Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem wyregulować pracę lewarka zmiany biegów, postępowałem według instrukcji, poluzowałem śrubę trzymającą obejmę potem zablokowałem lewarek skrzyni biegów również według instrukcji, następnie podczas próby zablokowania mechanizmu zmiany biegów przez przypadek przesunąłem cały mechanizm tzn wiecie ten sworzeń który wchodzi w mechanizm zmiany biegów i teraz mam płacz, zamiast lepiej działającej skrzyni biegów mam nic, najpierw było zamiast wstecznego jedynka teraz całkiem kaplica. lewarek też nie wraca do pozycji neutralnej tylko jest cały czas w pozycji biegu 1-2. Posiadam Opla Astrę I silnik 1,4 X14NZ. Bardzo bym prosił o jakieś rady.

https://forum.opel24.com/topic/62462-znikn%C4%99%C5%82y-biegi-podczas-regulacji-skrzyni-bieg%C3%B3w/

Tylko że ten kołek blokujący za cholerę nie chce mi się wcisnąć i stąd ten cały cyrk, wedle instrukcji trzeba było delikatnie poruszać całym mechanizmem żeby wskoczył ten kołek blokujący a ze mną ciężko z delikatnością to dlatego mi poginęło to wszystko w cholerę, ale spróbuję dzięki

Musisz znaleźć pozycję w której ten kołek można wcisnąć. Wtedy możesz skręcić łącznik po wcześniejszym ustawieniu lewarka.

Czyli tak, analogicznie, odkręcam śrubę trzymającą zacisk, blokuję lewarek w pozycji neutralenej na biegu 1-2 próbuję wcisnąć ten kołek blokujący, po zblokowaniu tą prowadnicę przekręcam w lewo tak jak pokazałeś wyżej w instrukcji a potem zakręcam śrubę trzymającą zacisk ?

Pod mieszkiem lewarka zmiany biegów masz jedną pozycję gdzie blokujesz go za pomocą prętu, wiertła , imbusa (ja wykorzystałem śrubokręt krzyżowy )

Następnie po poluzowaniu łącznika szukasz pozycji manewrując tym krzyżakiem we wszystkie strony i szukasz miejsca kiedy można wcisnąć kolek blokujący( u mnie było tak jak na drugiej fotce ).

Dobra spróbuję tak tym manewrować żeby wskoczył chociaż ten kołem nawet nie drga na milimetr, może muszę bardzo powoli poruszać krzyżakiem i w tym tkwi sekret

Chwyć porządnie za ten krzyżak ręką i wtedy szukaj wciskając drugą . Możliwe że masz tak samo jak u mnie. Sam krzyżak trochę sprężynuje więc dla przykładu obracając w lewo skręć go aż poczujesz opór.

Jak trafisz i poskręcasz to też naciągnij trochę krzyżak aby kołek swobodnie wyskoczył.