Skocz do zawartości

Diagnostyka Uszczelki pod Głowicą w ASO- Astra H 1.7cdti

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniek_1990

Po teście na CO2 wykonanym w ASO w Oświęcimiu wychodzi na to że już nie mam się czego obawiać jeśli chodzi o UPG. Po teście wychodzi że w układzie nie mam spalin. Dziękuje za dobra diagnostykę i polecam osobiście ASO w Oświęcimiu.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość ASO OPEL Wawrosz Oświęcim

Kolega "maniek" zdecydował sie skorzystać z naszej propozycji i odwiedził nasz warsztat. Był co prawda jakiś drobny problem z trafieniem ale to wynika z tego, że nasza firma jest na granicy Oświęcimia i Babic... i nawigacje często od tego głupieją :)

Potwierdzam dobry wynik badania :) Ponadto sprawdziliśmy ogólny stan układu, nic nie odbiegało od normy. "maniek" sam wcześniej usunął sobie inną usterkę, wymieniając korek na zbiorniczku cieczy chłodzącej na nowy. Stary nie trzymał ciśnienia.

Dziękujemy "mańkowi" za dobrą opinię i polecenie naszych usług. Mam nadzieję, że ułatwi to części z Was podjęcie decyzji o wizycie w Naszej Stacji, jeżeli jest ona w sensownym zasięgu jazdy :) Kolega "maniek" przyjechał do nas, jeżeli dobrze pamiętam aż spod Zawiercia. :brawo: I mam nadzieję, że sie nie zawiódł :)

Pozdrawiam i czekam na kolejnych Forumowiczów :spoko:

Kajetan

to korek ma trzymac jakies cisnienie??

Oczywiście. Układ pracuje pod ciśnieniem. W korku jest mały zaworek, który przy przekroczeniu pewnej wartości tegoż ciśnienia "upuszcza" płynu. U "mańka" ten zawór był niesprawny i praktycznie "nie trzymał". Skutek - ciągły wypływ cieczy przez korek.

dziwne bo ja sie z tym nie psotkalem. Uklad jest zamkniety ale zeby tam panowalao cisnienie jakies to nei slyszalem. Skad to cisnienie ma sie brac?? Zmiana temperatur nie wywoluje az takich cisnień. Ja u siebie w sharanie tez mialem przy odkrecaniu psykniecie takie srednie. Pozniej po pol roku coraz gorzej i po paru miechach nastepnych juz przy zbutowaniu wywalało plyn li weze puchly. Tez sie ludzilem ze to korek. Wymienilem UPG i myslalem ze bedzie jak dawniej ze bedzie psykniecie przy odkrecaniu a tu sie okazuje ze praktycznie nie ma psykniecia czy to zimny czy goracy silnik- jest takie mikroskopijne psyk ale nie jakies znaczace psykniecie. Jak mi ktos bedzie wmawial ze pryz odkrecaniu ma psyknac nawet tak srednio i poziom cieczy sie unosi powiedzmy o 1cm to mysle ze nie jest poprostu swiadom co nastąpi w najblizszym czasie.

Dzieki temu, ze w ukladzie panuje cisnienie zwykla woda nie zawrze w 100oC tylko kilka stopni wyzej. Cisnienie wytwarza pompa wody.

Poza tym, pewna ilość powietrza, znajdująca się w układzie, pod wpływem ciepła też się rozszerza i wytwarza ciśnienie w zbiorniczku... i obniża tym samym poziom płynu. Tak to powinno działać...

I nawiązując do przedmówcy, dlatego nie wolno odkręcać korka na gorącym silniku. Obniżysz momentalnie ciśnienie, płyn w tym momencie zawrze i morduchna poparzona :wow::hyhy:

Dzieki temu, ze w ukladzie panuje cisnienie zwykla woda nie zawrze w 100oC tylko kilka stopni wyzej. Cisnienie wytwarza pompa wody.

a mnie się zawsze wydawało iż pompa służy tylko do nadania obiegu wodzie/płynowi a ciśnienie wzrasta ze względu na wzrost temperatury cieczy, w układzie o stałej objętości, zgodnie ze wzorem P1/T1=P2/T2.

a mnie się zawsze wydawało iż pompa służy tylko do nadania obiegu wodzie/płynowi a ciśnienie wzrasta ze względu na wzrost temperatury cieczy, w układzie o stałej objętości, zgodnie ze wzorem P1/T1=P2/T2.

Nic dodać nic ująć :brawo: