, to ciężko jest go ponownie uruchomić (tutaj nie ma wpływu ani temperatura silnika ani pogoda). Kręcę rozrusznikiem, silnik załapuje, ale jest to takie załapywanie przerywane, więc trzymam go nadal na rozruszniku i po około 3-4s i dodaniu nieco gazu udaje się go zmusić do odpalenia.

W aucie wymieniane były świece, kable zapłonowe, palec rozdzielacza wraz z rozdzielaczem a niedawno komplet rozrządu i termostat, filtr powietrza czysty, brak lewego powietrza, silnik pracuje dobrze, spalanie w normie. Sprawdzany pod komputerem (brak błędów), kompresja w normie, zapłon ustawiony. Co może być przyczyną takich niespodzianek? :-)

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie. Jestem zmuszony ponowić temat. Dane mojego samochodu w poście powyżej.

Problem z odpalaniem atakuje ze zdwojoną siłą. Teraz potrafi nie odpalić również na zimnym silniku, do tego pojawiły się szarpnięcia w trakcie jazdy ze stałą prędkością przy obrotach około 2200-3000 (nie mam obrotomierza, jeżdżę na wyczucie, staram się utrzymywać silnik w jak najlepszym dla niego zakresie obrotów, czyt. w okolicach maksymalnego momentu). Zdarzają się rzadko, ale jednak. Do tego przytrafiło się zgaśnięcie silnika w trakcie jazdy. Problem z odpaleniem mam średnio raz na dwa dni. Zdaje mi się, że kiedy się to przydarza to nie słychać pracy pompy paliwa, ale może mam tylko takie wrażenie, bo ogólnie słychać ją u mnie słabiutko. Kiedy wystąpi problem to za którąś próbą odpalenia silnik załapuje, ale w momencie kiedy już odłączam rozrusznik. Zaobserwowałem, że z silnika wydobywa się w tej krótkiej chwili lekki dym.

Rzeczy, które zostały wymienione wypisałem w poście wyżej. Nie posiadam LPG.

Nie świeci się żadna kontrolka, spalanie i moc również w normie.

Chciałbym potwierdzić, czy winna tutaj jest pompa paliwa i wykluczyć inne usterki. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.